İsrailli Yönetmen Antalya’da Oyununu İptal Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya’da oyununu iptal eden İsrailli Direktör: Bu bir utanç

Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali’ne iki gösterim için gelen İsrail Cameri Tiyatrosu’nun Mavi Marmara baskınının nedeniyle aldığı tehditler gerekçesiyle oyununu iptal etmesi, İsrail basınında geniş yer buldu. Tiyatro direktörü Noam Semel, “Durumdan dolayı şok oldum. Bu bir utanç, siyaset sanatla bir kez daha iç içe geçti” dedi.

İsrail Cameri Tiyatrosu’nun Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali’nde Pazar günü sergileyeceği oyunu güvenlik gerekçeleriyle iptal etmesi İsrail’de yankılandı. Aldıkları tehditler ve protestolar gerekçesiyle oyunu iptal eden Tiyatro direktörü Noam Semel, “Durumdan dolayı şok oldum. Bu bir utanç, siyaset sanatla bir kez daha iç içe geçti” şeklinde konuştu.

İsrail Ordu radyosuna konuşan tiyatro direktörü Noam Semel, oyunu iptal ettiğini çünkü 21 insanın hayatını tehlikeye atamayacağını bu oyunun daha önce yurt dışında en az 100 kez sergilendiğini ve böyle bir olay hatırlamadığını söylerken, Yedioth Ahronoth gazetesine ise, “Durumdan dolayı şok oldum. Bu bir utanç, siyaset sanatla bir kez daha iç içe geçti” şeklinde konuştu.

-“BİR ÇOK SİTEDEN TOPLANMA ÇAĞRISI YAPILDI”-

Jerusalem Post’ göre, tiyatronun oyuncularından Rami Baruch, “Bu niyete sahip olan insanlar masum değildir. Bu oyunu karşı olmak amacıyla bir çok siteden toplanma çağrısı yapıldı” diyerek, tiyatro oyunu günü birkaç radikal İslamcının ve İsrail karşıtlarının gösteri yapmasının beklendiğine dikkat çekti.

“Tahminlere göre yaklaşık 5 bin kişinin bir araya toplanması bekleniyordu ve bu insanların tiyatroya gelme riski vardı” diyen Baruch, birkaç gün önce örgütlerin girişimlerine hedef olabilecekleri şakasını yaptığını belirterek şu ifadeleri sözlerine ekledi:

“Elçilik yönetimine inanana kadar biz bunu tabiki şaka olsun diye söylüyorduk. İşlerini doğru bir biçimde yaptıklarına güveniyorduk. Açıkçası, buraya geldiğimizde tehditler daha kötü hale geldi. Bu çok kötü çünkü biz sadece aşk vermek istedik.” Pazar günü İsrail Ordu Radyosu’na İsrail Cameri Tiyatrosu’nun oyununun iptal edilmesini değerlendiren İsrail Büyükelçisi Gabby Levy ise, İsrailli oyuncuların Mavi Marmara’nın yıl dönümünde radikal İslami protestocuların oyunu engellemek için tehdit ettiklerini söylediklerine dikkat çekerek, Türk yetkililerin uyarısının ardından tiyatro topluluğunu oyunun iptal edilmesi için aradığını belirtti.

-“TÜRKİYE-İSRAİL BAĞLARI KÖTÜYE GİDİYOR”-

Bu arada, konuya ilişkin Yedioth Ahronoth, “Bir zamanlar yakın müttefik olan Türkiye ve İsrail,Ortadoğu’daki barış süreci çıkmaza girerken ve Türkiye hızla batıdan uzaklaşıp İslam dünyasına doğru yönelirken iki ülke aralarındaki bağlarının kötüye gittiğini görüyorlar” yorumunu yaptı.

Jerusalem Post ise, “Nakba ve Mavi Marmara baskınının yıl dönümünün yanı sıra Türkiye’de önümüzdeki ay yaklaşan genel seçimler de var” diye yazdı.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.