Kafesin Biri Kuş Aramaya Çıkmış

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümü öğrencileri, Uluslararası “Prof. Dr. Cüneyt Gökçer” 2. Tiyatro Festivali kapsamında Kafka’nın “Dava” adlı eserini İstanbul’da sahneledi. Neden tutuklandığı ne suç işlediği kendisine hiç söylenmeyen Joseph K.’nın hikayesinin anlatıldığı oyun günümüz Türkiyesi’ne de ışık tutuyor. 

 İstanbul Kültür Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı Uluslararası “Prof. Dr. Cüneyt Gökçer” 2. Tiyatro Festivaline katılan Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro öğrencileri, Kafka’nın “Dava” adlı romanının ünlü yazar Andre Gide ve oyuncu-rejisör Jean Louis Barrault tarafından bir yeniden okuma anlayışı ile oyunlaştırılan versiyonunu sahneledi.

“Dava”da 3 ve 4. sınıf öğrencileri oynarken, sözsüz koro ve dekor değişimlerini 1. sınıf, ışık ve efekt kullanımlarını da 2. sınıf öğrencileri üstlendi.

Dışavurumcu ve yer yer grotesk özellikler barındıran 2 perdelik oyunda Joseph K. karakterine öğrenci Nazif Uğurtan başarıyla hayat verdi. Uğurtan, sistemi suçlayan, aczini ortaya koyan, birey olarak hiçbir şey yapamayan bir adamın kabullenişini yorumlarıyla seyirciye ulaştırmayı bildi.

Dava

Oyunun Kahramanı Joseph K, otuzlu yaşlarında, bankada görev yapan, bir evde kiracı olarak yaşayan, neredeyse içine kapanık denecek kadar sakin, fazla arkadaşı bulunmayan, bekar, genç bir adamdır.

Joseph K’nın işlediği suç ve tutukluluğunun tanımı hiçbir zaman kendisine söylenmez. Sıradan hayatında Joseph K’nın bir davanın ansızın ve bir daha gitmemek üzere gelişi belki onun gerçekle arasındaki çözümlenemeyişinin de başlangıcı olur.

Kafka’nın eserinde insanın tüm toplumda, dünyada hatta başta ailede tutuklu olduğunun anlatıldığını ifade eden Doç. Dr. Füsun Balkaya oyunu, “Eserde Joseph K’nin davasını herkesin bilmesi, onun kurtulmaya çalışma çabasında ise aynı oranda tepkisiz kalması, buradan ileri geliyor. Zaten bütün sıkıntı onun kabullenmesiyle başlamıştır. Kafka’nın ‘Kafesin biri, bir kuş aramaya çıkmış. Dava’da kuş Joseph K. ise kafes de adalettir’ sözleri, oyunu tek cümleyle
özetliyor” cümleleriyle anlatıyor.

Erhan Gökgücü, oyunda suçlama – suçlanma durumunu, “sessiz koro ve böcekleri” ile değişik bir biçimsel oluşumla dile getiriyor.

“Dava” adlı oyun, Mayıs ayında, Ankara Devlet Konservatuarı’nın 75. Yıl etkinlikleri içinde ayrılan günde ve “Mahir Canova” sahnesinde perdelerini açmayı sürdürecek.

Cnntürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.