Kötülük Üzerine Çağdaş Bir Masal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Zeynep Aksoy’un 0.2’nin oyunu “Kainatın En Hızlı Saati” hakkındaki yazısını yayınlıyoruz.)

Ne varsa gençlerde var! Genç tiyatro 0.2, ‘Kainatın En Hızlı Saati’ni sade ve etkili bir bakış açısıyla sahneye taşıyor.

Londra’da depresif bir apartman dairesi.. Her yıl 19. yaş gününü kutlayan kötücül, narsist Cougar ve ona ümitsizce âşık Kaptan’ın paylaştığı ev. Kibirin, kendini beğenmişliğin ve duygusal boşluğun timsali Cougar yaşgünü için Kaptan’ı çıldırtacak kendi hediyesini ayarlamış bile: Yeni tanıştığı “taze et”, Foxtrot adında yeniyetme bir çocuk. Foxtrot partiye hamile kız arkadaşıyla gelince “tuzak içinde tuzak” konsepti bu kara komediyi iyice groteskleştiriyor.

Kötülük adına kötülük
Resimden filme birçok sanat alanında aktif bir çeşit modern Rönesans adamı İngiliz Philip Ridley’in oyunu ‘Kainatın En HızlıSaati’ni İstiklal’de bir apartmanın ikinci katını kendine mekan edinmiş genç tiyatro 0.2 sahneliyor. Ridley’nin karanlık, distopik vizyonunu Dot’un ‘Kürklü Merkür’ünden hatırlarsınız. ‘Kainatın…’da benzer bir distopya insan ilişkileri üzerinden kurulmuş.
Sırf kötülük adına kötülük, karşılıksız aşk, arzu, kibir, yaşlanma korkusu temaları üzerine nefis bir gotik öykü olan oyunu yönetmen Eyüp Emre Uçaray oyunculukları temel alan, sade ve etkili bir bakış açısıyla taşımış sahneye. 0.2’nin küçük salonu o kötü apartman dairesi oluvermiş, seyirci de dairenin içine konumlandırılmış. Bu fiziki yakınlık etkiyi artırıyor. İlk kez bir oyunda karanlığın da ışık kadar işlevsel kullanıldığını görüyorum. Genç oyunculardan oluşan kast çok başarılı fakat “Kaptan” Güçlü Yalçıner’in derin nüanslı oyunculuğu özellikle dikkat çekiyor. Zor bir oyun, gayet iyi kotarılmış. Ne varsa gençlerde var! İngiliz karanlığından hoşlananlar kaçırmasın derim.

Kainatın En Hızlı Saati mayıs ayında her salı ve 28 Mayıs 21.00’de İkinci Kat’ta…

Zeynep Aksoy

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.