Lise Müdüründen Tiyatrocu Öğrencilere Sansür!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muğla’ya bağlı Ortaca Lisesi velileri, 17 Mayıs’ta Antalya’da düzenlenecek Türkiye Liselerarası Tiyatro Festivali’ne davet edilen tiyatro grubunun, okul müdürü tarafından engellendiğini savunarak basın açıklaması yaptı. Festival için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyleyen veliler, Müdür Çövüt’ün festivale katılıma izin vermediği gibi ders saatleri dışında bile prova yapılmasını yasakladığını öne sürdü. Suçlanan okul müdürü ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Öğrenci velileri adına basın açıklamasında bulunan Mehmet Gökmen, şu iddialarda bulundu: “Çocuklarımız Ortaca Lisesi Edebiyat Öğretmeni Dilber Koç tarafından, yaz tatilleri de dahil olmak üzere bir yıl boyunca çalıştırılarak ders kitaplarında yer alan, Devlet Tiyatroları ve TRT’de de sergilenen Türkiye Tiyatro Tarihinde Klasikleşen Haldun Taner’in yazdığı ‘Keşanlı Ali Destanı’ isimli oyunu hazırladılar. Mülki ve idari yönden gerekli izinleri alarak ve Ortaca’da 9, 10 ve 11 Mart tarihlerinde oyun sahnelendi. Yoğun istek üzerine 12 Mart’ta tekrar sahnelendi. Okulumuz Tiyatro Grubu her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce 12 yıldır düzenlenen, Türkiye Liselerarası Tiyatro Festivaline katılmak için tüm yasal prosedürü tamamlayarak başvurdu. Yapılan ön elemede Muğla’dan müracaat eden 98 lise arasında birinci olarak festivale davet edilmiş ve kura çekiminde 17 Mayıs’ta sahneye çıkması kesinleşmiştir. Ancak bunlar olurken Müdür Mehmet Şinasi Çövüt, Tiyatro öğretmeni Dilber Koç’un kendisine hakaret ettiğini savunarak, çocukları festivale göndermeyeceğini söylemiş, hatta okulda çocukların ders saatleri dışında dahi prova yapmasını yasaklamıştır. Konuyu çocuklarımız bize iletince Tiyatro Grubunda bulunan çocukların aileleri olarak toplandık ve içimizden birkaç veliyi temsilci seçerek Okul Müdürü ile konuyu görüştük ancak sonuç alamadık. Daha sonra il ve ilçede bulunan diğer yetkililere olayı anlattık yine sonuç alamadık.”

Çocuklarının oyun için çok uğraş verdiğini anlatan Gökmen, “Festivale katılamadıkları için çok üzgünler. Antalya Tiyatro Festivali’ne değişik iller adına Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 35 lise hiçbir engel ile karşılaşmadan katılırken, Muğla İlini temsilen seçilen Ortaca Lisemizin Tiyatro Grubunun katılmasına makul hiçbir gerekçe göstermeksizin izin verlmemesini anlamakta güçlük çekiyoruz.

İl ve İlçemizdeki yetkililere sesleniyoruz. Ortaca’mızın böyle bir etkinlikte temsil edilmesinden mahrum bıraktırılmasına hiç kimsenin hakkı yoktur. Gerekli iznin bir an önce verilerek, Ortaca Lisemizin Antalya Tiyatro Festivaline katılmasını sağlamanızı bekliyoruz” dedi.

GEREKİRSE AÇLIK GREVİ YAPARIZ

Velilerden Sıdıka Gökdal da olayın çocukların psikolojisini bozduğunu belirterek, “Sınavlara hazırlanan çocuklarımız stres altındalar. Bu bizim de huzursuz olmamıza sebep oluyor. ?Anne bizi niye Antalya’ya göndermiyorlar’ diyen çocuklarımıza ne cevap vereceğimizi bilemiyoruz. Bu konuda yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyoruz ama görüyoruz ki onlar da sağır ve dilsiz olmuşlar. Bu iş bizi aşıyor diyorlar. Bizler veliler olarak bu aşamadan sonra çocuklarımız için ne gerekiyorsa yapacağız, bu aşamadan sonra gerekirse çocuklarımızın hakkını aramak için açlık grevine bile gitmeyi düşünüyoruz” dedi.

BU İŞ SİYASİ

Veli Avukat İsmail Can Varol ise konu hakkında, yargı yoluna başvuracağını belirtti. “Bu hukuksuz davranışı sonuna kadar takip ederek çocuklarımızı mağdur edenlerin cezalanması için elimden geleni yapacağım” diyen Varol, “Biz bu konu ile ilgili olarak önce okul müdürü ile görüştük. Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü ile ve devamında da İlçe Kaymakamımız Mustafa Gürdal ile görüştük. İlçe içerisinde bir netice bulamayınca Muğla Valiliğine başvurduk ama orada da Özel Kalem Müdüründen ileri geçemedik. Biz de bu süreç sonrasında demokratik haklarımızı kullanarak, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partileri ziyaret ettik. Çocuklarımızın psikolojisini bozan, bizlerin uykusunu kaçıranlarla uğraşarak cezalanmasını istiyoruz. Bu işin tamamen siyasi bir tavır olduğu apaçık ortada, birileri toplumsal barışı bozmak istiyor ama bizi bu işin içine çekemeyecekler” şeklinde konuştu.

YETKİLİLER SUS PUS

Bu arada konu hakkında görüşlerini almak istediğimiz Ortaca Lisesi Müdürü Mehmet Şinasi Çövüt konu hakkında açıklamada bulunmayacağını söyledi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Şahin kendilerinin yapabileceği birşey olmadığını dile getirdi.

Haber Türk

Paylaş.

Yanıtla