Orbey’e Tiyatro Onur Ödülü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro Eleştirmenler Birliğinin (TEB) 2010-2011 dönemi ”Onur Ödülü”, eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, tiyatro sanatçısı Ergin Orbey’e verildi.

TEB, tiyatro sanatına yönetmen, yönetici, aktör, eğitici olarak katkıları ve Eskişehir’de verdiği yüksek öğrenim düzeyinde tiyatro eğitimi hizmetiyle Eskişehir Belediye Tiyatrosunun kuruluşu ve gelişimine büyük emekleri dolayısıyla, 2010-2011 dönemi ”Onur Ödülü”ne Ergin Orbey’i layık gördü.

Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Başkent Hastanesinde tedavi gören Orbey’e ödül verilmesi dolayısıyla, hastanedeki konferans salonunda tören düzenlendi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, törende yaptığı konuşmada, konservatuvarın son sınıfındayken Ergin Orbey’in derslerine geldiğini belirterek, ”Orbey’in ne kadar sabırla öğrencilerine yaklaşarak, ne kadar yumuşak, ne kadar büyük bir emek harcayarak onları bir yere getirmek için hocalık yaptığına tanık oldum. Tüm öğrencileri adına kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Bilgin, konuşmasının ardından Orbey’e plaket takdim etti.

Eski bakanlardan Fikri Sağlar ise Ankara’da geçen yaşantısı boyunca Orbey’i izlediğini ifade etti.

Orbey’in ne denli önemli bir sanatçı olduğunu çok iyi bildiğini belirten Sağlar, şunları kaydetti:

”Onun yönettiği oyunları izleyebilme şansını yakaladım. Orbey, bir sanatçı, bir yönetmen olarak çok değerli bir insan ama bence bir öğretmen olarak daha değerli. Seyircilere, sanatseverlere, dışardan duruşuyla çok şey öğretti. Mesela tiyatro salonlarında sakız çiğnenmemesi gerektiğini öğretti. Bir sanat faaliyetinin içinde ona duyduğunuz saygıyı gösterecek şekilde davranmanız gerektiğini öğretti. Duruşuyla, ortaya koyduğu eserlerle bizlere bunları öğretti.”

Başkent Hastanesi yönetimine Orbey’in bakımı için teşekkür eden Orbey, sanatçı için özel oda da istedi.

Tiyatro Eleştirmenler Birliği Ankara Bölge Başkanı Gülşen Karakadıoğlu ise tiyatro camiasından insanların çok farklı kavrayışlara, estetik değerlere ait oldukları için bir konu üzerinde görüş ortaklığı kurmalarının, başka topluluklar kadar kolay olmadığını söyledi.

Karakadıoğlu, ”Biz farklılıklarımızla bir arada güzeliz. Ama Orbey’in genel müdürlüğünde bu görüş ortaklığı bir şekilde sağlanmıştı. Tiyatroda görevli olan tüm oyuncular, bir kağıt imzalayıp resmi kurumlara götürerek, ‘Biz Orbey ile çalışmak istiyoruz’ demişti. Bu galiba görülmemiş bir şeydi” diye konuştu.

Karakadıoğlu, daha sonra, tiyatroya yaptığı katkılardan dolayı Orbey’e ”Onur Ödülü” verdi.

Ödül törenine, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünün eski Başkanı Sevda Şener, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Yaşar Hoşcan’ın yanı sıra sanatçılar ve öğrenciler de katıldı.

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.