Politik Oyunlar Devam Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Politik Oyunlar Festivali, Mahir Günşıray’ın ‘Beklerken’ oyunu, Hüseyin Karabey’in ‘Boran’ filmi ve ‘Don’t Move’ dans performansı ile devam ediyor.

Her yıl ‘1 Mayıs’ günü başlayıp ‘27 Mayıs’ günü bitmesi planlanan Uluslararası Politik Oyunlar Festivali, dünyanın dört bir yanından davet ettiği kişilerle, işlerle sahne almaya devam ediyor

Festival farklı disiplinler, farklı anlatım yolları, farklı bakış açıları, farklı birikimlerle biraraya gelebilmenin zeminini oluşturabilmeyi amaçlıyor. Toplumsal belleğimizde yer etmiş tarihlere im koyarak güncel politika ile ilişki kuran işler, Politik Oyunlar Festivali’nde buluşuyor.

2011 yılında, seçime giderken ivmesini öncelikle bu topraklar üzerinde üretilmiş işlerden alan Politik Oyunlar Festivali, politik olan ile apolitik arasındaki ilişkiyi, ilişki-sizliği merkeze alıyor.

Politik Oyunlar Festivali’nde bu haftaki etkinlikler şöyle:

17 Mayıs
Tiyatro Oyunevi – Beklerken

Farklı mekânlara göre sahne düzeni her defasında yenilenerek oynanmak üzere geliştirilen, müzik, dans ve performansa dayalı bir gösterim; “Beklerken” 17 Mayıs Salı günü garajistanbul’da izleyicilerini bekliyor.

Yönetmenliğini Mahir Günşıray’ın yaptığı “Beklerken” adlı oyun, hiç bir yere ait olmayan, “öteki” olmanın ayrıcalığını yaşayan ve “sınır tanımayan” göçebelerin uygar bir kıtaya, oldukları gibi kabul edilebilecekleri bir yere, özgür ve mutlu bir yaşama duydukları özlemi anlatıyor.Sahne tasarımını Claude Leon’un yaptığı oyunda; Ayça Damgacı, Bedir Bedir, Zekeriya Karakaş, keman ve akordeonu ile Özge Metin ve müzik yönetmenliğinin yanısıra, tambura, cura ve ud ile Olcayto Art yer alıyor.

19 Mayıs
• Ballhaus Naunynstrasse – Don’t Move

Koreograf ve dansçı Modjgan Hashemian ve dramaturg Susanne Vincenz’ın katılımı ile, Don’t Move dans performansı Politik Oyunlar Festivali kapsamında 19-20 Mayıs tarihlerinde garajistanbul’da sahne alacak.

• İran – Modjgan Hashemi – Orada Neler Oluyor?

• Almanya – Şermin Langhoff – Orada neler Oluyor

• Hüseyin Karabey – Boran

• Bandista – Benim Annem Cumartesi

21 Mayıs
• …pabucu yarım çık dışarıya oynayalım

…pabucu yarım çık dışarıya oynayalım, sizi eylemeye ve sokağa davet eden bir ses, onu duymaya devam etmenizi öneren 15 dakikalık bir çağrı.

• Almanya – Şermin Langhoff – Orada neler Oluyor

• Hüseyin Karabey – Boran

“Her Cumartesi öğle saatlerinde Galatasaray Lisesi önünde oturarak Türkiye’nin acı gerçeklerinden kayıpları gündeme getiren kayıp yakınları kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanmasını ve kaybedenlerden hesap sorulmasını sağlamak istiyorlardı. Aileler, hesap soranlar ve karşı çıkanlar olarak sık sık polis copuyla karşılaştılar. Toplum onlara Cumartesi Anneleri adını verdi.” Hüseyin Karabey Boran’da üç gencin öyküsünü ve annelerin oğullarından haber almak için giriştikleri mücadeleyi anlatıyor.

• Bandista – Benim Annem Cumartesi

Bandista 2006 yılında İstanbul’da bir araya gelmiş bir müzik kolektifidir. Bandista müziğinin kökleri Anadolu’nun kültürel çeşitliliğine de dayanmakla birlikte, grubun çıkarttığı sesler Django’dan Reggae’ye, Bratsch’tan Ska, Dub ve Afro-Beat’e uzunan bir enternasyonal yaklaşımı açıklıkla ortaya koyar. Bandista sınırlardan ve sömürüden kurtarılmış özgür bir dünyaya ulaşmak adına ses, metin ya da görsel olarak mümkün tüm medyaları söküp yeniden takmaya dayanan bir müzikal eylemi benimser. Her Bandista performansı öfke ve coşkuyla harmanlanmış durumcu bir deneydir.

27 Mayıs’a kadar sürecek festivalin ayrıntılı programı için garajistanbul.org sitesini ziyaret edebilirsiniz. Biletler Biletix ve garajistanbul gişelerinde.

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.