Talasemi Hastalarından Tiyatro Oyunu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Umudun Rengi Kan Kırmızı” isimli oyun Türk Pediatrik Hematoloji Derneği önderliğinde, İstanbul Kenter Tiyatrosu’nda sahnelendi. Dünya Talasemi Günü aktiviteleri çerçevesinde sahnelenen oyunda toplam 33 hasta rol aldı.

Tiyatronun açılış konuşmasında Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek ve Novartis Onkoloji Genel Müdürü Pınar Üstündağ, talasemi hastası Arzu Eskin ve orak hücreli anemi hastası Soner Ballı söz aldı. Arzu ve Soner hastalıklarını ve bu hastalıklarla yaşamın zorluklarını bir tiyatro oyunu ile topluma anlatma fırsatı buldukları için çok mutlu olduklarını ifade ettiler.

TEK KESİN TEDAVİ İLİK NAKLİ
Talasemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yeşilipek, talaseminin doğuştan, kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu anlattı. Hastalık belirtilerinin kansızlık, dalak büyüklüğü ve gelişme geriliği olduğunu ifade eden Yeşilipek, tek kesin tedavi yönteminin kemik iliği nakli olduğunu belirtti.

Yeşilipek, “Bir talasemili hastanın tedavi gideri yıllık 15 bin Euro. 30 yaşındaki bir hastanın devlete tedavi maliyeti ise 450 bin Euro” diye konuştu. “Umudun Rengi Kan Kırmızı” adlı oyun izleyicileri zaman zaman güldürürken, zaman zaman da ağlattı. Oyuncular oyun sonunda, doktorlar ve oyunun yönetmeni ile birlikte sahnede, “Kan verin, can verin” şarkısını defalarca alkışlar eşliğinde söyledi.

269 MİLYON TAŞIYICI VAR
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) rakamlarına göre dünya genelinde 269 milyon talasemi taşıyıcısı bulunuyor. DSÖ toplum eğitimi, taşıyıcıların belirlenmesi, genetik danışmanlık hizmetlerinin verilmesi ve doğum öncesi tanı yöntemleri ile hastalığın önlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Akşam

Paylaş.

Yanıtla