Uçaneller’den Kısa Mola

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sırbistan’daki uluslararası festivalin ardından Eskişehir’deki 6. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ne katılan Uçaneller Kuklaevi Lüleburgaz’a döndü.

Ülkemizin en önemli kukla ekibi olarak kabul edilen Uçaneller Kuklaevi Mayıs ve Haziran ayı boyunca uluslararası festivaller arasında mekik dokuyor. 14-21 Mayıs tarihleri arasında Sırbistan’ın Sebotica şehrinde yapılan 18. Uluslararası Çocuk Tiyatroları festivaline katılan ekip Türkiye’ye döner dönmez bu yıl altıncısı yapılan ve ekibin beşinci kez davet alarak katıldığı Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ne katıldı. Festivalde Kültür Bakanlığı destekli oyunları “Bremen Mızıkacıları” nı iki kez Eskişehir’li çocuklarla buluşturan ekip bir sonraki festivale davet alarak kırılması zor rekora da imza attı. Bir uluslararası festivale altıncı kez üst üste davet edilen ekip dört günlük bir dinlenmenin ardından bu kez Bulgaristan’ın Siliven kentinde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Kukla Festivali’de ülkemizi temsil edecek. Festivalde “Bak Ne Kadar Kolay “ adlı oyunu sahneleyecek ekibimiz festival dışında da civardaki Türk köylerinde “Bremen Mızıkacıları” nı oynayacak.

Festivaller arasında mekik dokuyan ekibin basın sözcüsü Elif Varol çalışmalarına ilişkin olarak şunları söyledi; “Sebotica’da oynadığımız oyun büyük bir beğeni kazandı. Yurt dışında Türk kuklası denince akla Karagöz ve Hacivat geliyor. Bizim yaptığımız işleri izleyenlerin ilk şaşkınlığı farklı bir tarz ile karşılarına çıkmamızdan kaynaklanıyor. Sebotica Avrupa’nın önemli festivallerinden birisi. 20 ülke sanatçıları ile birlikte 7 gün boyunca bilgi alışverişinde bulunduk. Bu bizim ekibimizi geliştiren bir durum. Katılan tiyatroların çoğu devlet tiyatrolarıydı. Aralarında  devletten büyük destekler alan özel ekiplerde vardı. Gelecek Eylül ayı için Bosna Hersek’ten bir festival daveti aldık. Oyunumuzu izleyen festival yöneticisi ilk kez Karagöz dışında bir  Türk kukla gösterisi izlediğini ve çok etkilendiğini söyleyerek bizi festivallerine davet etti.

Sebotica’nın hemen ardından Lüleburgaz’a dönemeden Eşkişehir’deki festivale katıldık. Bu yıl Eskişehir’e beşinci kez katılıyoruz. Bu bir rekor. Aynı festivale üst üste davet edilen başka bir topluluk yok. Bu da yaptığımız işlerin kalitesinin bir sonucu. “

Haziran ayının ilk günü beş ülkenin katıldığı ve Siliven’de yapılacak olan Uluslar arası bir festivale katılmak için yine yollara düşeceklerini belirten Varol sözlerine şöyle devam etti;” Siliven dönüşü seçimler nedeniyle buradayız. Seçimlerden bir gün sonra Tobav’ın düzenlediği ve Ordu’da gerçekleştirilen ulusulararası bir festivale katılıp oradan da ortağı olduğumuz bir AB projesi için genç oyuncularımızla birlikte Sofya’ya geçeceğiz. Eğer kaynak sorunu çözülebilirse Temmuz’da Hindistan’da yapılan festivale gideceğiz. Ekibimiz artık dünya kukla ve çocuk festivallerinin aranan ekiplerinden birisi oldu. Bu bizi çok mutlu ediyor.Ağustos sonunda Fransa’da olacağız. Ondan sonra Aralık ayına kadar dört farklı ülkede dört farklı festivalde ülkemizi temsil edeceğiz.”

Ekip bu hafta sonu kendi sahnesinde sezonun son gösterisi ile çocuklarla birlikte olacak. Pazar günü Lüleburgaz’da sezonu kapatacak olan Uçaneller yaz boyunca festivallerde ülke ve dünya çocukları ile buluşmayı sürdürecek.

Görünüm

Paylaş.

Yanıtla