Alzheimer Hastalığı Tiyatroyla Anlatılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık oluşturarak dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla hazırlanan “Alzheimer Sahnede” isimli oyun, İstanbul’dan sonra İzmir’de de ücretsiz olarak sahnelenecek. Konusu bir alzheimerli ve ailesinin, hastalığın başladığı günden ileri evreye ulaştığı sürece kadar yaşadıklarını anlatan oyun, Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu’nda seyredilebilecek.

Konu hakkında Swissotel Grand Efes’te düzenlenen basın toplantısında ünlü tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu, Türkiye Alzheimer Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Görsev Yener ve İzmir Şube Başkanı Dr. Aysel Gürsoy, oyun hakkında bilgiler verdi. Derneğin oyun projesinden bahseden Poyrazoğlu, “Bir gün hepimizin başına gelebilecek olan alzheimer hastalığını gündeme getirmeyi amaçladık. Bir hastayla birlikte yaşarken öğrendikleriniz ve karşı karşıya kaldığınız olgular, yaşama bakışınızı ve düşünce yapınızı ister istemez değiştiriyor. Dünyaya daha farklı bakmaya başlıyorsunuz. Belki de bir gün hastalığın hepimizin başına gelecek olması yaşama daha pozitif, daha yaratıcı bakmamızı sağlıyor ve bizleri daha kendiyle barışık olmaya itiyor.” dedi.

Prof. Dr. Yener ise alzheimer hastalarına yönelik olarak Novartis desteğiyle yürütülen “Evde Bakım” projesi gibi çalışmalara imza attıklarını ve “Bir Gün Alzheimer Olursam” projesini yaptıklarını anlattı: “Ülkemiz nüfusunun giderek yaşlanmasıyla yaşlılığın en sık hastalıklarından alzheimerin önemi de artıyor. Türkiye’de yaklaşık 400 bin alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. İzmir’de bu biraz fazla. Erken teşhisin büyük önem taşıdığı hastalıkla ilgili olarak halkı bilgilendirmenin ve gelişmelerin duyurulmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Oyun, eski bir matematik profesörü olan ve alzheimerle karşılaştığı andan itibaren zor günler yaşamaya başlayan Özdemir ve ona yardım etmeye çalışırken hayatları tamamen değişen ailesi etrafında gelişiyor. Sahne aralarında Poyrazoğlu, kendi hayatından kesitleri anlatarak alzheimer ile hayat arasında köprü kuruyor.

ALZHEİMER
Toplumun bütün gruplarını, sosyal sınıf ve coğrafi bölge ayrımı olmaksızın etkileyen alzheimer, 65 yaş ve üzeri kişilerin yaklaşık yüzde 5’inde, 85 yaş ve üzeri kişilerinse yüzde 30’unda görülüyor. Dünyada 24 milyon, Türkiye’de yaklaşık 400 bin alzheimer hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Toplumun yaşlanmasına paralel olarak vaka sayısı çoğalıyor. Çoğunlukla yaşlılıkta normal algılanan unutkanlıkla özdeşleşip geç teşhise sebep olan hastalık, beyin hücrelerini ilerleyici ve geri dönülmez bir şekilde harap ediyor. Koruyan ya da tamamıyla durduran bir tedavi yöntemi henüz olmayan alzheimere karşı günümüzde uygulanan tedaviler, bazı belirtilerini azaltarak hastanın hayatını rahatlatmak ve klinik seyrini yavaşlatmaktadır. Son zamanlarda hastaların tedaviye uyumunu arttırmak ve süreleri optimize edebilmek için yeni uygulama yöntemleri de geliştirilmiştir.

Bugün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.