Belediye Başkanı, Tiyatro Ekibi'ni Dövmekle Tehdit Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Baraka Tiyatro Ekibi, Arap Ahmet Kültür Evi’nin Halkın Adalet Konseyi (HAK)’a verilmesi tartışmaları üzerine, bugün Lefkoşa Türk Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi. Eylem sırasında LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın, eylemcileri dövmekle tehdit ettiği iddia edildi.

Kıbrıs Postası’na konuşan Baraka Tiyatro Ekibi Sorumlusu Nazen Şansal, eylemin başlayacağı sıralarda bir belediye çalışanının Bulutoğluları’nın kendileriyle görüşmek istediğini söyleyerek telefonu kendisine uzattığını anlattı.

Şansal, Bulutoğluları’nın telefonda tehdit savurarak, Belediye binası önündeki eylemi hemen sonlandırmamaları halinde, eylemcileri dövdürüp oradan attıracağını söylediğini anlattı.

“Biz gayet barışçıl bir eylem gerçekleştirerek, basın açıklamamızı yaptık ve sokak tiyatromuzu sergiledik. Bizim hiçbir eylemimiz şiddet içermez” diyen Şansal, Bulutoğluları’nın bu tavrını kınadıklarını kaydetti.

Baraka Kültür Merkezi’nin tiyatro ekibi tarafından, Belediye önünde okunan basın açıklamasının tam metni şöyle:

Değerli basın emekçileri, değerli Lefkoşalılar,

Bugün burada Arabahmet Kültür Evi’ne sahip çıkmak, Belediye’ye yani tüm Lefkoşalılara ait bu binayı, bir kültür sanat merkezi olarak korumak ve geliştirmek talebimizi dile getirmek için toplanmış bulunuyoruz. Kısa bir süre önce, Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları, hepimize ait olan ve kültür sanat dernekleri ile tiyatro ekiplerinin kullanabildiği yegane sahneyi içeren Arabahmet Kültürevi’ni elden çıkarmaya ve sadece bir grubun kullanımına vermeye karar vermişti. Oysa Meclis kararı ve Kültür Sanat Komitesi’nin onayı olmadan gizli kapaklı yöntemlerle böyle bir karar verilemez. Kamu oyuna açıklanmayan ancak gerekleri yapılmaya başlanan bu kararı öğrenir öğrenmez Belediye Başkanı ile görüşmek ve amacını öğrenip taleplerimizi aktarmak istedik. Ancak randevu taleplerimiz ısrarla yanıtsız bırakıldı. Bununla beraber sanki yasal bir karar alınmışçasına Arabahmet Kültür Evi’nde lokali bulunan derneklere binayı boşaltmaları söylendi, sahneyi kiralamak isteyen ekiplere ise sahnenin kiralanamayacağı açıklandı. Bu süreçte görüştüğümüz Belediye Meclisi üyelerinin ve kültür sanatın önemini bilen sanatçıların da desteğiyle Belediye Başkanı yanlış kararından dönmüş ve Arabahmet Kültürevi’nin, geçmişte olduğu gibi tüm örgütlerin kullanımına açık kalacağını kamuoyuna açıklamıştır. Yapılan açıklamada bir yanlıştan dönüldüğü değil spekülasyonlar yapıldığı iddia edilse bile, bizler Belediye’nin çağdaş belediyeciliğe yaraşır bu açıklamasını takdir ediyoruz. Ancak ne yazık ki yaşanan süreç, Belediye Başkanı’nın Arabahmet Kültür Evi’ni ne kadar kolay gözden çıkarılabileceğinin göstergesi olmuştur.

Arabahmet Kültür Evi, kültür sanat derneklerinin ve özel tiyatroların oyunlarını sergileyebildikleri tek mekandır. Yıllardır Baraka Tiyatro Ekibi de oyunlarını bu salonda sergilemektedir. Salonun ve binanın, başkentimizin  bir kültür evine yakışmayan tüm olanaksızlıklarına rağmen, Belediye’ye kira da ödeyerek Arabahmet’i bir kültür sanat merkezi haline getiren bütün dernekler, Arabahmet binasının korunmasını ve geliştirilmesini arzulamaktadır. Kültür sanata destek olduğunu iddia eden Bulutoğluları’ndan, Arabahmet Kültür Evi’ne gereken bakım ve onarımı yapmasını talep ediyoruz. Ne yazık ki başkentimizin nadir tiyatro salonlarından birinde, izleyici koltukları kırık, ses ve ışık sistemi yetersiz,  tuvaletler bozuk, bina harap haldedir. Arbahmet Kültür Evi’nin Lefkoşa’ya ve Lefkoşalılara yaraşır bir hale getirilmesi hiç de zor değildir. Bu konuda girişimde bulunulması halinde, bizler Baraka Tiyatro Ekibi olarak her türlü emek gücünü ortaya koymaya hazırız. Özelleştirmeler, önce verimsiz kılma ve atıl durumda bırakma ile başlar ve sonra kurum işe yaramaz hale gelince de kamudan çıkarılıp özle devredilir. Arabahmet Kültür Evi’nin belli bir gruba değil tüm örgütlere ve halka ait bir değer olarak kalması için konunun takipçisi olacağız.

Bizler, Baraka Kültür Merkezi olarak Arabahmet’e sahip çıkacağız.  Duyarlı sanatçılarımıza, Belediye Meclisi üyelerimize ve basın emekçilerine teşekkür eder, Belediye’yi yanlış bir karardan döndüğü için tekrar tebrik ederiz.

Sahnemizin elimizden alınmasına karşı hazırlamış olduğumuz bir sokak tiyatrosuyla eylemimizi tamamlıyoruz.

Kıbrıs Postası

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.