Cin Ali'nin Seks Furyası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Çarli’nin Kelekleri’ filmini izlediniz mi?

‘Ya ah deme oh de’yi?

İzlemediniz mi?

Peki ya, ‘Tak fişi bitir işi, Öyle bir kadın ki, Parçala Behçet…’

Bunlar Türk sinema tarihine geçen seks filmlerinden bazılarıdır. Liste çok uzun.
Türk sineması 1970’li yıllarda televizyonun evlere girmeye başlamasıyla krize girdi. Sinema salonlarına seyirci bulamayan yapımcılar çareyi seks filmleri çekerek buldu. Erotik filmler Yeşilçam’a kısa bir hayat öpücüğü verdi. Dr. Cengiz Özdiker’in ifadesiyle, ‘Sinemadaki bu seks furyası, ünlenmek için bir fırsat, daha çok film çevirme, daha sık başrol oynamak ve böylece gündeme gelmek, şöhreti yakalamak için bir avantaj olmaya başladı.’

Bu dönemde Ali Poyrazoğlu, Hadi Çaman, Salih Güney, Pekcan Koşar, Mete İnselel, Aydemir Akbaş, Bülent Kayabaş, Rüştü Asyalı, Turgut Özatay, Mine Soley, Seyyal Taner, Serpil Örümcer, Zerrin Egeliler gibi sanatçılar kamera karşısına geçti. Daha sonraki yıllarda bu seks filmleri furyasına katılanlar o günleri unutmak istediler.

Bu isimler arasında Mete İnselel’in hikayesi ise bambaşkadır. Seks filmleri furyasında ünlü olan Mete İnselel, sanat hayatına tiyatro ile başladı. Ferhan Şensoy’la birlikte Aya Maya Kumpanya Tiyatrosu adlı bir oluşumda yer aldılar.  Sonra sinemaya geçti İnselel… Düşük bütçeli filmlerde, yardımcı erkek oyuncu rollerinde, aptal adam rollerini canlandırdı. Onlarca film içeren filmografisinde ağırlık seks filmleridir. Buna karşın ben onu ‘Yaşar ne yaşar ne yaşamaz’ filmindeki hazine avukatı ve Salako filminde kasaba berberinde tanıdım ve sevdim. Mete İnselel, geçinebilmek için seks filmlerinde oynamaktan gelen pişmanlığını dile getirmiş bir sanatçıdır. Ferhan Şensoy bunun canlı tanıdığıdır. Fakat asıl çarpıcı olan onun bu filmlerden kazandığı parayı tiyatroya yatırmasıdır. Kızı bir müzik dehasıdır. Muhtemeldir ki biricik kızını konservatuvara o şartlarda yollamıştır.

Mete İnselel kalp krizi nedeniyle çok genç yaşta hayatını kaybetti. Türk sinemasında bir dönemin; bu seks furyası hikayesinin Mete İnselel üzerinden anlatılmadı ve anlaşılması gerektiğini düşünüyorum. Geçinemeyen, seks filminde oynamak zorunda kalan, oradan kazandığı parayı da tiyatroya yatıran bir sanatçı portesi. Mete İnselel’in öyküsü bana çok şey anlatıyor. Türkiye üzerine belli kavramlar üzerine… Namus ve namussuzluk, alçaklık ve şerefli olmak bu zamanlarda siyah ve beyaz gibi…

Çok ama çok kolay ayırt ediliyor. Bu yazıyı neden mi yazdım?

Cin Ali’nin maceralarını yazacağım demiştim ya… İşte Cin Ali’nin bir macerası size… Namert bu Cin Ali… Nereden aklına gelir Türk sinemasının seks furyası dönemi?

Ve o seks furyası döneminden bir Mete İnselel portresi…

Akşam

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.