İBB Şehir Tiyatroları 2010-2011 Sezonu Değerlendirdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT), Malta Köşkü’nde gerçekleştirdiği kapanış basın toplantısında Ekim 2010 ile Mayıs 2011 tarihleri arasında sahnelenen oyunları, düzenledikleri festivaller, gerçekleştirdikleri projeler ve etkinlikler hakkında bilgi verdi.

İstanbul- Toplantıya İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Aliye Uzunatağan, Müdür Abdullah Kaplan, İBB Genç Tiyatro Sorumlusu Tolga Yeter, İBB Çocuk Tiyatrosu Sorumlusu Betül Kızılok Bavli ve ÇGSM Sorumlusu Emre Koyuncuoğlu’nun katıldı.

Basın açıklamasında;

“2010-2011 Sezonu’nda 25’i yeni 54 oyun sahneleyen İBB Şehir Tiyatroları, ayrıca 27. Çocuk Şenliği, 27. Genç Günler, 2. Kısa Oyunlar Festivali ve Yaz Oyunları’nı düzenleyerek seyircisiyle buluşturdu.

“2010 Avrupa Kültür Başkenti” projeleri kapsamında iki yeni oyun sahneleyen İBB Şehir Tiyatroları, bir belgesel filme de imza attı. Geçtiğimiz yıldan bu yana çalışmalarını sürdüren Farklı Olanlar ve Farklı Gelişenlerle Tiyatro Projesi’nin “Biri Hiçbiri ya da Hepsi” adlı oyunu sahnelendi.

Çağdaş Gösteri Sanatları Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇGSM), İBB Şehir Tiyatroları bünyesinde kurularak atölye ve eğitim çalışmalarına başladı.

Yurtiçi ve yurtdışına düzenlediği turnelerle diğer şehirlerin ve ülkelerin seyircileri karşısına çıkan İBB Şehir Tiyatroları, 3’ü yurtdışı, 20’si yurtiçine olmak üzere 23 turne gerçekleştirdi.

İBB Şehir Tiyatroları geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da birçok ödülün sahibi oldu; 16 dalda 43 ödüle layık görüldü.” denilerek sezonun kısaca özeti yapıldı.

İBBŞT’nın  bu sezon en beğenilen oyunlarının başında; “Tehlikeli İlişkiler”, “Dünya’nın Ortasında Bir Yer”, “Surname” geliyor.

İBBŞT bir belgesele imza attı

Hülya Karakaş’ın proje tasarımı ve yönetmenliğini üstlendiği İstanbul’un Kadınları Sahnelerin Sultanları adlı belgesel film, 1860’lı yıllardan 1940’lı yıllara nasıl geçtiğimizi, Mari Nıvart’dan Afife Jale’ye uzanan kadınlık hikâyesini anlatıyor. Cesaretleri soyadlarından büyük kadınların bugünün oyuncularına nasıl kapılar açtığını söylüyor. Bütün kadın oyuncuları selamlayan bu filmin konuk sanatçıları; Nedret Güvenç, Göksel Kortay, Nevra Serezli, Suna Keskin, Ayşen Gruda, Serpil Tamur, Zeliha Berksoy, Nilgün Belgün, Celile Toyon, Tomris İncer, Güzin Özyağcılar, Meral Çetinkaya, Nesrin Kazankaya, Ayşenil Şamlıoğlu, Ülkü Duru, Derya Alabora, Tilbe Saran, Kadriye Kenter, Seden Kızıltunç, Sevinç Erbulak, Füsun Erbulak, Çiçek Dilligil, Sumru Yavrucuk, Ayşen İnci, Müge Akyamaç, Bennu Yıldırımlar, Alev Oraloğlu, Defne Halman, Hasibe Eren, Günay Karacaoğlu, Hikmet Körmükçü, Ayça Bingöl, Hümay Güldağ, Nurseli İdiz, Bercuhi Berberyan, Aslıhan Kandemir, Övül Avkıran, Burcu Çoban, Defne Şener, Esmeray, Jale Karabekir, Şengül Özdemir, Sibel Arslan Yeşilay.

Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM)

İBBŞ Çağdaş tiyatroyu hedefleyen Beklan Algan, Ayla Algan’la başlayan atölye çalışmaları geleneği Çağdaş Gösteri Sanatları Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇGSM) ile devam ettiriliyor. ÇGSM’nin ilk projesi: “Tiyatroda Kitaplı Uygulamacılar”dı. Bu etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi ve Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi’nin işbirliği ile gerçekleşen uluslararası bir projeydi. “Çağdaş Tiyatroda Kitaplı Uygulamacılar” başlıklı atölye dizisinin ilki mim sanatı üzerine çalışmalarıyla tanınan Thomas Leabhart oldu.

ÇGSM üçüncüsü 24 Haziran’da sona erecek olan ücretsiz dönem atölyeleri de düzenledi.

Çağdaş tiyatro yönetmenlerimizden Şahika Tekand, Emre Koyuncuoğlu, Serdar Biliş, Mohamed Driss ve koreograflarımızdan Mustafa Kaplan, Handan Ergiydiren, Sevi Algan katıldı. Ayşe Orhon, Çiğdem Borucu Erdoğan, İlknur Açıkel, Cem Baza ve maske üzerine uzmanlaşmış sanatçı Fehmi Karaaslan da atölyeler gerçekleştirdi. Uygulamaya yönelik atölyelerin yanı sıra, ÇGSM Haziran ayında, açık dramaturji çalışmaları da başlattı. Dört gün boyunca Prof. Dr. Oya Başak, Prof. Dr. Cevza Sevgen, Doç. Dr. Ata Ünal ve Cüneyt Yalaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Shakespeare ve Kral Lear” üzerine dramaturji çalışmaları düzenledi.

Ödüller

İBB Şehir Tiyatroları 2010-2011 Sezonu’nda, 9 Haziran 2011 tarihine kadar 16 dalda toplam 43 ödüle layık görüldü. İBB Şehir Tiyatroları’nın aldığı ödüller şöyle:

8. Tiyatro… Tiyatro… Dergisi Ödülleri

Yılın Yapımı: Mefisto, Yılın Çevirmeni: Bilge Emin – İntiharın Genel Provası, Yılın Işık Tasarımcısı: F. Kemal Yiğitcan-Coriolanus, Yılın Koreografı: Varvara Ştefanescu -Bakhalar

35. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri

En İyi Dekor Ödülü: Barış Dinçel – Binali ile Temir, En İyi Kostüm Ödülü: Nilgün Gürkan – Düşüş, İsmet Küntay Onur Ödülü: Toron Karacaoğlu

İstanbul Ulus Leo Kulübü

Özel Destek Ödülü: Biri Hiçbiri ya da Hepsi

TEB 2010-2011 Tiyatro Ödülleri

2010-2011 Sezonu “Genç Yetenek” Ödülü: Ece Özdikici – Romeo ve Juliet

15. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri

Yılın En Başarılı Prodüksiyonu: Tehlikeli İlişkiler, Yılın En Başarılı Yönetmeni: Aleksandar Popovski – Tehlikeli İlişkiler, Yılın En Başarılı Müzikal – Komedi Erkek Oyuncusu: Toron Karacaoğlu – İstanbul Hatırası, Yılın En Başarılı Giysi Tasarımcısı: Candan Seda Balaban – Surname 2010 (maske, kukla ve kostüm), Yılın En Başarılı Sahne Müziği: Can Atilla – Dünyanın Ortasında Bir Yer – Romeo ve Juliet – Çığ, Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı: Murat Özdemir – Romeo ve Juliet

16. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri

Yardımcı Rolde Yılın En İyi Erkek Oyuncusu: Ali Mert Yavuzcan – Bakhalar/Marat-Sade

36. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri

En iyi Yapım Ödülü: Dünya’nın Ortasında Bir Yer, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Esra Ronabar – Dünya’nın Ortasında Bir Yer, En İyi Sahne Tasarımı Ödülü: M. Nurullah Tuncer – Dünya’nın Ortasında Bir Yer, En İyi Kostüm Ödülü: (maske-kukla-kostüm tasarımı) Candan Seda Balaban – Surname 2010, En İyi Müzik Ödülü: Deniz Noyan – Biri Hiçbiri ya da Hepsi, En İyi Işık Ödülü: M. Nurullah Tuncer -Dünya’nın Ortasında Bir Yer, En İyi Dramaturg Ödülü: Tarık Günersel

11. Direklerarası Seyirci Ödülleri

Müzikal Prodüksiyon: Marat-Sade, Erkek Oyuncu: Uğur Arda Aydın – Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Yardımcı Erkek Oyuncu: Ali Mert Yavuzcan – Marat-SadeCanlandırmada Bütünlük (Ensemble): Surname 2010, Sahne Tasarımı: Gamze Kuş – Alemdar, Kostüm Tasarımı: Candan Seda Balaban – Surname 2010, Işık Tasarımı: Murat Özdemir – Dört Kişilik Bahçe, Tiyatro Basın ve Halkla İlişkiler ve Tiyatro Yöneticileri Ödülü: İBB Şehir Tiyatroları Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu Çalışanları

18. Beşiktaş Çırağan Lions Kulübü Türkân Kahramankaptan Ödülleri

Yapım ve Yönetmen Ödülü: M. Nurullah Tuncer – Dünyanın Ortasında Bir Yer, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Murat Coşkuner – Zırhlı Kurt; Mert Turak – Romeo ve Juliet, Onur Ödülü: Ayşenil Şamlıoğlu

Türk Kadınlar Birliği 17. Bedia Muvahhid Ödülü: Selin İşcan

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Geleneksel Öğrenci Kulüpleri Festivali “Yılın Enleri Ödülleri”

En İyi Kadın Tiyatro Oyuncusu: Perihan Savaş, En İyi Erkek Tiyatro Oyuncusu: Erhan Yazıcıoğlu, En İyi Sanat Yönetmeni: Ayşenil Şamlıoğlu

Uluslararası Lions Konfederasyonu Lions Tiyatro Ödülleri

En İyi Yönetmen: Yiğit Sertdemir – Surname, En İyi Kadın Oyuncu: Şebnem Köstem – Tehlikeli İlişkiler, En Iyi Genç Yetenek: Ece Özdikici – Romeo ve Julliet www.ibst.gov.tr

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.