Oyuna 'Suçluyu Övme' Davası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tunceli il kültür müdürlüğü konferans salonunda geçtiğimiz yıl Laz Marks adlı oyunu sergileyen tiyatro oyuncusu Haldun Açıksözlü’ye Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nde “Suçu ve Suçluyu Övmek” suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede terör örgütü kurucuları Mazlum Doğan ve İbrahim Kaypakkaya’yı övdüğü ileri sürülen Açıksözlü’nün “Bizim tarihimiz değil mi ulan.. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan İbrahim Kaypakkaya hangi direnişin tarihi yazdılar. Diyarbakır zindanlarında Mazlumların yaktığı ateş halen yanmıyor mu?” dediği belirtildi.
Bu sözleri nedeniyle suçu ve suçluyu övmekten hakkında dava açılan Haldun Açıksözlü Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesi’nde talimat duruşmasında hazır bulundu. Duruşmaya avukatları Hüseyin Güçlü ve Ömer Kavili ile katılan Açıksözlü’nün avukatları, 6 ay önce görülen duruşmada iddianamede, suçlu olarak gösterilen Mazlum Doğan ve İbrahim Kaypakkaya’nın hangi suçlar dolayısıyla suçlu adledildiklerinin ortaya konulmasını mahkemeden istendiğini hatırlattı. Mahkemeye Doğan ve Kaypakkaya hakkında açılan dava dosyalarını kendisine ulaşmadığını belirten Açıksözlü de bu dosyaları inceledikten sonra savunmasını hazırlayacağını belirtti.
‘GÖNÜL RAHATLIĞIYLA İZLEYEBİLİRSİNİZ’

Mahkeme hakimi duruşmayı ertelerken “Laz Marks oyununa ben de gitmek istemiştim” dedi. Bunun üzerine Açıksözlü “Gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz. Oyunu 76 bin kişi izledi. İzleyicilere dava açılmadı” dedi.

Duruşma çıkışında yaptığı konuşmada Açıksözlü “Oyun 217 kez tekrarlandı. 76 bin kişi izledi. Şuana kadar hakkımda 4 dava açıldı. İzleyenlerin içi rahat olsun, izleyicilere dava yok” diye konuştu.

Avukat Ömer Kavili ise Mazlum Doğan ve İbrahim Kaypakkaya hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararının bulunmadığını belirterek, “Açılan bu davalar ile insanlar isyan kültüründen koparılmak isteniyor. Yurttaşları korkutmak için bu davalar açılıyor. Pir Sultan’dan gelen isyan kültürüyle günümüzün ve geleceğimizin bağları koparılmak istenmektedir” dedi.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.