Pir Sultan Abdal 24 Günde 15 Bin Seyirciyle Buluştu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2010 – 2011 tiyatro sezonunun ilgiyle takip edilen Sadri Alışık Tiyatrosu’nun Pir Sultan Abdal adlı oyunu, 24 gün süren Avrupa turnesinin sonuna geldi. İngiltere ile başlayan ve daha sonra Almanya, Fransa, İsviçre ve Avusturya ile devam eden turne de 24 günde toplam 13 oyun sahnelendi ve 15 bin kişi tarafından izlendi.

Bugüne kadar yapılan “En büyük tiyatro turnelerinden” biri olarak nitelendirilen turnede gördükleri ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Pir Sultan Abdal’ın başrol oyuncusu Cem Özer, “Yurtdışına bir tiyatro oyununu götürmenin bu kadar zor olduğu bir dönemde, 30 kişilik bir kadroyla 24 gün boyunca turnede olmak inanılmaz gurur verici. Hınca hınç dolan koltuklar, ayakta alkışlayan tiyatro severler, Pir Sultan Abdal gibi muhteşem bir oyunda bizlerle oldu. Çok duygulandık… Zaman zaman gözyaşı, zaman zaman da keyifli sohbetler bu turnenin bizde bıraktığı izler oldu. Herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Oyun hakkında bilgi…

Pir Sultan Abdal Cem Özer, Ballıhan Melike Öcalan, Anlatıcı-Ozan Sadık Gürbüz, Hızır Mehmet Çepiç, Kara Kadı Yıldırım Gücük ve Ayhan Anıl, Sarı Kadı Yusuf Atala, Sofu Molla Fuat Onan, Hacı Boğos Ergün Demir, Ali Baba Tuncer Yenice, Aşarcı Barış Koçak, Ümmühan Merve Erdoğan, Kul Himmet Derviş Tezcan, Asesbaşı H.Şener Vurkaya, gibi isimlerin yanı sıra Sadri Alışık Akademi mezunu oyuncularının da yer aldığı 30 kişilik bir kadro rol alıyor…

2010- 2011 tiyatro sezonunda Sadri Alışık Tiyatrosu Erol Toy tarafından kaleme alınan “PİR SULTAN ABDAL” adlı oyunu sahneliyor. Oyuncuların yanı sıra dansçı ve müzisyenden oluşan 30 kişilik dev kadroyla sahnelenen oyunu Prof. Dr. Nurhan Karadağ yönetti.

Efes sponsorluğunda büyük bir prodüksiyonla sahnelenen oyunun müzikleri Nedim Yıldız, koreografisi Ziver Armağan Açıl tarafından yapıldı. Oyunun kostümleri Faruk Saraç ve Gamze Kuş’a ait.

İlk kez 1967 yılında Ankara Halk Oyuncuları tarafından sahnelenen oyunda Pir Sultan Abdal, Sadri Alışık Tiyatrosu’nda yeniden diriliyor. Pir Sultan Abdal oyunu, konusunu 16. yüzyılda yaşamış olan ünlü halk ozanının yaşantısından alır. Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde doğan Pir Sultan Abdal, dönemin haksızlıklarına köylülerle birlikte karşı çıktığı için, bir zamanlar yoldaşı olan Sivas valisi Hızır paşa tarafından astırılmıştır.

Erol Toy, Pir Sultan Abdal’ın yaşantısını; rivayet ve efsaneler ve de ozanın şiirleriyle destekleyerek kaleme almıştır. 16.Yüzyıl halk isyanlarından yola çıkarak yazılan oyun, Prof. Dr. Nurhan Karadağ’ın özgün yorumuyla yeniden sahnelenmekte… Bu efsane, şiirler, türküler ve semah gösterileriyle, 4 Aralık Cumartesi günü saat 20.30’da Profilo Kültür Merkezi’nde prömiyeri gerçekleşecek.

Prof. Dr. Nurhan Karadağ / Yöneten

“Cem evlerinin ibadethaneye açılması tartışmaları sürerken, oyunu seyircilerimizle bir cemevinde paylaşmak istiyoruz. 600 yıldır halk dilinde ve gönlünde yaşayan Pir Sultan’a, bugünün Anadolu hümanizması (insancıllığı) penceresinden bakıyoruz. Dansıyla, müziğiyle, kostümüyle oyunu yeniden yorumluyoruz.”

Cem Özer / Pir Sultan Abdal

“Pir Sultan Abdal teklifini aldığımda, önce sevindim, sonra ürktüm, ardından şaşırdım. Sevindim; Pir Sultan gibi yüce bir kişiyi oynamaya uygun görülmüştüm,. Ürktüm: Pir Sultan’ı hakkıyla oynayabilecek miydim? Şaşırdım: Pir Sultan’ı oynayacak onca Pir varken neden ben? Üstelik çok az zamanda hazırlanmam gerekiyordu. Pir Sultan’ın ruhunu, dönemin ruhunu, oyunun ruhunu kavramalıydım. Eyvah zaman yok “Cem” de geçiyor oyun. E Benim adım Cem. Allahtan alanlardan değil, verenlerden saf tutmuştum hayatım boyunca. Kendimden yola çıkınca yarısını hallettim. Cem Sultan Abdal’ı da yönetmenimiz ve bu tarzın ustası Prof. Dr. Nurhan Karadağ, Pir Sultan Abdal yapmaya çalıştı. Oldu mu bilemem? Hep birlikte göreceğiz. Bir de bu tarzı denedim. Bakalım becerebildim mi?”

Melike Öcalan / Ballıhan

“Pir Sultan Abdal oyununun teklifi geldiğinde, tiyatro yapmak için çok özlem duyduğum ve hazır olduğum bir süreçteydim. Ancak bana bir şeyler katabilecek bir oyun, ekip ve rolün peşindeydim. Pir Sultan Abdal gibi büyük bir ozan, halk şairinin karısı Ballıhan’ı oynamak beni hem çok heyecanlandırdı, hem de çok gururlandırdı. Ballıhan, Pir i keşfedebilecek kadar ona ait, durduğu yer itibariyle güçlü fakat aşkının karşısında zayıf düşebilecek kadar da kadın.. Dolayısıyla bu zor rolün üstesinden gelmem için yönetmenimiz Prof.Dr. Nurhan KARADAĞ ile günlerdir çalışıyoruz. Nurhan hoca o kadar büyük bir usta ki, bana kendimi 21. yüzyılın BALLIHAN’ı gibi hissettirmeye başlattı.. Sonucu hep birlikte göreceğiz. Şu an çok büyük ve önemli bir sınava hazırlanıyorum kendi adıma.Tabii ki son söz her zaman tiyatro seyircisinin.”

Sanatkop

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.