Polis 'Ya Olay Çıkarsa' Dedi, Tiyatrocuların Kimliklerini Topladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gaziemir Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun ‘Kelimeler Sert Olmalı’ adlı oyunu polisi harekete geçirdi. Yaşları 16 ile 17 arasında değişen tiyatro oyuncularının kimlik fotokopilerini çeken polis, ‘oyunda eğer bir şey olursa hakkınızda işlem yaparız’ diyerek tehdit etti. Oyunun yönetmeni Mustafa Kurağ, polisin tutumunu ‘saçmalık’ olarak değerlendirdi.

Gaziemir Belediyesi Tiyatro Topluluğu çıkarttığı, ‘Kelimeler Sert Olmalı’ adlı oyunu Menderes Belediyesi Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nin Amfi Tiyatrosunda sahneye koymak için başvuru yaptı. Ücretsiz gösterilecek oyun için Menderes Belediyesi’nden onay çıktı. Bunun üzerine ilçenin çeşitli yerlerine tiyatro oyununun afişleri asıldı. Afişten rahatsız olan polis, önce Tiyatronun Yönetmeni Mustafa Kurağ’ı Menderes İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağırdı. Burada yapılan görüşmelerde tiyatro oyuncularının kimlik fotokopileri istendi. Bununla da yetinmeyen polis, ikametgâh bilgilerini talep etti.

AFİŞLERDEKİ KİŞİLER POLİSİ RAHATSIZ ETTİ

Yaşadıklarına ilişkin konuşan Tiyatro Yönetmeni Mustafa Kurağ, “Biz bu oyunu daha önce başka yerlerde de oynadık. Ancak hiç böyle sorun çıkmadı. Menderes İlçe Emniyet Müdürlüğü, sanırım oyunumuzun afişlerindeki Can Yücel, Aziz Nesin ya da Nazım Hikmet gibi ustalardan rahatsız oldu. Bizi emniyete çağırma gereği duydular” dedi.

‘EMNİYET SAÇMALADI’

Emniyette yapılan uygulamanın büyük bir ‘saçmalık’ olduğunu vurgulayan Kurağ, “Benden tiyatro oyuncularının kimlik fotokopilerini vermemi istediler. Biz bu uygulamanın yasal olmadığını söyledik. Ancak baktık ki, oyunu engelleyecekler ‘olur’ dedik. Kimlik fotokopilerini verdik. Daha sonra ikametgâh istediler. Türkiye’de nüfus müdürlükleri artık ikametgâh vermiyor. Bilgisayar ortamında herkesin ikamet adresini görebiliyorlar. Bunun saçmalığını anlattık. Bundan vazgeçtiler fakat bu kez de tiyatro oyununun metnini istediler” diye konuştu.

‘OYUNUN METNİNDEN SAYFA KOPARTTIK POLİS FARK ETMEDİ’

Metni de verdiklerini ancak polisin ‘sakıncalı’ bulabileceği sayfaları yırttıklarını ifade eden Kurağ, “Biz teksti verdik ama bazı sayfalarını kopardık. Yani, düşünebiliyor musunuz; öyle sistem ki, bir oyundan korkuyor polis ve siz de sırf bu oyunu çıkartabilmek için bin bir türlü dalavereyle uğraşıyorsunuz. Tabi teksti aldılar ve hiçbir şey anlamadılar. Koparılan sayfaları bile fark etmediler. Anlayacağınız polisin tiyatro bilgisi bizi hem üzdü hem güldürdü” şeklinde konuştu.

POLİSTEN TEHDİT

Tüm bu zorlamalardan sonra oyunun sahnelenmesi için emniyetten izin alabildiklerini kaydeden Kurağ, “Tüm bunlardan sonra oyun için izin alabildik. Ama bize emniyetten, ‘eğer oyunda bir olay çıkarsa hepinizi gözaltına alırız’ diyerek tehdit ettiler. Bu ülkede eleştirinin dili sanattır. Bu kabul edilmediği sürece demokrasiden bahsetmek sadece kendimizi kandırmak olur. Bizim oyunumuz olmayanı yansıtmıyor, olanı hicvediyoruz” diye belirtti.

Fıratnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.