İşin "Sırrı" Barış… İki Kere Rafine!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Barış İçin Sanat Girişimi, saat 11:00’de Taksim Hill Otel’de Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blok’unun bağımsız adaylarına destek çağrısında bulundu. Sezai Sarıoğlu’nun şiirler okuyarak moderatörlüğünü yaptığı basın toplantısına yaklaşık 150 sanatçı katıldı. 547 sanatçının imzaladığı bağımsız adaylara destek açıklaması Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. Basın açıklamasının okunmasının ardından Deniz Türkali, İlkay Akkaya, Ezel Akay, Rekin Teksoy, Jülide Kural, Feryal Öney, Esmeray, Orhan Alkaya, Onur Saylak, Rıza Kocaoğlu, Selen Uçer, Mert Fırat, Leman Sam, Hüseyin Karabey ve Tunçel Kurtiz’in destek mesajlarını iletildiği video görüntüleri basına iletildi.

Basın toplantısı, serbest kürsü konuşmalarıyla devam etti. İstanbul birinci bölge bağımsız milletvekili adayı Sebahat Tuncel konuşmasında barış ve demokrasi uğruna mücadele edenlerin giderek çoğaldığını, seçimden umutlu olduğunu söyledi. Bu bölümde sırasıyla Mustafa Avkıran, Sennur Sezer, Metin Üstündağ, Birol Topaloğlu, Mehmet Esen, Neşe Yaşin, Feryal Öney, Vedat Yıldırım, Jana Seyda, Rojda, Nevzat Karakış, Kemal Orgun, Hamit Geylani, Levent Tüzel, Adnan Özyalçıner, Hatice Meryem, Yusuf Çetin, Mustafa Köz ve MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi) Korosu sahne aldılar. Bazı sanatçı ve siyasetçiler konuşmalarıyla, bazısı şarkı söyleyerek, bazılarıysa okudukları şiirleri ile bağımsız adaylara desteğini dile getirdi. Metin Üstündağ’ın mizahi katkısı da bunlardan biriydi: “İşin sırrı barış, iki kere rafine…”

Basına dağıtılan görüntülerin bazılarını aşağıda izleyebilirsiniz…

Jülide Kural: Oyum Bağımsızlara!

Tuncel Kurtiz: Oyum Bağımsızlara! Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku’na!

Ezel Akay: Oyum Bağımsızlara!

Feryal Öney – Wedat Yıldırım (Kardeş Türküler): Oylarımız Bağımsızlara

Türkçe ve Kürtçe basın açıklamasını ve imzalayanların listesini aşağıda yayınlıyoruz.

SANATÇILARA ÇAĞRI….. “ŞİMDİ DEĞİLSE, NE ZAMAN?”

Yaşadığımız topraklar nicedir çok acı biriktirdi. Bıktık, usandık artık. Hem de sadece sen, ben, bizim mahalle değil; hepimiz, bütün toplum. İnsan olmak, insan kalabilmek için, öncekilerden daha güçlü bir ıslığın, sesin, haykırışın zamanı.

Belki de önümüzde özlemini çektiğimiz gerçek bir barış; her kesimin, her kültürün kendini hiçbir sınırlama olmadan geliştirdiği ve ifade ettiği eşit, adil, özgürlükçü bir yaşam şansı var!

Nihayet barışı konuşmaya başladığımız bu günlerde, nihayet barışı daha içten dinlediğimiz bu günlerde daha fazla cümleye, daha fazla emeğe, daha fazla yüreğe gereksinim var. Herkesin, her toplumsal kesimin yaptığını bir arttırması, yapmadığını bulup yapar olması başka zaman bu kadar kıymetli olmazdı.

Peki ya sanatçılar, peki ya sanat?

Sorunlu, çatışmalı dönemlerden çıkış yolları yaratmakta gerçekten sanat başka her şeyden farklı, başka her şeyden üstün bir potansiyele sahip mi? Gerçekten sanatçı barış yolunda politikacıların, askerlerin, tiranların asla yapamayacaklarını yapmaya vakıf mı? Kardeşlik yolunda siyasi söylevlerin, silahların çözemediğini; çözebilir mi filmler, resimler, şarkılar, şiirler, tiratlar gerçekten?

Çözer mi, çözemez mi bilmek zor! Elbet, diğer birçok belirleyenin denk gelmesine bağlı. Ama emin olunacak tek bir şey var, evet sanat başka hiçbir anahtarın açamayacağı kapıyı aralayabilir, sanatçı insanın beyni kadar kalbine de dokunabilir. İktidara, ırkçılığa, kindarlığa karşı herhalde en etkili ilaçtır sanat. Birbirine kapanmış gönülleri açmakta, iten elleri kavuşturmakta, birbirine âmâ gözlere ışık salmakta, kem sözlere vicdan olmakta…

Her insanın doğuştan gelen, en doğal hakkı olan anadilinde eğitimin tartışma teması olmaktan çıktığı, birilerinin sunacağı bir lütuf gibi görülmediği bir iklim özlüyoruz. Sanata ve ifadeye özgürlük sağlayan yasalar; ırkçı olmayan, demokratik ve barışçı bir anayasa özlüyoruz. Darbe kökenli barajlarla temsiliyeti ve meşruiyeti tahrip edilmemiş seçim koşulları özlüyoruz. Ekolojik yıkımların geleceğimize yapılmış en büyük kötülükler içinde algılandığı, doğa ile uyumlu bir yaşam özlüyoruz. İnsanca, kardeşçe, ezenin ezilenin olmadığı, barışın hüküm sürdüğü, tüm farklılıklarımızla barışık yaşayabileceğimiz bir memleket özlüyoruz. Tüm bunlar için her türlü etnik, kültürel, cinsiyete dayalı ve sınıfsal farklılığın temsil edildiği bir Meclis özlüyoruz.

İşte bu yüzden sanatçıları, “gerçek bir barış; eşit, adil, özgürlükçü bir yaşam” diyerek yola çıkmış Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu ile kol kola girmeye çağırıyoruz. Hep birlikte yürüyelim ki geleceğe daha bir umutla bakalım; birbirimize enerji katalım, sevinç katalım, neşe katalım diyoruz.

Barış cümlenizi, dizenizi, notanızı yanınıza alıp bizlerle olmanızı, sesimize ses katmanızı, duymayana duyurmanızı, çağrımıza sahip çıkıp etrafınızı çağırmanızı diliyoruz. Sesimiz öyle çok, öyle renkli, öyle coşkulu olsun ki; Türkiye barışla yatıp barışla kalksın, barış duyup barış konuşsun istiyoruz.

BARIŞ İÇİN SANAT GİRİŞİMİ

BANGAWAZî JI HUNERMENDAN RE , KU NE NIHA BE, KENGÊ ?

Li ser axa ku em lê dijîn, ev bisalane gelek êş kom bûn. Êdî em aciz û bêzar bûn. Him ne tenê tu, ez, taxa me, civak, hemû civak êdî aciz bû. Ji bo em mirov bimînin, dem dema qêrînek, dengek, fîkandinek ji berê qewettir e.

Dibe ku li pêş me aşitiyek ku em beriya wê dikin; derfeta jiyaneke  wekhev, dadwer û azad ku hemû kes, hemû çand beyî astengiyekê dikaribin xwe bînin ziman  hebe.

A dawî di van rojên ku em dikarin li ser aşitiyê biaxivin de; di van rojên ku ji dil û can em li aşitiyekê dihisînin de, hewcetiya, hevokên zêdetir, kedek zêdetir û dilên zêdetir heye. Divê hemû kesên civakê tiştekî bike, îro ev tişt pir hêja ye.

Ma hunermend, ma huner?

Ji bo derketina ji demen pevçûnê ma bi rastî hunerê ji hertiştî cihê tu çareserî afirandiye,  ma gelo xwediyê hêzekê ye?  Ma bi rastî hunermend di rêya aşitiyê de xwediyê hêzek ji leşkeran, siyasetmedaran zehftir in, ma dikarin tiştên ku leşker û siyasetmedar nakin, bikin?  Ma bi rastî jî di rêya aşitiyê de  tiştên ku çek û gotinên siyasî nikarin çareser bikin bi fîlm, wêne, stran, helbest û çîrok gelo dikarin çareser bikin?

Em bêriya demek ku êdî perwerdehiya bi zimanê zikmakî nebe mijarek nîqaşê û hemû kes dikaribin bi zimanê xwe yê xwezayî û zikmakî  biaxivin dikin.  Em bêrîya makezagonek demokratîk, aştiyane û nenîjadperest ku azadiya hunerê hebe dikin.  Em bêriya mercen hilbijartinê ku bingeha wê ne darbe bê û tu hêz bi bendavan nehatibê asteng kirin, dikin.  Em bêriya jiyanek ku zerar dayina ekolojiyê wekî zerar dayina pêşeroja me bê fêm kirin û bêriya jiyaneke bi aheng  a bi xwezayê re dikin.  Em bêriya welatek mirovane, bi biratî ku tê de bindest, zordar tune ne û bi hemû cihêtiya xwe  aşitî serdestî hemû jiyanê be dikin.  Ji bo van hemû tiştan em bêriya meclîsek ku xwedî hemû nîjad, çand, zayend û cihêtiyên çînayetiyê ye dikin.

Ji ber vê sedemê bi gotina ” ji bo aşitiyek  bi rûmet, wekhev, dadyane û jiyanek azadîxwaz” em bangî hunermendan dikin ku piştgiriya bloka ked, azadî û demokrasiye bikin. Emê bi hev re bimeşin da ku em bi hêvî li pêşerojê binêrin.

Rajin hevok, rêz û notayên xwe yên aşitiyê û bi me re bin, dengê xwe tev lî dengê me bikin, xwedî li banga me derkevin û em hêvî dikin ku hun van tiştan ji derdora xwe re jî bêjin.

Dengê me bila ewqas zêde, rengîn, dilgeş be ku Tirkiye bi aşitî razê û bi aşitî şîyar be, bila aşitiyê bibîhize, aşitiyê biaxive.

HUNERMENDÊN KU PIŞTGIRIYÊ DIDIN ENIYA KED,AZADÎ Û DEMOKRASIYÊ

BLOK’A DESTEK VEREN İMZACILAR

A

Ayben Aytunç, Abbas Amed, Adile Yadırgı, Adnan Heydo, Adnan Özyalçıner, Adnan Tunalı, Ahmet Aslan, Ahmet Soner, Ahmet Tan, Ahmet Telli, Akın Yanardağ, Akram Hidou, Ali Bicerikli, Ali Asker, Ali Bahadır Bahar, Ali Baran, Alişan Önlü, Ali Erdoğan, Ali Erel, Ali İkizer, Ali Yılmaz, Amir Ali Yağan, Ardil Arya, Ares Çelik, Arife Köse, Armanc, Arslan Boğan, Aslı Erdoğan, Aslı Kırbaş, Aslika Qadir, Atıl Ünal, Ayça Damgacı, Ayça Günaydın, Aydan Çelik, Aydın Korkmaz, Aydın Şimşek, Aydın Çubukçu, Ayfer Düzdaş, Ayhan Saçkın, Ayhan Topal, Aynur Doğan, Aynur Hazar, Aynur Uluç, Ayşan Sönmez, Ayşe Selen, Aysel Yıldırım, Ayşegül Devecioğlu, Ayşenur Kolivar, Aziz Çapkurt,

B

Babazula, Bahman Ghobadi, Bang, Banu Acun, Banu, Barış Engin, Bayram Balcı, Bedirhan Dehmen, Bengi Agıri, Berbang, Berfin Emektar, Berfin Zenderlioğlu, Berfina Besta, Berî Serhed, Berivan Arin, Beriwan Erik, Bengin, Berrin Karakaş, Beytocan, Bingöl Sekücü, Birol Topaloğlu, Brader Diyar, Brûsk Tüzün, Bülent Boral, Bülent Emrah Parlak, Bülent Kılıç, Bülent Müftüoğlu, Bülent Turan, Bülent Somay, Buket Güreli, Burak Korucu, Burcu Yankın, Burcu Yönder, Burhan Gündoğdu, Burhan Sönmez , Brader Diyar,

C

C. Hakkı Zariç, Çağrı Karadağ, Can Haklenbilen, Cane, Celal Çimen, Celal Garip, Celal Yıldız, Cem Tuncer, Cem Yıldız, Cemal Aktaş, Cemil Koçgün, Cennet Bilek, Cevdet Bağca, Cewad Merwani, Çayan Demirel, Çetin Oraner, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Cewad Merwani,Cihat Ekinci, Cihan Demirtaş, Ciwan Cewlik, Ciwan Haco, Comert, Cüneyt Yalaz,

Ç

Çağrı Karadağ, Çayan Demirel, Çetin Oraner, Çıplak Ayaklar Kumpanyası,

D

Daimi Doğan, Dodan, Damla Kukul, Delil Tofan, Delil Xidir, Demet Uyar, Deniz Deman, Deniz Sözeri, Deniz Türkali, Derya Alabora, Derya Özdemir, Dilan Baysal, Diler Özer, Dilek Gökçin, Dilovan, Diyana Vekil, Diyar, Dodan, Duygu Dalyanoğlu, Duygu Melek Sürücü,

E

E.Feza Soysal, Ebru Kara, Ece Temelkuran, Egîdê Cimo, Ekrem Sami Kızıltan, Elif Arman, Elif Ece Yiğit, Emre Zeytinoğlu, Emekci, Emin Şir, Emrah Ayırtır, Engin Arslan, Ercan Tanrıverdi, Erdal Bayrakoğlu, Erdal Ceviz, Erdal Doğan, Erdal Karayazgan, Erdoğan Emir, Erdoğan Kahyaoğlu, Eren Ali Gün, Eren Keskin, Erhan Kamacı, Erim Bayrı, Ersin Korkut, Ertan Mısırlı, Ertan Tekin, Eser Dilsöz, Esmahan Aykol, Esmeray, Esra Asan, Eşber Yağmurdereli, Evrim Hikmet, Eylem, Eylem Aktaş, Eylem Yılmaz, Eyüp Öz, Evdila Dirêj, Ezel Akay,

F

Fadıl Öztürk, Fahriye Dinçer, Fatih Polat, Fehmiye Çelik, Ferhat Keskin, Ferda Keskin, Ferhat Kentel, Feryal Öney, Fereç, Feyyaz Yaman, Feyzoyê Rızo, Filin Cengiz Şahin, Fırat Yavuz, Firuze Engin,

G

Gamze Kuru, Garip Dost, Gençer Yurttaş, Genco, Gevende, Girava Rojê, Gökhan Birben, Gulê Meyaser, Günay Aslan, Gülhan, Güray Dinçol, Güven Mendi,

H

Hakan Akay, Hakan Atalay, Hakan Gürel, Hakan Gürsoy Trak, Halil Ergün, Halit Bilgiç, Haluk Bilginer, Hamdi Döker, Hamdi Kahraman, Handan İpekçi, Hasan Bildirici, Hasan Sağlam, Haydar Işık, Hayri Argav, Hatice Meryem, Hazir Demir, Hekim Kılıç, Hekim Sefkan, Hemê Haci, Hozan Eylem, Hisen Hasan, Hivda Gökel, Hülya Avşar, Hüseyin Karabey, Hüseyin Kuzu, Hüseyin Peker, Hüseyin Şahin,

İ-I

İbrahim Çiftçioğlu, İbrahim Rojhılat, İbrahim Şen, İclal Aydın, İdris Bagok, Ilda Simonian, İlhan Bakır, İlkay Akkaya, İnan Ulaş, İrfan Temel, İsa Akyol, Işık İşcanli, İlter Rezzan, İskender Beyhan,

J

Jaklin Çelik, Jan Axin, Jan Med, Jana Seyda, Jehat, Jehat Hekimoğlu, Jiyan, Jose Bove, Jülide Kural,

K

Kadir Çat, Kadir Çıtak, Kamil Kaplan, Karin Karakaşlı, Kawa, Kawa Urmiye, Kazım Öz, Kazo, Kemalê Amedê, Kemal Kahraman, Kemal Ulusoy, Kerem Kabadayı, Kemal Can, Kemal Orgun, Kewê, Köksal Engür, Koma Agirê Zerdeşt, Koma Agiri Jîyan, Koma Aryen, Koma Azad, Koma Bejan, Koma Bişeng, Koma Çar Nisan, Koma Med, Koma Kendal, Koma Hivroj, Koma Çiya, Koma Gulê Xerzan, Koma Hêvî, Koma Jiyara, Koma Laleş, Koma Nergizê Botan, Koma Nujîyan, Koma Pel, Koma Rewşen, Koma Rengina Botan, Koma Rizgar, Koma Serkeftin, Koma Sorjiyan, Koma Sorxwîn, Koma Nergîzê Botan, Koma Niştiman, Koma Newayên Ro, Koma Şanoya Yekta Hêvî, Koma Şerza, Koma Şitlên Azadî, Koma Si, Koma Wetan, Koma Zerdeste Kal, Koma Tofan, Kutsal Ercimen, Kısmet Yıldız,

L

Leyla Toprak, Leman Sam, Levent Soy,

M

M.Ali Alabora, M.Ali Doğan, Mahir Günşıray, Mahir Karayazı, Mansur Balcı, Maria Sarri, Mazlum Çimen, Mala Dengbêjan İzmir, Mala Dengbêjan Adana, Mala Dengbêjan Amed, Mala Dengbêjan Wan, Mazlum Gül, Mehtap Yücel, Mehmet Atlı, Mehmet Aktas, Mehmet Akbaş, Mehmet Ali Doğan, Mehmet Ali Nuroğlu, Mehmet Altun, Mehmet Esen, Mehmet Çağçağ, Mehmet Çetin, Memet Gül, Mehmet Dalmaz, Memet Güreli, Mehmet Yapıştıran, Mehmet Ülker, Memet Serhedi, Mehmet Sipan, Melek Taylan Ulugay, Melih Biçer, Melis Avçil, Melis Tantan, Meral Balık, Meral Tekci, Meral Okay, Mervan Tan, Merdan Zırav, Mem Bazid, Memo Sahin, Mert Fırat, Mesut Aşkın, Mesut Kara, Metin Ayçiçek, Metin Kahraman, Metin Kaygalak, Metin Keçeci, Metin Çelik, Metin Yılmaz, Metin Boran, Metin Üstündağ, Mikail Aslan, Miradi, Miraz Bezar, Mirza Metin, Müge Karalom, Müge Yamanyılmaz, Müge İplikçi, Müjde Arslan, Murat Bidikan, Murathan Muradoğlu, Murat Yapıştıran, Mustafa Avkıran, Mustafa Köz, Mustafa Turan, Muzaffer Demir,

N

Nail Yurtsever, Nazım Hikmet Richard Dikbaş, Nazmi Karaman, Nazmi Kırık, Nazım Alpman, Nedim Saban, Nejdet Çelik, Nesenur, Nesimi Aday, Nesrin Aslan, Niyazi Koyuncu, Nihal Ay, Nurcan Değirmenci, Nuray Sancar, Nurettin Körg, Nuri Aslan, Nursel Modan, Nusret Hivron,

O

Oğuz Vural, Okay Gönensin, Onur Günay, Onur Saylak, Orhan Alkaya, Orhan Göztepe, Osman Köker, Ozan Rezan, Ozan Serdar, Ozan Uğraş,

Ö

Ömer Erzeren, Ömer Şahin, Önder Kızılkaya, Önder Deniz, Önder Dılbirin, Övül Avkıran, Özcan Aktaş, Özcan Alper, Özcan Sapan, Özgün Enver Bulut, Özlem Bağlayan, Özgür Çiçek, Özgür Eren, Özgür Fındık, Özgür Sümbül, Özkan Akpınar, Özkan Küçük,

P

Pelin Batu, Pek Muhterem, Peywan Arjin, Pınar Sağ, Pınar Törün, Pınar Yıldız,

R

Ragıp İncesağır, Raif Türkmen, Recep Maraşlı, Reis Çelik, Rênas, Rezan, Rıza Kocaoğlu, Rodi, Rojhat, Rotinda Yetkiner, Rojda, Rojbin, Rugeş Kırıcı, Ruknettin Gün, Rüstem Batur,

S

Sabahattin Sabır Erdinç, Sakina Teyna, Saim Gür, Saim Güveloğlu, Salih Aydemir, Sayat Tek, Sedat Kaygalak, Sedat Yılmaz, Selda Arzuman, Selda Öztürk, Selen Uçer, Selim Ferat, Sema Güler, Sema Mortiz, Semi Ber, Seyda Perinçek, Sengül, Şengür, Sennur Sezer, Serdar Azad, Serdar Kordu, Serhat Çarnewa, Serhado, Serhat Kural, Serhat Ertuna, Serhat Kaplan, Serken Engin, Servet Kocakaya, Seyitxan, Sezai Sarıoğlu, Sezai Temel, Silbus û Tari, Sosin, Süleyman Çarnewa, Sileyman Rengin, Sinan Kabak, Sinem Şekercan, Sipan Havin, Sipan Xelat, Suat Bozkuş, Suat Usta, Suavi,Suat Bozkuş, Sultan Güneş Özcan,

Ş

Şerif Meşe, Şahin Irmak, Şirin Doğuş, Şanoya Hêvî, Şanar Yurdatapan, Şengül Pak, Şevval Sam, Şükrü Erbaş, Şule Ateş, Şiyar Munzur, Şemdin, Şehsuvar Aktaş, Şener Yıldız, Şengül Çiftçi, Şenol Morgül,

T

Taner Güven, Taner Koçak, Taylan Asır, Teatra Arsen Paradov, Teatra Arzeba,Tiyatro Artı, Tiyatro BeReZe, Tufan Kurdoğlu, Tuğçe Kambur, Tuğçe Kıltaç, Tuncel Kurtiz, Turan Şengül, Tuğrul Elyılmaz, Turan Yapıştıran, Turgut Çeviker,

Ü

Ülker Uncu, Ülkühan Zekioğlu, Ümit Elçi, Ümran İnceoğlu,

V

Vartkes Keşiş, Vecdi Çıracıoğlu, Vecdi Erbay, Vedat Türkali, Vedat Yıldırım, Viki Çiprut, Veysi Altay, Veysi Ermiş,

X

Xemdar, Xelil Xemgin, Xanemir, Xemgin Birhat, Xwejîn Botan,

Y

Yalçın Çuhadar, Yaşar Kurt, Yasemin Çil, Yasemin Göksu, Yasemin Karadağ, Yeşim Coşkun, Yeşim Ustaoğlu, Yeqin Mahabat, Yıldız Ayyıldız, Yıldız Önen, Yılmaz Hemdem, Yusuf Çetin, Yücel Arzen, Yücel Tunca, Yüksel Yavuz,

Z

Zafer Baykal, Zafer Kücük, Zana Yavuz, Zeki Demirkubuz, Zelal Gökçe, Zeycan Alkış, Zeynep Tanbay, Zeynep Işıklar, Zinar Sozdar, Zozan, Zülfikar Akkulak.

Özgür Eren / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla