Ünlü İspanyol Oyun Yazarı Türkiye'ye Geliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İspanya’nın ünlü oyun yazarı Juan Mayorga “Ve Diğer Şeyler Topluluğu” tarafından düzenlenen, Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi kapsamında, 4 – 5 Haziran 2011 tarihlerinde İstanbul ve Ankara’ya geliyor.

İstanbul Cervantes Enstitüsü ve Ankara İspanyol Büyükelçiliği’nin destekleriyle gerçekleşen proje kapsamında İstanbul ve Ankara’ya gelecek olan Juan Mayorga’nın Fareli Köyün Kavalcısı masalından esinlenerek yazdığı Hamelin adlı oyun, burjuva bir adamın yoksul bir ailenin güvenini kazandıktan sonra çocuklarına gerçekleştirdiği cinsel tacizi konu alıyor.

2006 yılında İspanya’nın en iyi oyunu ödülünü kazanan Hamelin, Mark Levitas tarafından okuma tiyatrosu olarak yönetiliyor. Oyun okumasında Metin Belgin, Mehmet Ali Nuroğlu, Serhat Kılıç, Funda Şirinkal, Funda Eryiğit gibi sinema ve televizyondan tanınan oyunculara Somer Karvan, Ayşe Burcu Eren, Onur Demircan, Nazlı Bulum, Ulaş Akşit, Mert Özekici gibi oyuncular eşlik ediyor.

2006, 2008 ve 2009 yıllarında İspanya’nın en iyi yazarı seçilen Juan Mayorga’nın oyunları yirmiden fazla dile çevrilmiş ve dünyanın çeşitli ülkelerinde sahnelenmiştir.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Nedir?

2001 yılında, oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim ÖZSOY GÜLAN’ın kurduğu çağdaş tiyatro topluluğu “Ve Diğer Şeyler Topluluğu” tarafından yürütülen “Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi 2006dan beri çağdaş oyun yazımı ve çağdaş oyun yazarlığı konusuna dikkat çekiyor.

Bu yıl beşinci yılını tamamlayan “Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi kapsamında bugüne dek çağdaş tiyatronun farklı alanlarından isimlerle söyleşiler ve yeni yazarların oyun okumaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Oyun yazarlarının okumalarının yanı sıra yazarlık ve çeviri atölyelerinin de yer aldığı proje dahilinde birçok ülkeden (Romanya, Yunanistan, İspanya, İran, Portekiz, Rusya) çağdaş yazarlar davet edildi ve tüm oyun yazarlarının oyunları kendi orijinal dillerinden Türkçe’ye çevrilerek seyirciye tanıtıldı.

2010 yılının haziran ayında beş yıllık süreç “Yeni Metin Yeni Tiyatro 09” adlı bir kitapta toplandı. Özellikle 2010-2011 tiyatro sezonu Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesinin beş yıl önce oluşturduğu birikiminin sonuçlarının alınmaya başladığı bir sezonu oldu.

Gianina Carbunariu’nun oyunu “Kebap” Carles Battle’nin yazdığı “Baştan Çıkarma” ve Mikhael Dumenkov’un “Leş” isimli oyunu İstanbul sahnelerindeki yerlerini aldılar. Bunun yanı sıra üniversite toplulukları ve amatör gruplar da proje bünyesinde çevrilen oyunları sahneledi.

CnnTürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.