5. Türkiye Tiyatro Buluşması’na Katılacaklar Belli Oldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1- OYUNLARLA KATILACAKLAR

DİKİLİ BELEDİYE TİYATROSU

Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce oluşturulan Dikili Belediye Tiyatrosu, çalışmalarına 2011′de başladı. Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Başkanlığını da sürdüren Yönetmen Orçun Masatçı gözetiminde kurulan, 11. Direklerarası Tiyatro Ödüllerinde ‘Genç Yetenek’ ödülünü alan Medine Çam’ın yönetmenliğini yaptığı Dikili Belediye Tiyatrosu, Dikili’de ilk kez “Hüznün Coşkusu” isimli oyunla sahne alırken, 1. Mordoğan Sokakta Tiyatro Festivali’ne de “Palto” isimli sokak oyunu ile katıldı. 5. Türkiye Tiyatro Buluşması’nda sokak oyunu sergileyecektir.

ESMERAY

Kars’ın bir köyünde Kürt bir ailenin oğlu olarak doğdu. Ama ruhu kadındı. Bunu keşfetmesi kolay olmadı, bu kimlikle yaşaması da. Köyden ayrıldı, İstanbul’da kendine yepyeni bir hayat kurdu. Çok inişli çıkışlı, sancılı yıllar geçirdi. Ta ki tiyatroyu keşfedene kadar. Şimdi ‘Cadının Bohçası’, ‘Tecavüz’, ‘Yalnız Kadın’ oyunlarını sahneleyerek yaşıyor. Feminist oluşum Amargi’de de gönüllü çalışıyor. Trans-kadın Tiyatrocu Esmeray, 4. Buluşma’da bol bol güldürüp, bir yandan da tabuları yıkan, özünde trajik bir hikaye barındıran oyunu “Cadı’nın Bohçası”ndan sonra bu Buluşma’ya yeni hazırladığı bir oyunla geliyor.

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU

Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Galatasaray Üniversitesi’nin kurulmasından bir sene sonra, yani 1994-1995 döneminde ilk defa gündeme getirildi. 4. Buluşma’ya “Gerçek Müfettiş Hound” isimli başarılı oyunuyla katılan ekip, 5. Buluşma’ya da geliyor.

İSTANBUL KATİBİM KARAGÖZEVİ

İstanbul Kâtibim Karagöz Evi, Hasan Hüseyin Karabağ tarafından 1998 yılında Üsküdar’da kuruldu. Karabağ, ustası Tacettin Diker’den aldığı derslerle İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahneye konulan Fikret Terzi’nin “Ah Karagöz Vah Karagöz” adlı oyunuyla Karagöz oynamaya başladı. Yine İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda İhsan Dizdar yönetiminde yapılan çalışmalara katıldı, dersler aldı. Farklı oyunlarda Karagöz oynadı.

Çocuk Vakfı’nın Tacettin Diker yönetiminde açtığı Karagöz Okulu’na devam edip çeşitli ustalarla çalıştı. Kendi tasvirlerini yapmaya, yeni oyunlar yazmaya başladı.

KIBRIS MAĞUSA SANAT TİYATROSU

Kıbrıs’tan katılan tiyatro ekibi, 5. Buluşma’da “Eroin” isimli oyunlarını sahnelemeye hazırlanıyor.

MENEMEN BELEDİYE TİYATROSU

1999 ‘da Belediye Başkanımız Tahir ŞAHİN’in istemiyle Menemen Belediyesi bünyesinde kurulan ve ilk oyunu olan “İNADINA TİYATRO” yu 2 Eylül 1999 da Metin GÜLER yönetiminde sergileyen Menemen Belediye Tiyatrosu (MEBET), kendi tabirleriyle “İnadına sürdürdüğü yarı başarılı ama yürekli” çalışmalarını bugüne kadar 55 oyun ve onlarca şiir dramatize ile taçlandırdı. 5. Buluşma’ya “Sultan Palamut” isimli sokak oyunu ile katılım gösterecek.

MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ PANTOMİM KULÜBÜ

52 yıldır varlığını sürdüren kulüp, ilk üniversite pantomim kulübü ve Mimar Sinan Üniversitesi’nin en eski kulübü olma özelliğini taşıyor. 2011 yazında Mordoğan Sokakta Tiyatro Festivali’ndaki başarılı performanslarıyla beğeni alan ekip, 5. Türkiye Tiyatro Buluşması’nda da kısa pantomim oyunlarıyla izleyicilere öykülerini aktaracak.

SAKARYA ŞEHİR TİYATROSU

Sakarya’dan katılan tiyatro ekibi, Hasan Hüseyin KARABAĞ’ın yönettiği, Shakespeare’in “Hamlet” oyunuyla sahne alacak.

SAMSUN SANAT TİYATROSU

2000-2001 sezonunda Haldun TANER’in yazdığı “Dilin Altındaki Bakla” ile sanat yolculuğuna başlayan ekip, bugün Yaşar GÜNDEM önderliğinde, Türkiye’nin en çok turneye çıkan tiyatro ekiplerinden biri olma özelliğini taşıyor. 5. Buluşma’ya katılacakları “Satılık Mahalle” oyununu ise Münir CANAR yazmış ve yönetmiştir.

SARIYER BELEDİYE TİYATROSU

İstanbul’un “Sarıyer” Belediyesi’nin tiyatrosu olan ekip, 5. Buluşma’ya “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” isimli oyunla katılacaktır. Oyun konusunu kendi ağızlarından okuyalım:

“Ahmet Vefik Paşa, Bursa valiliği srasında bugün kendi adıyla anılan bir tiyatro yaptırmıştır. Moliere’in 16 eserini uyarlayıp, Victor Hugo ve Voltaire’in eserlerini tercüme etmiştir. Tiyatroda, Tomas Fasulyacıyan Kumpanyasına kendi tercüme ve adaptosyanlarını oynattırır, her gün provalara gider, bir rejisör gibi oyunla ilgilenirdi. İşte bu oyunlarından biri olan George Dandin komedisinin HaldunTaner’in düzenlemesi ile sahneye aktarmasıdır oyunumuz. Zengin Himmet Ağa’nın karısı Mahpeyker, Züğürt Tarçın Bey’le aşk yaşamaktadır. İbiş’te buluşmalarını sağlamaktadır. Bir gece vakti başlayan buluşma ve sonra… Sonrası oyunumuzda.

Oyunumuz 2010 Ramazan ayında Sarıyer ilçesinin birçok semtinde ve İstinye Tersane şenliklerinde izleyiciyle buluşmuştur. Silivri Cezaevi’nde de 2 kez sergilenmiştir. ”

TİYATRO SİMURG

İstanbullu ekip, Tiyatro Simurg yeni oyunu “Öykülerde Türkülerde Anadolu”yla 5. Türkiye Tiyatro Buluşması’na geliyor.

Anadolu’da sıradan bir insanın yaşam mücadelesini ele alan oyun onun ekmek, sevda ve yaşamla kavgasını iç içe sergiliyor. Düz metin, şiir, müzik ve hareketin kurgulanmasıyla oluşan oyunu Mehmet Esatoğlu yazdı ve yönetti.

TRABZON UMUT TİYATROSU

Trabzon Umut Tiyatrosu’nu kendi kalemlerinden okuyalım:

“Son yıllarda Trabzon’un adı birçok olumsuz olayla anılmasına rağmen kentte umut dolu, sanat dolu, isyan dolu bir çalışma seyircisini bekliyor: ‘Trabzon Umut Tiyatrosu’…

Sanat yaşamsa tiyatroda aynasıdır aslında. Hal böyle olunca bu kadar yaşamla, toplumla, insanla ilgili-etkileşimli bir sanatın toplumsal-siyasal değişimlere duyarsız, tepkisiz kalması beklenemez. Bu bakış açısıyla Trabzon’da 2008 yılında yola çıkan bir grup tiyatro dostu Umut Tiyatrosu’nu oluşturarak düşledikleri sanat anlayışını yaşama geçirmişler.

Trabzon’da doğan, kamu çalışanı olarak görev yapan ve uzun yıllardır tiyatro ile iç içe olan Cengiz Aydoğdu ve Muhammet İkinci aynı zamanda KESK/Eğitim-Sen üyesi olup Kamu Emekçileri arasında bir fiil mücadelelerini sürdürüyorlar.

Cengiz Aydoğdu, 2008 yılının mart ayında 7 arkadaşı ile birlikte kendi tiyatrolarını kurmuşlar ve tiyatronun adını da Trabzon Umut Tiyatrosu Derneği olarak belirlemişler. Umut Tiyatrosu kendilerinin de etkilendikleri ekonomik sıkıntılara karşı; ülkenin gündemine dair özgürlük, eşitlik, barış, adalet, yoksulluk-yolsuzluk gibi birçok toplumsal sorunun kültür-sanat alanındaki başkaldırısını örgütlemeye soyunurlar. Trabzon Devlet Tiyatrosunda, bir tiyatro oyununda Başbakana hakaret edildiği gerekçesiyle dört devlet tiyatrosu sanatçısına soruşturma açılmasıyla ilgili olarak Trabzon’daki kültür-sanat kurumlarını örgütlemede sorumluluk üstlenmiş, sanatçılara destek olunmasını sağlamışlardır.

Trabzon Umut Tiyatrosu oynayacağı tiyatro oyunlarının seçimini büyük oranda toplumsal-politik-ekonomik koşullar belirlemiş olmasına karşın, tiyatrolarımızda egemen ‘resmi ideoloji’ ve ‘yasallaşmış biçim’ler karşısında da bir ‘seçenek’ oluşturacağı rahatlıkla söyleyebiliriz.”

İZMİR YENİKAPI TİYATROSU

Sokağın Tiyatrosu, kendi ekibinden Medine ÇAM ve Bora ŞAHİNKARA’nın yazdığı, HES karşıtı sokak oyunu “”Kukla” ise bu Buluşma’da performans sergileyecek.

2- SÖYLEŞİ ve ATÖLYELERLE KATILACAKLAR

Ahmet ÖNEL

1975 yılında, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Aynı yıl kurulan AÇT’de (Ankara Çocuk Tiyatrosu) kurucu ve sanatçı olarak görev aldı. 1980-87 yılları arasında profesyonel reklam metin yazarlığı yaptı. Halen Foça’da yaşıyor ve radyo/tv için program metinleri yazıyor.

Aslı İÇÖZÜ

Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan Aslı İçözü Kasapoğlu 1992 yılında Şehir Tiyatroları kadrosuna girdi. Semaver Kumpanya topluluğunun kurucuları arasında yer aldı. Akademi İstanbul’da, Semaver Kumpanya’da, İstanbul Koleji’nde, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde ve Oyun Atölyesi’nde eğiticilik yapıp dersler verdi. Sinema ve dizi filmlerde rol aldı.

Aslı ÖNGÖREN

Tiyatro sanatçıları Vasıf Öngören ve Nuran Oktar’ın kızıdır. M.S.Ü. Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü mezunu. Başar Sabuncu, Yücel Erten, Macit Koper ve Mehmet Atak’ın yardımcılıklarını yaptıktan sora, 2004′de babasının oyunu “Oyun Nasıl Oynanmalı?” ile yönetmenliğe başladı. Babasının “Masalın Aslı” adlı kitabının rejisi yapılmış seri okumalarını yaptı. İsviçre Hastanesi Oyun Yarışması 1.si olan “Yel Mi? Değirmen Mi?” adlı oyunu Mitos Boyut yayınları tarafından basılmıştır.

Erhan GÖKGÜCÜ

Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatcisi. 1963 yilinda Ankara Devlet Konservatuvari Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Devlet tiyatrolarından ayrılarak bir süre özel tiyatrolarda görev aldı. 1972′de tekrar devlet tiyatrolarına döndü. Trabzon Devlet Tiyatrosu kurucu müdür-sanat yönetmenliği, Adana Devlet Tiyatrosu müdür-sanat yönetmenliği yaptı. Devlet tiyatroları ve özel tiyatrolarda 70′e yakın rol oynadı, 40′a yakın reji yaptı. Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” ile “İbiş Hazretleri” oyunlarının müziklerini besteledi. 1980-84 yıllarında İzmir Devlet Konservatuvarı’nda sahne ve diksiyon-fonetik, Ege Üniversitesi B.Y.Y.O.’da konuşma eğitimi dersleri, 1996-97′de Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde sahne dersleri verdi. Sanatçı halen devlet tiyatroları başrejisörlüğü görevini sürdürmektedir.

Halim YAZICI

Şair. İzmir İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 1978 yılında Dönemeç dergisinin bir süre sahipliğini ve sorumlu yönetmenliğini yaptı. Küçücük, Körfez, Akrapol, Yamaç, Ünlem dergilerini kurucuları arasında yer aldı. İlk şiir ve inceleme yazılarını Dönemeç, Türkiye Yazıları, Küçücük, Sanat Edebiyat 81 ve Kocatepe’de yayımladı.

Denizli Belediyesi Kültür Müdürlüğü (10 yıl), İzmir Çiğli Belediyesi Kültür Müdürlüğü (5 yıl), İzmir Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü (5 yıl) görevlerinde bulundu. Temmuz 2009 – Ekim 2010 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü görevinde bulundu. Halen İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Şube Müdürü olarak çalışma hayatını sürdürmektedir.

Dünya Gazetesi Kitap Eki’nde “İzmiRenk” köşesinde yazmaktadır. Birçok festival ve panelde konuşmacı olarak bulunmaya devam etmektedir.

Kaan ERKAM

1965 yılında yedi aylık olarak Ankara’da doğdu. İlkokula kadar bisiklet kullanmaktan başka birşey düşünmedi. İlkokul son sınıfta Donizetti AŞK İKSİRİNİ izledi. Sopranoya aşık oldu ve operacı olmaya karar verdi. Oldu. İlk karısı yazacağı oyunların konularını not aldığını ve bu notların aslında hoş hikayeler olduğunu farkedince ilk kitabı çıktı. Ardından diğer kitaplar (16 adet) devreye girdi. 1980 yılında daha öğrenciyken ALO TİYATRO yu kurdu.
Sahne bulamayıp mağazalarda oyun oynarken Vakko kültür matinelerinde oynadığı MİNİ TİYATRO çok sevildi. PARİS AMATÖR TİYATROLAR FESTİVALİ’nde “HEKİM UÇTU” adlı Moliere uyarlamasıyla ödül aldı. Ama vize alamadığından ödülü almaya gidemedi. Telgraf çekip ödülü ne yapmaları gerektirdiğini bildirdi. Ama telgrafı Fransızlar sanırız anlamadılar. Okul bitince tiyatro da yön değiştirerek önce OPERET TİYATROSU sonra da ODA TİYATROSU OYUNCULARI oldu. Türk Operasına küsüp üç yıl yurt dışında kaldı. Malta’yı temsilen bir çok ülkeyi gezdi. Yapı Kredi Gençlik Festivali’ne de MALTA adına katıldı.

Mesut KARA

Mesut Kara, (d. 1961, İstanbul). Edebiyat çalışmalarının yanı sıra, 15 yıldır sinema yazarlığı yapıyor. Reklam alanında Sanat Yönetmeni olarak da çalışan Mesut Kara, televizyonlara sinema programları da yaptı. “Artizler Kahvesi”, “Yeşilçam’da Unutulmayan Yüzler” ve “Yeşilçam Hatırası” adlı yayınlanmış üç kitap çalışması var. Birçok dergide yazarlık ve editörlük yaptı. Show TV’de yayınlanan CineShow adlı sinema programının metin yazarlığı ve danışmanlığını, Kanal 6’da yayınlanan Hayalet Mektebi adlı sinema programının da hazırlanması ve sunuculuğunu üstlendi. UÇ adlı edebiyat dergisinin yayın yönetmenliğini ve sayfa tasarımını yaptı.

Erkan Yücel Belgeseli: Şimdi Geçti Buradan – Yönetmen ve Metin Yazarı
Fantastiğin Sineması – Yönetmen ve senarist
Unutulmayan Yüzler üst başlığıyla Yeşilçam oyuncularının yer aldığı belgesel çalışmaları… (Sezer Sezin, Belgin Doruk, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Bülent Oran, Hayati Hamzaoğlu, Turgut Özatay v.d.)

Nejat BİRECİK

A. Nejat Birecik (d. 1963, İskenderun), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ni yapmaktadır.

Babasının memuriyeti nedeniyle ilk ve orta öğretimime Karabük’te başladı. Daha sonra İskenderun Anadolu Lisesi’nde eğitimimi tamamladı. Liseye giderken tiyatroya gönül verdi ve tiyatro okumaya karar verdi. Ankara, İstanbul Konservatuvarlarına girmeye çalıştı. Ankara Konservatuar sınavlarına girdi. Ardından 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro lisans eğitimine başladı. Yıldız Kenter, Haldun Dormen, Güngör Dilmen gibi tiyatrocuların öğrencisi olmuştur.

1990 yılında oradan mezun oldu. 1990-1991 yılları arasında Tiyatro Stüdyosu’nun kuruluşunda bulunduktan sonra Dormen Tiyatrosu’nda yaklaşık 5 yıl, ağırlıklı Fars türü oyunlarda görev yaptı. 1996 yılında kısa süreliğine ABD’ye gitti. Daha sonra televizyon dizilerine başladı. 2000 yılında Kenan Işık’ın davetiyle İstanbul Şehir Tiyatroları’na girdi. 2004 yılında genel sanat yönetmeni yardımcılığı ve yönetim kurul üyeliğine seçildi.

Oyuncu olarak yer aldığı TV dizileri
2010 Çocuklar Duymasın 2010 (Psikolog Sinan rolüyle)
2008 Canım Ailem (Tacettin rolüyle)
2007 Son Tercih (Hayri rolüyle)
2007 Zoraki Koca (Nejat rolüyle)
2006 Kız Babası (Vehbi rolüyle)
2005 Erkek Tarafı (Şakir rolüyle)
2004 Çocuklar Ne Olacak, (Psikolog Sinan rolüyle)
2004 Sihirli Lamba
2003 Alacakaranlık (Tekin rolüyle)
2002 Çocuklar Duymasın (Psikolog Sinan rolüyle)
2002 Koçum Benim (Kimya hocası rolüyle)
2002 Vaka-i Zaptiye (Hurşit rolüyle)
2001 Yeditepe İstanbul (Yalçın rolüyle)
2001 Şen Kahkahalar
2000 Eyvah Kızım Büyüdü (Aliş rolüyle)
1999 Aşkın Dağlarda Gezer (Beyto rolüyle)
1993 Hastane (Nevzat Tolga rolüyle)
1989 İz Peşinde

Oyuncu olarak yer aldığı filmler
2010 Memlekette Demokrasi Var (Altındiş rolüyle)
2006 Sınav (Adnan rolüyle)
2005 Maskeli Beşler İntikam Peşinde (Avukat rolüyle)
2004 Hababam Sınıfı Askerde (Saim Şaban rolüyle)
2000 Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
1999 Güle Güle
1999 Hayal Kurma Oyunları (lokanta müdavimi rolüyle)
1990 Küçük ve Sonsuz Yürek

Orçun MASATÇI

1992′de tiyatro hayatına başlayan Orçun MASATÇI, Denizli, Ankara, Van ve İzmir’de çeşitli tiyatro ekiplerinde oyunculuk ve yönetmenlik yapmıştır ve son 6 yıldır İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nda senarist, oyuncu ve yönetmen olarak tiyatro yaşamına devam etmektedir. Sinema kulvarında da daha önce Denizden Gelen’de oynayan Orçun MASATÇI, 2011 yazında çekimleri tamamlanan ve 25 Kasım 2011′de vizyona girecek Çağan IRMAK filmi “Dedemin İnsanları”nda da rol almıştır. Bugünlerde “Sokağın Tiyatrosu Olmak” isimli kitabını yazmaktadır.

Orhan AYDIN

Ömer ŞAHİNBAŞ

Ln. Ömer Şahinbaş, 1945 de Bandırma’da doğdu. İstanbul Avusturya Lisesi ve İ. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde ki öğreniminden sonra İnt. Marketing üzerine (BA) çalışması ve öğrenciliği sırasında da AIESEC öğrenci örgütünde 4 yıl yöneticilik yaptı. Çalışma hayatını 1999 yılına kadar üst düzey yönetici olarak çeşitli ticari ve sanayi kuruluşlarında sürdürdü.

1985 yılında İstanbul Kartal Lions Kulübünde Lions’a katılan Ln.Ömer Şahinbaş, 1987 yılında İstanbul Küçükyalı Lions Kulübü Kurucuları arasında yer aldı. Görevi için bulunduğu Alanya’da Alanya Lions Kulübü üyesi olarak daha sonra da İstanbul Konak Lions Kulübü üyesi olarak aktif lion’ luğunu sürdürmekte.

Kulüp üyesi ve proje yöneticisi olarak bu güne kadar, Hulki Cevizoğlu, Uğur Dündar gibi katılımcılarla gerçekleşen topluma yönelik “Çevre ve İnsan Kirliliği” panelleri; Talasemi platformu çalışmaları ile talasemi hastalarının “Yeşil Kart” uygulamalarına dahil edilmeleri ve
Program yöneticisi olarak MD’de ilk defa Merger (kulüp birleşme programının) gerçekleşmesinin sağlanmasına çalışmıştır.

Ln. Ömer Şahinbaş 2000-2001 sezonundan beri ” Lions Tiyatro Ödülleri” projesinin yöneticisi ve koordinatörü olarak bu ödül sisteminin Türkiye’de dağıtılan Tiyatro Ödülleri arasında yer almasını sağlayan çalışmaları sürdürmektedir.

Ailesi, Lion Gönül Şahinbaş, kızları Leo İlksen Şahinbaş, Zeynep Arseven, Bahar Şahinbaş, damadı ve torunuyla “emekli” yaşamını sürdüren Ln. Ömer Şahinbaş, Kulüp Başkanlığı dışında hiçbir Yönetim Çevresi görevi almamıştır.

Ragıp YAVUZ

(herkesetiyatro.com’un röportajında kendisine sorulan soruya verdiği yanıtla tanıyalım)

1974′ de Üsküdar Şehir Tiyatrosu’ nda A.Ç.O.K ( Anadolu Çocuk Oyunları Kolu ) ile başladı tiyatro serüvenim. 6 yıldan sonra yani 1980′ de rahmetli Muhsin Ertuğrul’un son yönetim yılında İstanbul BelediyeTiyatrosu’ nda oyuncu olarak başladım. Aynı yıl 1402 nolu yasayla Şehir Tiyatroları’ ndan ayrılmak durumunda kaldım. Sonra yurtdışı maceram başladı. 20 yıl kadar yurtdışında özel tiyatrolarda oynadım birçok festivale katıldım. Sonra 1994′ te yurda dönüşümle birlikte Beyaz Sahne’yi kurdum. Meltem Cumbul ile birlikte çalışmalarım oldu orada, sonra da 2000 yılında Şehir Tiyatroları’ na tekrar döndüm. Ve hala buradayım.

2000 de ŞehirTiyatrolarına geri döndüğümde yönetmenlikle başladım. Aslında 1980′ de Fatih Şehir Tiyatrosu’ nda çocuk oyunu yönettim. Darbeden sonra yurtdışına çıktım ve oyuncu olarak 15 yıl devam ettim. Ama bu dönem çok uzun bir süreçti. Yönetmenlik başka bir formasyon. Yönetmenliğe kendimi hazırladım. Çok usta yönetmenlerin rejilerini uzun yıllar izledim. Epeyce atölye çalışmalarına katıldım. Yine oyunculuk yapmak istiyor muyum ? Şehir Tiyatrolarındayım ve her an görevlendirilebilirim. Oynamak istediğimi bir rol var mı? Yok..Yönetmek istediğim oyun var mı, çokkkk..

Tuncer CÜCENOĞLU

(d. 10 Nisan 1944 – Çorum) Oyun yazarı, öğretim üyesi, çevirmen.
Tuncer Cücenoğlu, ortaöğrenimini Çorum’da tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nü bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nda çeşitli görevler yaptı. 1983′te devlet memurluğundan ayrıldı.
İlk öyküsü lise yıllarında Çorum’da yayınlanan bir günlük gazetede çıktı. Oyunları Devlet Tiyatroları özel tiyatrolarda yurtiçi ve yurtdışında oynandı.
Cücenoğlu, halen Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeliği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Edebi Kurul üyeliği, MSM Özel Konservatuarı “Dramatik Oyun Yazarlığı” öğretmenliği, PEN Yazarlar Derneği üyeliği, Papirüs Yayınevi Tiyatro Bölümü Yönetmenliği gibi görevleri bir arada yürütüp Cumhuriyet Gazetesinde yazarlık yapıyor.
Cücenoğlu’nun oyunları Rusça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Bulgarca, Yunanca, Makedonca, İsveççe, Gürcüce,Urduca, Japonca, Romence, Azerice, Tatarca, Lehçe, Çuvaşça, Sırpça, İspanyolca, Arapça, Farsça’ya çevrilmiş ve bu ülkelerde sergilenmektedir.

Turgay TANÜLKÜ

1953 Uşak’ta doğdu, Ankara devlet konservatuvarı tiyatro yüksek bölümünden 1976′da mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu’nda göreve başladı. 1970-71 döneminde Leningrad’da Tiyatro akademisi’nin drama kurslarına katıldı ve Psikojimnastik eğitimi aldı. Turgay Tanülkü körler okulu, Çocuk islahevleri ve Türkiye’de 8 Bölge Cezaevinde Tiyatro grupları kurdu. Halen kurduğu gruplarla çalışmalarını sürdürüyor. Tanülkü 1987-89 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne ve Görüntü Sanatları Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk bölümü]]’nde Rol ve Sahne dersleri verdi. Sanatçı 1984′te Konya’da Uluslararası Reji ödülü aldı. Ankara Yarı Açık Cezaevi Oyuncuları’nın oynadığı Yasalar ve İnsanlar, Misafir adlı oyunlarla Almanya Yeşiller Partisi barış ödülünü Reji dalında, 1988-89 döneminde aldı. Ayrıca meslek hayatı boyunca birçok Sinema, Televizyon ve Seslendirme çalışmalarıda yapmıştır. Halen Devlet Tiyatroları Sanatçı kadrosunda yer almaktadır.

Uğur MAMUK

Üstün AKMEN

(d. 1943, İstanbul), Tiyatro eleştirmeni, yazar.
1943 yılında İstanbul’da doğdu. Şişli 19 Mayıs İlkokulu’nu, İtalyan Lisesi ve Ticaret Okulu’nu, İstanbul İktisat Fakültesi’ni bitirdi.
1969 -1970 yıllarında Koç Grubu şirketlerinden Koçtaş Ticaret A.Ş.’de çalıştı. 1971 yılında aynı grubun o yıl yeni kurulan Ram Dış Ticaret A.Ş.’ne Mali ve İdari İşler Müdürü olarak atandı. 1984 yılında Tekfen Dış Ticaret A.Ş.’ne Genel Müdür Yardımcısı olarak geçti. 1995 yılında Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde kurulan Medya Tanıtım, Dağıtım, Geliştirme A.Ş.’nin paydaşı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü oldu. Yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyeliğini de yaptı. 1997’de Cumhuriyet Gazetesi Genel Müdürlüğünü ve Cumhuriyet Kitap Kulübü’nün Başkanlığını, bu arada da “Cumhuriyet Kitapları”nın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. 2001 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı, bir yılı aşkın bir süre İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Medya ve İzleyici Koordinatörü, Genel Yayınlar Yönetmeni olarak çalışma yaşamını sürdürdü. Bir süre de Can Yayınları’nın Genel Müdürlüğünü yaptı. Fenerbahçe Spor Kulübü’ndeyse 1986-1989 döneminde Denetleme Kurulu Başkanı; 1989-1993, 1998-1999 dönemlerinde Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve 1994-1998 döneminde Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı olarak görev aldı. Halen kulübün Genel ve Yüksek Divan Kurullarının 1629 Sicil Sayılı Üyesi.
Üstün Akmen, 1961 yılından bu yana yazmakta. Önce “Evrim”, “Dönem”, “Yeni Ufuklar”, “Yeni İnsan”, “Yeni Dergi”, “A” gibi dergilerde öykü, poeme-prose, ve denemeleri yayımlandı. Sonra “Soyut”ta göründü. Biçimde serbestlik, düş gücü ve özgür bir anlayışı benimsedi. 1970’li ve 1980’li yıllarda, ekonomi dergilerinde, “Milliyet”, “Güneş” gazetelerinde yayımlanan Türk ekonomisi, dış ticaret, vergicilik konularındaki inceleme yazılarına kendi deyimiyle “edebiyat bulaştırdı”.
Üstün Akmen’in tiyatro eleştirileri halen “Tiyatro Tiyatro” ve “TEB Oyun” dergilerinde ve çeşitli internet sitelerinde, müzik yazıları ise “Andante” dergisinde düzenli olarak kullanılıyor. Edebiyatla ilgili yazılarına da zaman zaman çeşitli dergi ve gazetelerde rastlanılmakta. Yaşar Kemal, Şükran Kurdakul ve Alpay Kabacalı’dan sonra 2001–2005 yılları arasında dört buçuk yılı aşkın bir süre dünyanın en büyük yazar örgütü Uluslararası P.E.N Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi’nin Genel Başkanlığını üstlenmiş olması ve bu kurumdaki uluslararası başarılarıyla da tanınıyor. Halen Evrensel gazetesinde köşe yazısı yazıyor ve Mart 2006′dan bu yana UNESCO’nun saygın sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi’nin Genel Başkanı. “Afife Tiyatro Ödülleri”, “tiyatro…tiyatro Dergisi Tiyatro Ödülleri”, “İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri”, “Terakki Vakfı Gençlik Tiytroları Festivali”nde jüri üyeliklerinde bulundu, 2006 yılından bu yana “Sadri Alışık Tiyatro Oyuncu Ödülleri” Seçici Kurul Başkanlığı görevinde. “International Theatre Instute-İTİ” (Uluslararası Tiyatro Enstitüsü)’ın “The World Of Theatre” başlıklı kitabında Türk Tiyatrosu’nun 2007-2008 dönemini değerlendirmesi yayımlandı. Akmen ayrıca, 2420. Bölge Rotary Kulüpleri’nin önerisi üzerine 1995 yılında Rotary International tarafından yöresine, yurduna, ulusuna ve dünyaya sahip çıkanlardan olduğu gerekçesiyle “Paul Harris Dostluk Ödülü”ne; 2001 yılında mesleğindeki yüksek başarısı ve bunu toplumla paylaşması nedeniyle Rotary Bebek Kulübü tarafından “Yılın Meslek Hizmet Ödülü”ne; 2008 yılında “Anadoluya Yüzünü Dönen Tiyatro Eleştirmeni/Aydın Üstüntaş Ödülü”ne; 2010 yılında ulusal kültürümüzü korumayı, yaşatmayı ve bu yolla çağdaş kültüre ulaşmayı ilke edinmiş Troya Folklor Araştırmaları Derneği’nin, bu yönde emeği geçmiş, yıllarını kültürümüzü araştırmaya, zenginleştirmeye, gelecek kuşaklara aktarmaya adamış; uğraşlarını ve başarılarını çeşitli alanlarda sergileyerek; çağdaş, demokratik, laik kültürümüzün oluşumuna katkıda bulunmuş bilim insanı, sanatçı ve kurumlara her yıl geleneksel olarak verdiği ödüle değer görüldü. 2011 yılının mayıs ayında ise, kendisine Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanlığı’nca, Türk tiyatrosunun usta ismi Cüneyt Gökçer anısına düzenlenen 75. Yıl Cüneyt Gökçer Tiyatro Ödülü” verildi.

Zafer GECEGÖRÜR

(Kendisinin tabiriyle “Niteliklerin Özeti” aşağıdadır.)

Doğum Tarihi ve Yeri: 30.08.1964 Ankara
1982 – 2010 Tiyatro Çalışmaları (1982 – 1988 Ankara, 1988 – 1993 Bolu, 1993 – 2010 Bartın)
55 Büyük Oyun (Oyuncu – Yönetmen)
6 Gençlik Oyunu ve 8 Çocuk Oyunu (Yönetmen)
16 yıldır Bartın Tiyatro Festivali Koordinasyonu
12 Yıldır Drama ve Tiyatro Atölye Çalışmaları (Lider)
35 Sokak Oyunu (Lider)
Bartın Belediyesi Liselerarası Tiyatro Festivali Genel Koordinatörlüğü (2000-2007)
8. Bartın Tiyatro Festivali 20.Sanat Yılı Onur Ödülü
14. Giresun Belediyesi Tiyatro Festivali Onur Ödülü (2008)
X. Lions Tiyatro Ödülleri – En İyi Yönetmen Ödülü (2010)

Yenikapı Tiyatrosu

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.