Assos'ta 30. Kazı Sezonu Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Aslan, Assos antik kentinde 30. kazı sezonuna başladıklarını bildirdi.

Aslan,  Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyündeki Assos Antik Kentinde başlayan kazı çalışmalarının, yerli ve yabancı araştırmacılar ile öğrencilerden oluşan 40 kişilik ekip tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

Kazıların, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Türk Tarih Kurumu ve Efes Pilsen Firması tarafından desteklendiğini ifade eden Aslan, ”Kazı programı çevresinde sur duvarları, agora ve konut alanındaki kazıların yanında yüzey aştırması ve antik kentin planı çıkartılacak. Geçen yıla göre ziyaretçi sayısındaki yüzde 50 artış ve Assos ören yerine gösterilen ilgi, kazı heyetini memnun ediyor” dedi.

Kazının ilk haftasında Assos tiyatrosunda düzenlenen keman konseri, Aristophanes ve Sophokles’in eserlerinin sahnelenmesinin, kazı ekibi açısından moral kaynağı olduğunu belirten Aslan, şöyle konuştu:

”Yaz aylarında Assos’ta düzenlen konser, tiyatro ve festivaller, Athena Tapınağı ve tiyatroda yapılıyor. Muhteşem bir manzaraya sahip tiyatronun restorasyonunu tamamlayarak, festivalleri en az 5 bin kişinin daha sağlıklı bir ortamda izlemelerini sağlamak için sponsor arayışlarımız devam ediyor. Aristoteles’in 3 yıl yaşadığı Assos, tarihi kalıntıları, mavi bayraklı sahilleri, köy kültürü ve iyi korunmuş doğal çevresiyle ülkemizin önemli mekanları arasında yer almaktadır.”

Aslan, kazı çalışmalarının eylül ayı ortalarına kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.