Barbican, Olimpiyat Oyunları Sanat Festivalini Tanıttı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri – Programda Juliette Binoche ve Cate Blanchett gibi yıldızların yer aldığı tiyatro prodüksiyonları ve büyük Bauhaus sergisi de yer alıyor.

Guardian, 24 Mayıs 2011, Çeviri: Burak Akyunak

Juliette Binoche 2012’de Barbican’da August Strindberg’in Mademoiselle Julie oyununda rol alacak. Fotoğraf: Andreas Rentz/Getty Images

Londra’daki Barbican sanat merkezi önümüzdeki yıl Londra’da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nı uluslararası yıldızlardan oluşan emsalsiz bir “takımla” kutlayacak: oyuncular Juliette Binoche ve Cate Blanchett, yönetmenler Yukio Ninagawa ve Peter Sellars ve kırk yıl önce Philip Glass ve Robert Wilson’ın ünlenmesini sağlayan Einstein on the Beach operasının ilk Birleşik Krallık performansı.

Barbican 1920’ler ve 1930’ların başlarında parlayan Bauhaus tasarım okulu üzerine adada son 40 yılın en büyük sergisine ev sahipliği yapacak.

Barbican yöneticisi Sir Nicholas Kenyon “2012’de Londra dünyaya Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları için ev sahipliği yapacak ve Barbican bu uluslararası organizasyon boyunca herkes için olağanüstü çeşitlilikte kültürel deneyimler sunmak için en ön sırada yer alacak” dedi.

Londra’nın sanat festivaliyle “kendi sıkletinden daha ağır bir sıklette” sahaya çıkacağını belirten Kenyon, gerek Barbican’ın beton sığınağında gerekse başkentin çeşitli yerlerindeki birçok etkinlikte herkesin “kendine göre bir şey” bulabileceğine dair söz verdi.

“Bu, dünyanın başka yerlerinde de gerçekleşen ve ithal edilen kiralık bir festival değil. Bu, Barbican değerlerini temsil ettiğine inandığımız şeylerden oluşan gerçek bir koleksiyon.”

Kenyon bu devasa bütçeli şenliği rahatça karşılayabiliyor çünkü temel bütçesini Londra Belediyesi’nin sağladığı Barbican, Olimpiyat Oyunları’yla birlikte yürüyecek ülke çapındaki sanat festivali için Londra Olimpiyatları organizasyonundan 700.000 sterlinlik bir ödenek alacak.

Barbican hem popüler alanda hem de sanat eleştirmenleri tarafından beğenilen eklektik programıyla birçok diğer organizasyonu geri çeviren Arts Council tarafından da fon artırımı elde ederek bir başarıya daha imza attı.

Program direktörü Louise Jeffreys, Barbican’ın sanat formları arasındaki ayrımları ortadan kaldırırken Bauhaus prensiplerini temsil ettiğini söyledi. “Öncü bir ruh taşımaya devam ediyoruz. 2012’de ekranın ve sahnenin yıldızları ilk kez sahneye çıkanlarla omuz omuza verecek, uluslararası sanatçılar yerel halkla buluşacak ve gelenek yeni ile tanışacak.”

Bauhaus sergisi Art as Life, tasarım okulunun 1919’da Walter Gropius tarafından kurulmasından başlayarak, son direktörü mimar Mies van der Rohe’ye ve 1933’te radikal modernist değerlerine nefret duyan Naziler tarafından zorla kapatılmasına kadar geçen sürecinin izini sürüyor.

National Theatre’da koreograf Akram Khan ile birlikte dans ettiği gösteriyle Londra sahnelerine başarılı bir adım atan Fransız film yıldızı Binoche daha geleneksel bir oyunculukla geri dönecek; August Strindberg’in oyunu Mademoiselle Julie’nin Fransızca yeni versiyonunda moda evi Lanvin’in kostüm tasarımlarıyla seyirciyle buluşacak.

1998 yapımı Elizabeth filminin yıldızı ve daha çok Yüzüklerin Efendisi üçlemesindeki Galadriel rolüyle hafızalarda yer eden Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett de 13 yıl sonra Londra sahnelerine geri dönüyor. Ünlü oyuncu İngiliz yazar Martin Crimp’in Alman oyunu olan Gross und Klein’i yeniden kaleme aldığı yeni bir uyarlamada kocası tarafından şaşırtıcı bir şekilde terk edilen yalnız eş rolünü canlandıracak. Bu gösteri Barbican ile Cate Blanchett ve eşinin yürüttüğü Sydney’deki tiyatro topluluğunun ortak yapımı olarak göze çarpıyor.

Ortak yapımlar programın ana öğelerinden birisi: Barbican dünyanın en önemli dans gruplarından biri olan Tanztheater Wuppertal Pina Bausch’u ağırlamak için Sadler’s Wells ile bir araya geliyor. Topluluk bir ay boyunca iki mekânda dönüşümlü olarak sahne alacak.

Klasik müzik yıldızları arasında ise New York Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw orkestrası ve doğu Londra’daki Hackney Empire’da konser verecek olan Kronos Quartet var.

Shakespeare yorumlarıyla tanınan Ninagawa da Cymbeline’in Japonca bir uyarlamasını yönetecek. Tiyatro sezonu programında Complicite topluluğuyla Simon McBurney’in büyük bir gösterisi de yer alacak.

Yazar ve akademisyen Toni Morrison, Malili besteci ve şarkıcı Rokia Traore ile Desdemona adlı bir gösteri hazırlıyor. Geleneksel Afrika enstrümanlarının kullanıldığı performansın ilham kaynağı Shakespeare’in oyunundaki görünmez bir karakterden ilham alıyor: Shakespeare’in kahramanının Afrikalı dadısı Barbary.

Diğer müzik etkinlikleri arasında Sir Simon Rattle’ın Londra Senfoni Orkestrası’na yeniden şeflik yapacağı konser de bulunuyor. Öte yandan Barbican’ın yürütücü yapımcı olduğu projede Damon Albarn’ın bir araya getirdiği Afrikalı ve batılı müzisyenler Africa Express gösterisinde sahne alacak ve adadaki şehirlerde turne yapacak.

Paylaş.

Yanıtla