Devlet Tiyatroları'nda 4/B-4C Kıyımı Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Tiyatroları (DT)’de görevli sahne arkası pesonel alımında uygulanan 4/B ve 4/C kadroları yargıya taşınıyor. İstendiğinde işveren tarafından tazminatsız iş akti feshine olanak tanıyan uygulama son olarak TEKEL işçileri direnişi ile gündeme gelmişti.

Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen), DT’de sahne arkasında çalışmak üzere, alınan terzi, marangoz gibi çalışanlara iş alımında uygulanan 4/B ve 4/C kadroların hakları için dava açmaya hazırlanıyor. Sendika, uygulamanın DT’nin kuruluş yasası ile Uluslarası Çalışma Örgütü’nün (ILO) normlarına ters düştüğünü söylüyor.

Sözkonusu uygulamanın kurumun kuruluş yasasına aykırı olduğunu söyleyen Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, “Tiyatrodaki bu türlü bir istihdam biçimi, tüzel kimliğe sahip DT’nin kuruluş yasası olan 5441 sayılı yasaya aykırı. Yasada der ki: ‘Tiyatroya sınavla idari sözleşmeli kadro tahsis edilir.’ Ancak kuruma, 4/B ve 4/C’den personel alımı durumunda, bu yasalar esnekleştirilir hale getirildi.” diyor.

Ancak tiyatronun, yasada belirtilen bu sınavı yapamadığını bu nedenle de kurumun özerkliğini yitirdiğini kaydeden Demirkaya, ”Sınavı yapamama gerekçesi de tüzüğünün henüz oluşturulamaması. ‘Bu kadrolarda çalışan arkadaşlar işçi mi, memur mu’ sorusuna yanıt veremiyorlar. Oysa yasaya göre bu personel işçi değilse, kamu görevlisi olmalıdır. Tiyatro yönetimi, bu kadrolarda çalışanların ‘memur olmadıkları gerekçesiyle sendikamıza üye yapılamayacağını’ da dile getiriyor. Bu durum diğer kadrolar için ‘fiili durum’ yaratıyor. Tiyatro özerkliğini yitiriyor.” diye konuşuyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da daha önce gazetelere verdiği demeçlerde, bu durumu kabul etmiş ve DT ile Devlet Opera ve Balesi’nde “sanatçı” kadrosunda görevli personelin de ileride 4/C ve 4/B’den alınabileceğini dile getirmişti. Gerekçe ise istenildiği zaman sanatçıların iş aktini feshedebilmek. Günay’ın sözünü ettiği sistem, DT’de ilk olarak sahne gerisinde çalışanlara uygulanmaya başladı. Uygulamanın ilerde sahne emekçileri üzerinde de bir tehdit oluşturacağını gören Kültür Sanat-Sen de bu uygulamaya karşı hukuki tedbir almaya çalışıyor.

Fıratnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.