Dünya Bu Baskına Sessiz Kaldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İsrail askerleri Filistin’deki bir mülteci kampında bulunan Cenin Özgürlük Tiyatrosu’na baskın düzenledi. Norveç’te 92 gencin ölümü dünyayı sarsarken Gazze’de çocuklara ve bir tiyatroya yapılmış olan bu saldırıya dünya ilgisiz kaldı.

Baskın Çarşamba günü sabaha karşı 3:00’da yaşandı. 50 İsrail askeri Cenin Özgürlük Tiyatrosu’na saldırdı, sahneyi ateşe veren ve binanın camlarına taşlar atan birlikler, teknisyen ve site rehberi Adnan Naghnaghiye ve tiyatro müdürü Bilal Saadi’yi tutukladılar. Binaya çarpan taş blokların gürültüsüyle uyanan ve kapıdan çıktığında maskeli ve silahlı askerleri gören gece bekçisi Ahmad Nasser Matahen, yaşananları şu şekilde aktardı:

“Bana tiyatronun kapısını açmamı söylediler. Ellerimi kaldırmamı söyleyip beni pantolonumu indirmeye zorladılar. Zamanımın geldiğini düşündüm, beni öldüreceklerdi. Benimle olan erkek kardeşimin elleri kelepçelenmişti.”

Tiyatronun kurucularından Jonatan Stanczak olay yerine geldiğinde Naghnaghiye ve Saadi’yi, 4 çocuklu bir ailenin yanında zorla diz çöktürülmüş, çevreleri 50 asker tarafından sarılı bir halde buldu. Tiyatronun genel müdürü Yakop Gough, saat 03:00 civarı tiyatroya çağrıldığını ve vardığında İsrailli askerlerin binanın camlarına taşlar fırlattığını, tutuklanan iki kişinin pantolonlarını indirmeye ve gömleklerini kaldırmaya zorlandığını gördüğünü anlattı. Ne olduğunu sorduğunda susturulduğunu söyleyen Gough, tutuklanan üyelerin ayrı hapishanelere götürüldüğünü ve onlara bir avukat ayarladıklarını söyledi. Basına açıklama yapan Jonatan Stanczak “Ne zaman saldırdıkları yerin kültürel bir mekan olduğunu ve tutukladıkları insanların tiyatronun üyeleri olduğunu söylemeye kalksak bize çenemizi kapamamızı söylediler ve darp etmekle tehdit ettiler, meseleyi aydınlığa kavuşturmak için ordunun mülki idaresiyle iletişime geçmeye çalıştım ama görevli telefonu suratıma kapattı.”

“Bu bir baskındır”

Stanczak’ın anlattıklarına göre, İsrailli askerler fiziksel olarak tiyatronun içine girmediler ancak binaya taş bloklarla saldırdılar ve tiyatronun tüm çevresini tecrit altına alarak içerdeki herkesi zorla dışarı çıkardılar. Askerler geldiğinde içeride bulunan iki kişiyi tutukladılar: “Baskın tanımını inceledik, ve birlikler tiyatronun içerisine girmemişlerse de, yaptıkları şeyin baskın olarak tanımlanması gerektiğine inanıyoruz.”

İsrail askeri sözcüsü yapılan baskın olduğunu kabul etmediklerini açıkladı. Tutuklananların nereye götürüldükleri konusunda da açıklamada bulunmayan sözcü, nerede tutuklandıklarına dair de “Cenin Tiyatrosu’nun orada” gibi muğlak bir açıklama yaptı.

Özgürlük Tiyatrosu’nda görev yapan Amerikalı fotoğrafçı Emily Smith, İsrail askerlerinin, Özgürlük Tiyatrosu üyelerini tutuklamalarının ve baskının nedenini öğrenme çabalarını geri çevirdiğini söyledi.

Yaşanan ilk saldırı değil

Hiçbir yaralanmanın olmadığı bu baskın, Özgürlük Tiyatrosu’nun yaşadığı ilk saldırı değil. Tiyatro, daha önce de İslamcı grupların erkek ve kız çocukların aktivitelerde bir arada bulundurulması dolayısıyla sözlü saldırılarına maruz kalmıştı. Tiyatronun kurucusu, aktivist tiyatrocu Juliano Mer-Khamis geçtiğimiz Nisan ayında tiyatronun hemen dışında silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti. Failin hala “bulunamadığı” olayın üstü örtülmüştü. Mer-Khamis, bu sahneyi, Cenin mülteci kampında, yaşanan ilk Filistinli ayaklanmasında çocukların yaşadıkları korku ve acıdan bir çıkış yolu bulmaları için bir gençlik tiyatrosu kuran annesinin izinde, çocukların tiyatro yoluyla İsrail’in kuşatmasına karşı kültürel bir savaşım vermelerini desteklemek için kurmuştu.

Sol Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.