Futboldaki Şike Skandalı Yakında Tiyatro Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Ece Saruhan’ın Sıfırnoktaiki’nin holiganizm ve şike üzerine olan yeni oyunu hakkındaki yazısını yayınlıyoruz.)

Daha önce de defalarca yazdım; benim için geçtiğimiz tiyatro sezonunun en önemli keşfi birbirinden yetenekli genç isimlerden oluşan kadrosu ve düzeni sorgulayan sıra dışı oyunlarıyla Tiyatro Sıfırnoktaiki’ydi. En çok güldüğüm oyun ise Alper Kul’un babası Fikret Kul’un hayatını, Türkiye’nin 1965’ten günümüze geçirdiği değişimi de gözler önüne sererek anlattığı ‘Babamın Oğlu’ adlı oyunuydu. Rizeli bir ailenin kızı olarak, Trabzonlu bir babanın oğlu olan Alper’in hem yazdığı hem de rol aldığı tek kişilik oyununu, hem kahkahalar atarak hem de iliklerime kadar yaşayarak izledim. Tabii bir de Alper’in bugüne dek rol aldığı televizyon dizilerine binde biri bile yansımayan muhteşem performansına hayran kalarak… Renkli bakış açısı ve kıvrak zekâsıyla sürüden ayrı olduğunu hemen hissettiren Pelin Dinçer’in mükemmel rejisini de unutmamak gerek! İzlemeyip çok şey kaçıranlara duyurulur; BKM Mutfak’ta sahnelenen oyun, önümüzdeki sezon da sürecek.

EZBER BOZAN BİR OYUN YOLDA

Gelelim bir başka müjdeli habere! Alper aylardır, başrolünde yer aldığı ‘Sümela’nın Şifresi’ adlı sinema filminin çekimleri için memleketi Trabzon’daydı. Temel karakterini canlandırdığı ve Ruhi Sarı, Aslıhan Güner, Altan Erkekli, Salih Kalyon, Tarık Ünlüoğlu gibi isimlerle birlikte rol aldığı filmin çekimleri sırasında yaşadıklarını Twitter’dan hayranlarıyla paylaşırken, tiyatro sevdalısı damarım kabardı ve tweet’i patlattım: “Filmi sabırsızlıkla bekliyoruz da, biraz da tiyatroyla ilgili projelerinden haber versen Alper!”

Buyrun size haber; hem de Türkiye’nin gündemini tam 12’den yakalayan cinsten! Alper Kul ve Özgür Özgülgün kafa kafaya verip; futbol, holiganizm ve şike üzerine ‘Out’ adlı bir oyun kaleme almış. Tiyatro Sıfırnoktaiki de oyunu sahneye koymak için kolları sıvamış. Pek harika, pek nefis! Demedi demeyin; yeni sezonun en çok ses getiren oyunlarından olacak bu iş!

SABUN KÖPÜRECEK

Tiyatromuzun en büyük sıkıntılarından birinin yerli yazar eksikliği olduğunu çok iyi bilen biri olarak, yoğun temposunun içinde, yeni bir oyun yazmaya da vakit ayırdığı için teşekkür ettiğim Alper, “Yazar olarak, bir oyunumun benim dışımda bir ekip tarafından oynanıyor olması beni çok gururlandırıyor” diyor. Eee haklı da, böyle gurur herkesin başına! Alper’den ‘ezber bozan bir iş’ diye nitelendirdiği oyunu iki sene önce kaleme aldıklarını öğrendim. Yani haftalardır Türkiye’nin başlıca gündem maddesi olan futboldaki şike skandalı patlamasaymış da, bu oyun oynanacakmış. Açıkçası ben, spora hiç yakışmayan yüz kızartıcı olaylarla oyunun tarihinin denk gelmesine çok sevindim. Hazır temiz toplum adına suya sabuna dokunmaya başlanmışken, bu tür sanatsal projeler de hayata geçirilirse, toplumsal arınma çabalarının sabun köpüğü gibi sönmek yerine, köpüre köpüre başka alanlara da yayılabileceğini düşünmekteyim.

Alper de benimle aynı fikirde. “Oyunun çıkış noktası koyu bir BJK’li olan Özgür’ün bana futbol ve holiganizm hakkında anlattıkları oldu. Çok kitap okudum, çok araştırdım. Gördüm ki iyi niyetle bazı renklere gönül vermenin dışında, bir sürü paranın da döndüğü çok kirli bir dünya bu dünya! Bir takımın taraftarı olmak insanları kutuplaşmaya hatta adam öldürmeye kadar götürebiliyor. Siyasilerden cemaatlere kadar herkes, futbol starları yoluyla kendi fikirlerini satmaya yeltenebiliyor. Futbol önemli bir propaganda aracı ve Futbol Federasyonu kurulduğundan beri ‘şike’ kelimesi bir şekilde hayatımızın içinde! Şike operasyonunun temiz toplum adına çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bir yerden temizlenmeye başlamalıydık, umarım devamı da gelir” diyor. İzleyip yazmak için sabırsızlandığım ve futbola gönül veren herkesi tiyatro salonunda buluşturmasını umduğum oyunda, borsada hisse artırımına giden bir kulübün kendi futbolcusunu kaçırmasıyla başlayan olaylar anlatılıyor.

EKRANDA DA MİZAH YAPACAK

Bitirirken, Alper’in ağustos ayından itibaren sosyolojik hikâyeleri ve toplumsal meseleleri skeçler aracılığıyla irdeleyen ‘5’er Beşer’ adlı sıra dışı bir mizah programıyla beyaz camda da boy göstereceğini belirteyim. Yapımcılığını ve proje tasarımını Elif Yakarçelik’in üstlendiği programda Alper’in yanı sıra Ali Sunal, Mine Tugay, Okan Çabalar ve İrem Sak rol alıyor. atv’de gece kuşağında yayınlanacak program, tiyatronun ruhunu bir nebze de olsa beyazcama taşıyacak olduğu için beni heyecanlandırıyor. Temizliğin sanattan geldiğine inanan biri olarak; su yolunu bulsun ve sabunu köpürtecek bütün işlerle buluşsun diyorum! Sanat candır, sanatla yıkanmayı seviyorum!

Ece Saruhan

Habertürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.