İstanbul'da Operalar Şenliği Bu Cuma Akşamı Cemil Topuzlu'da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Hakkı Devrim’in 30 Haziran 2011 tarihli Radikal gazetesindeki köşe yazısını okurlarımızla paylaşıyoruz.)21 temmuza kadar üç hafta sürecek festivalde, sekiz opera temsil edilecek. Mezzosoprano Elina Garanca’nın gala konseri de var.

Haberi önce Elif torunumdan aldım. Bu günlerde de onun mezuniyet törenine hazırlanıyoruz. Bu, Elif’in, hak ettiği büyük tatillerinden birinin arifesinde, demektir.
-Dede, dedi heyecanla; birlikte her yere gittik de opera seyredemedik diye üzülüyorduk ya. Bu yaz İstanbul’da adeta opera bayramı var.
Ben de çantamdan çıkarıp, dolu dolu bir zarf gösterdim ona. Pazartesi akşamıydı. Perihan Yücel sevgili kızımdan gelen bir paket. DenizBank’ın halkla ilişkiler görevlisidir. Çoktaaan tanırım. Erken yaşta kaybettiği kocası, Edirne’nin gencecik valisi Fahri Yücel de bir sevgili oğlumdu, nur içinde yatsın!
Evet, o koca zarfta 2. İstanbul Uluslararası Opera Festivali’ne dair bilgiler ve haberler var. Dehşetli bir program. Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya, Samsun Opera ve Baleleri’nden gayrı Almanya’nın iki büyük opera kurumu da programda yer alıyor. Arada dünyaca ünlü mezzosoprano Elina Garanca’nın Aya İrini’de vereceği gala konseri yer alıyor.
Festival gene Rossini’nin Fatih Sultan Mehmet operasıyla başlayacak. Yöneten Yekta Kara. Tarih 1 temmuz cuma. (Eli kulağında yani). Festival ay boyunca sürecek. Ayrıntıları sanat sayfalarımızda bulursunuz, ben İstanbul programını sıralamakla yetineyim.
Fatih Sultan Mehmet dedik. İst. DOB. Cemil Topuzlu. 1 temmuz. k IV. Murat. (Demiriş) Mersin DOB. Topkapı Sarayı, 2,3 temmuz.
Tosca (Puccini). Cemil Topuzlu, 4 temmuz. k Mahagonni Kentinin Yükselişi ve Düşüşü (Münih Gärtnerplatz Devlet Tiyatrosu), Rumelihisarı, 6,7 temmuz. k Saraydan Kız Kaçırma (Mozart). Samsun DOB. Yıldız Sarayı, 8,9,10,11,12 temmuz.
Elina Garanca Konseri. İst. DOB. Şef. Karel Marc Chichon. Aya İrini, 13 temmuz. k Aşk-ı Memnu (Selman Ada). İzmir DOB. Yıldız Sarayı, 15,16,17 temmuz. k Zaide (Mozart). Topkapı Sarayı, 18,19,20 temmuz.
Cezayir’de Bir İtalyan Kızı (Rossini). Karlsruhe Baden D. Tiyatrosu. Sütlüce Haliç Kongre Merkezi, 21 temmuz. (Başlama saatleri olarak Cezayir’de Bir İtalyan Kızı, saat 20.00’de; diğer bütün temsiller saat 21.00’de.)
Daha fazla ayrıntıya girmeyeyim, bilgisizliğim ortaya çıkabilir. Düşündüğümü tekrar söyleyeceğim: Bu, bir operalar ziyafetidir.
Perihan Yücel kızım, sevdiklerimi biliyor galiba
Gelelim, toplantıdan pazartesi akşamı geceyarısı ayrıldığımız halde, Salı gazetelerinde yazıları ya-yım-la-na-bi-len iki dostuma: Doğan Hızlan ile Ali Saydam’a. Haydi Doğan prospektürlerdeki bilgileri değerlendirmiş, diyelim; Ali yemeğe katılan davetlilerin bir bir, (ben dahil) adlarını bile vermiş. Katılacağı toplantıda buluşacakları önceden rüyasına mı giriyor nedir? Belki de eve dönünce telefonla gazetesini (Akşam) arıyor ve notları İstanbul baskısında kullanılıyor. Nasıl olduğunu anlayamadım gitti.
Ortaköy’de Radisson SAS Oteli’ne gittik. Söyledim mi festivalin tanıtımı için, pazartesi akşamı yapılacak toplantıya, Perihan beni de davet etmişti.
1943-1950 arası yedi yıl Ortaköy’de oturduk biz. Tam gençlik yıllarım. Kıyısını köşesini bildiğim (demek ki hâlâ öyle zannettiğim) Boğaz semtlerinden biridir. Aman efendim! Tarif üzre ana caddeden Ortaköy vapur iskelesine inen sokağa saptık. Hemen sağa bir sokak açılır. Radisson SAS Oteli olmuş oradaki köhne bina, Boğaz’a nasıl bir bakış, kelimelerle tarif edemem. Pek şık ve itinalı bir servis. Allah sahiplerine bağışlasın! Kısa ifadesiyle Boğaz’a yakışmış ve Ortaköy’e değer katmış bir bina ve işletme.
Otele daldım. Ben asıl DenizBank Genel Müdürü dostum Hakan Ateş ile halkla ilişkiler sorumlusu Perihan’ı kutlamak istiyordum.
Pazartesi akşamki bu şık toplantı, aile ve eş dost cemiyetleri dışında, sanki sırf benim gönlümü etmek için düzenlenmişçesine, hiç istisnasız sevdiğim, bir arada bulunmaktan hazzettiğim insanları bir araya getirmişti. Bir kısmı da çok özlediğim halde buluşup konuşamadıklarımdı. (Hıncal Uluç erken tüymüş, aslında onu da görebilmek isterdim.)
Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müdürü Rengim Gökmen ve Galip Hocamın sevgili kızı –benim de sevgilim- Başrejisör Yekta Kara, DenizBank’ın Genel Md. Hakan Ateş. Bayıldığım oyuncu Yetkin Dikinciler. Sevgili meslektaşlarım Pınar ve Tufan Türenç, Sedat Ergin, Zeynep Oral, Nilgün Cerrahoğlu, Nebil Özgentürk, Mesut Yar ve bana, milyonlarca seyirciye karşı gerilmiş ipe çamaşır serdiren tek kadın olan Derya Baykal… Saymakla bitiremeyeceğim galiba. Ben en iyisi, Hakan Ateş ile Perihan Yücel’den rica edeyim, bizim takımı bir araya getirdikleri toplantılara, unutmayıp mutlaka beni de çağırsınlar.
Eve geç döndüm diye merak eden Zeynep’e:
-Çoktandır ilk defa iyi vakit geçirdiğim, birlikte bulunmaktan haz duyduğum insanlarla sahiden mutlu olduğum bir akşamdı, dedim… O da memnun oldu. Bu mutluluğumda mutat dışı konularda sohbet edebilmek kadar, davet sahiplerinin benzersiz sıcaklığının da dahli olduğunun elbette farkındayım.
Sağ olsunlar! Bana, sevdiklerimizle bir arada olma ve iyi vakit geçirme şansından büsbütün de mahrum değilmişiz dedirttiler.
Opera temsillerinde buluşacağız inşallah!
Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.