"Yırtık Cübbe Tiyatro Topluluğu" 10 Yaşında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya’da bir grup avukat tarafından kurulan Türkiye’nin ilk baro tiyatro topluluğu “Yırtık Cübbe”, 10. yılını kutluyor.

Antalya’da 10 yıl önce, baroya kayıtlı 5-6 avukatın kurduğu Yırtık Cübbe Tiyatro Topluluğu, Antalya Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni ve Müdürü Selim Gürata yönetiminde çalışmalarını sürdürüyor. Topluluk, bu yıl Faruk Erem’in ‘Bir Ceza Avukatının Anıları” oyununu sahneliyor.

Kuruluşundan bu yana Selim Gürata’nın rejisörlüğünü yaptığı toplam 9 oyun sahneleyen topluluk, diğer barolardan da oyunlarını sahnelemek için teklif alıyor.

Gürata Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Yırtık Cübbe’nin kurumsallaşmaya doğru giden bir tiyatro topluluğu olduğunu, her bir oyunun hazırlanmasının 8 ay sürdüğünü anlatarak, avukatların mesleki yoğunlukları ve oyuncu değişiklikleri nedeniyle bu sürenin, içinde bir tiyatro eğitimini de barındırdığını söyledi.

Avukatların iş yoğunluklarına rağmen tiyatroya gönül verdiklerini ve topluluğun süreklilik kazandığını belirten Gürata, “İki taraflı da çok mutluyuz. Bebek gibi büyütüp yetiştirdiğimiz ve olgunluk dönemine getirdiğimiz bir tiyatro topluluğu oldu. 10 yıldır varlığını sürdüren böyle bir tiyatro topluluğu çok az var” dedi.

Gürata, tiyatro sayesinde avukatların sanatla iç içe olduklarını ve yoğun iş temposundan rahatladıklarını ifade ederek, “Her yıl ‘oyun ne zaman çıkacak’ diye soran bir seyirci topluluğu var” diye konuştu. 

Tiyatronun kurucu avukatlarından Soner Ustaoğlu da, 2001 yılının Temmuz ayında 5-6 avukatla kurdukları Yırtık Cübbe’nin, 20-25 kişilik bir kadro ile ilk olarak “Şehnaz”ı sahnelediğini söyledi.

“Yedi Kocalı Hürmüz”, “Kaç Baba Kaç” gibi komedi oyunlarının yanı sıra “Ruhlar Gelirse” adlı dramaları da sahnelediklerini dile getiren Ustaoğlu, bugüne kadar oyunlarda toplam 50 avukatın rol aldığını belirtti.

Oyunlara 8 aylık bir süre içinde hazırlandıklarını dile getiren Ustaoğlu, “Aslında bu oyunlar 2 aylık bir tempoyla çıkar, ama iş yoğunlu nedeniyle uzuyor. Ama biz bundan memnunuz çünkü çalışmalar çok keyifli geçiyor. Avukatlar tiyatro sanatına yatkınlar, çok da zorlanmıyorlar” dedi.

Ustaoğlu, Türkiye’nin ilk baro tiyatro grubu olduklarını dile getirerek; “İlk ve son oyunda olmak çok gurur verici bir şey. İleride genç avukatların bu bayrağı bizden devralmasını istiyoruz. Ankara İstanbul, İzmir baroları dahil birçok baro oyunumuzu sahnelememiz için davet ediyor” diye konuştu.

Topluluk bu yıl 22 kişilik bir kadroyla Faruk Erem’in eseri “Bir Ceza Avukatının Anıları”nı sahneliyor. Oyun, Faruk Erem’in meslek hayatı boyunca dramatik olayları hikaye kıvamında anlattığı, “suç” ve “suçlu” kavramlarına, kalıpların dışına çıkarak insancıl bir açıdan baktığı kitaptan uyarlandı. (Fatma Ünal)

Son Dakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.