Bizimle Dans Eder Misiniz?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Elda Sevevi’nin 3 Ağustos 2011 tarihli Şalom Gazetesi’ndeki yazısını yayınlıyoruz.)Dünyanın birçok ülkesinden her yıl İsrail’in Karmiel şehrinde biraraya gelen dans grupları performanslarını keyifle sergiliyorlar.

Son 25 yılın içinde bir yerlerde dans ettiyseniz mutlaka Karmiel Dans Festivalini duymuşsunuzdur. Hani her yıl muhteşem gösterilerin yapıldığı, ardından çekilen video görüntülerinin yayınlandığı ve bizim burada hayranlıkla izleyip dansları görüntülerden çıkartmaya çalıştığımız dans festivali.  İşte biz 53 kişilik bir Türk grubu olarak geçmişimizde hayalimizi süsleyen bu festivale katıldık. Bu muhteşem gösteriler zincirinin gerisinde inanılmaz bir emek olduğundan, son altı yıldır katılan Türk ekibinin başarılarını oraya gidince daha da iyi hissettik.

Her şey bir telefon ile başladı

Maceramız Şemeş Karmiel takımının 30+ grubunun kurulacağı haberini almamızla başladı. “Katılabilir miyiz?” derken kendimizi her hafta gece yarılarına kadar süren hummalı bir çalışmanın ortasında bulduk. Gündüz takım elbiseler ile koşuşturmanın ardından gece eşofmanlarımızı giyip, İsrail’de çıkacağımız gösterilere hazırlanmaya başladık. Evden her çıkışımızda çocuklarımız şaşkın. “Nereye gidiyorsunuz böyle pijamalarınız ile” diye sordular. Bir seferinde “Size çok özel bir gösteri hazırlıyoruz” diye cevap verdik.

Gidiş günü yaklaşıyor… Gelen bilgiler biraz ürkütüyor

Haftalar geçtikçe dans ortaya çıkmaya başladı. Artık festival hakkında daha fazla bilgi alma zamanı gelmişti. 20’li yaşlarımızı geride bırakalı oldukça uzun bir zaman olduğundan otel veya ev gibi mekânlarda konaklayacağımızı düşünürken, bir okulun sınıfında yerlere serilen minderlerde yatacağımız, bölgenin havuzundaki duşları kullanarak yıkanabileceğimiz haberi geldi. Çocuklar, biz, yerlerde yatmak, oradan oraya provalar için koşuşturmak… İtiraf etmeliyim gözümüz korktu. Ama artık geri dönüş yoktu, takım oluşmuştu.

Yola çıkıyoruz…

12 Temmuz günü çocuklar dahil 53 kişilik bir kafile olarak havaalanında buluştuk. Kadromuz bir otobüse tam sığıyordu. Sanırım Türkiye’nin katıldığı en kalabalık ekipteydik. İsrail’e varışımızdan ve iki saatlik bir yolculuktan sonra Karmiel’e geldik ve ‘sınıfımıza’ yerleştik. Karmiel Dans Festivali’nin açılış gösterisine doğru yola koyulduk. Kelimeler ile ifade edilemeyecek güzellikte dansları izleme fırsatını bulduğumuz açılışa binlerce kişi katılmıştı. Kurulan dev sahnede aynı anda yüzden fazla dansçı performanslarını sergiliyor, en uzak köşeden bile muhteşem bir armoni içerisinde gözüküyorlardı. Hem seyirciler hem dans eden ekip o kadar kalabalık ve coşkulu idi ki, çocukların ilgisini bir anda sahneye odaklandı. O gece onları odamıza ve uyku tulumlarımıza zor geri döndürdük.

Gösteri zamanı

Karmiel, Hayfa yakınında bir bölge. Her yıl yapılan dans festivali için bölgenin bir kısmı trafiğe kapatılıyor. Sokaklarda dans edenleri görüyorsunuz. Gece muhteşem bir panayır alanı kuruluyor. Herkes özgürce dans edip, yerel tatların keyfine varıyor. Bizim gibi birçok kişi okullardaki sınıflarda konaklıyor. Yollarda dans ekipleri, üzerlerinde kostümler ile dolaşıyor. Kısaca bölge tam bir dans kampına dönüşüyor. 6 yaşından itibaren 60+ da olmak üzere birçok dans sevdalısını görebiliyor ve yaşadıkları heyecanı hissedebiliyorsunuz. 13 Temmuz günü biz de bu tabloya katıldık. Erkenden kıyafetlerimizi giyip, hazırlanıp, dansımızı yapacağımız salona gittik. Çocuklarımızı da bizi görebilmeleri için en ön noktaya oturttuk. Haftalardır beklediğimiz an geldi. Dansımız 3,5 dakika, sadece 3,5 dakika. O güzel alkışlar ve çocuklarımızın bakışları altında dans etmek hepimizi duygulandırdı. İlk gösteriden sonra herkes rahatlamıştı.

Genç Takım ‘İşte Türkler’ diye parmakla gösteriliyor

Biz, 30+’lar heyecan ve gurumuza henüz kendimizi kaptırmışken, genç takımın gösterisini izlemek üzere tüm ekip toplandık. Bir dans yarışmasında jüri karar verirken Roman danslarını sergileyeceklerdi. Yarışma kocaman bir basket sahasında gerçekleştiriliyordu. Takımımızın sahneye çıkışı ile alkışlar koptu… Performansları çok başarılı geçmişti. Şimdi sıra ana sahnede İsrail ve Kanadalı gruplar ile gerçekleştirecekleri kapanış gösterisine odaklanmaya gelmişti. Festivale gidip de binlerce kişi ile beraber amfide oturunca, ana sahnede gösteriye çıkmanın ne demek olduğunu insan daha net anlıyor. Takımımız gece ve gündüz hiç durmadan provalara katılıp, yaklaşık 100 kişilik bir ekibin parçası olarak en önde yer aldı. Aylarca kendi ülkelerinde çalışmalarını sürdüren ekipler, o son gecede aynı sahneyi paylaşıp herkesi büyüledi.

Karmiel hem bizde hem de çocuklarımızda her zaman hatırlayacağımız anılar bıraktı. Dans, gerçek anlamda yaşamın ve kültürün dışa vurumu. Bu kadar kalabalık bir ekip olarak katılmamız, genç takımın büyük başarılara imza atması ve çocuklarımızın bu heyecanı yaşamış olmaları, “bak böyle yapıyordunuz” diye bizleri taklit etmeleri en büyük kazanımımız…

Karmiel Dans Festivali nedir?

Karmiel Dans Festivali ilk olarak 1988 senesinde başladı. Karmiel, modern ve halk danslarının sunulduğu, yenilikçi ve verimli bir festival. Festival koordinatörleri ve sanat direktörleri, Karmiel’in muhteşem lokasyonunun avantajını kullanmış ve çeşitli dans gruplarının katılımı ile bu coğrafi güzelliği sahnelere taşımayı başarmışlar.

İsrail kültürünün içinde, festivallerin benzersiz bir yeri vardır. Geçmişte ve günümüzde semboller ve değerlerle temsil edilen İsrail halk dansının ve kimlik sevgisinin açık bir ifadesidir. Festivaller birçok dil konuşan bu toplumun devamlılığına ve iyi yönde değişimine çok büyük katkı sağlamaktadır.

Bu yıl, 12-13-14 Temmuz tarihlerinde gerçeklesen festival gösterileri, 10 ayrı sahnede gerçekleşti. Sabah 10.30’da başlayan gösteriler, sabaha karşı 04.00 saatlerinde sonlandı.

İsrail ev sahibi olarak, festivalde; Kore, Arjantin, Brezilya, Gürcistan, Bulgaristan, Romanya, Kanada, ABD, İngiltere, İspanya ve Türkiye’den, toplam 5000’e yakın dansçıyı ve 2 gece, 3 gün içinde yapılan 80 gösteriyi seyretmek üzere gelen 300.000’den fazla seyirciyi Karmiel’de ağırladı.

Şemes Karmiel nedir?

Kısa bir geçmişi olan fakat cemaatimiz adına pek çok başarıya imza atmış Şemeş Karmiel ,cemaatimizin her yaştan katılımcıların bulunduğu dans takımıdır.  Karmiel Dans Festivali’ne 6 yıldır Türkiye’deki cemaatimizi temsilen Şemeş Karmiel katılıyor. Takımın çalıştırıcısı Verda Hason Darsa, Karmiel Dans Festivali’ne katılımı “23 yıllık folklor hayatımda yapmış olduğum en değerli, keyifli ve gurur veren işlerden biri” olarak nitelendiriyor.

Takımın çalıştırıcısı; VERDA HASON DARSA

1986 yılında GKD’de dans takımlarında dans etmeye başladı. 1990 yılında bu yana Şemeş Karmiel takımını çalıştırıyor.

“2004 yılına kadar, takımlar çalıştırdım, gösteriler hazırladım. 19 yıllık dans hayatımda hep aynı hayali kurdum, o da bir gün video kayıtlarında seyrettiğimiz Karmiel Dans Festivali’nde dans etmekti. 2004 yılında bu hayalim gerçek oldu. Hayfa – Karmiel Belediye Başkanı ile bağlantı kurularak, festivale katılmak istediğimizi belirten bir mektup ile başvurduk. Çok kısa bir süre sonra, Hayfa Belediye Başkanı Adı Eldar tarafından yazılmış ve imzalanmış, Türkiye’den gelecek takımı, festivalde ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını belirten bir davetiye elimize ulaştı. Karmiel Festivali’ne gidip dans etme hayalinin bütün gençlere duyurulması ve yeni bir takım kurulması gerektiğini; bu takıma bütün derneklerden aynı hayali kuran herkesi davet etmemiz gerektiğini düşündüm. 18 yaş üstü yepyeni bir takım kurduğumuzu, bu takımın her derneğin üyelerinden oluşmasını istediğimizi ve Temmuz ayında da Karmiel Dans Festivali’ne katılacağımızı belirten bir yazı ile bütün dernekleri bu takıma davet ettik.”

Festivalin Sanat Direktörü olan Shlomo Maman iki ayda bir Türkiye’ye gelerek, açılış ve kapanış gösterilerinin danslarını ve festival süresince yapacağımız dansları takıma öğretiyor.  Türkiye’yi temsilen yapılacak olan oryantal gibi Türk dansları Verda Hason Darsa tarafından koreografileri hazırlanıp, çalıştırılıyor.

“Festivalde her sene çok iyi karşılanıyoruz ve ağırlanıyoruz. İlk katıldığımız yıl, 1988 yılından beridir yapılan bu festivale, Diasporadan katılan ilk Yahudi takım olduğumuzu öğrendik. Dağın eteklerine kurulmuş olan, açılış ve kapanış gecelerinin unutulmaz dev sahnesinde dans etme hakkı sadece İsrail’in profesyonel dans takımlarına ait olmasına rağmen, Diasporadan gelen tek takım olma özelliğimiz, bize bu bütünün bir parçası olma hakkını sağlayarak, dansçılarımıza unutulmaz anlar yaşatmıştır. 2005 yılı ilk olmak üzere, 2010 festivaline kadar yaşları 18 ile 30 arası, ortalama 30 kişilik guruplar halinde festivale düzenli olarak katıldık.

2011 yılında bir ilke daha imza atarak, Şemeş Karmiel 30+ takımımızı kurarak festivale iki takım olarak katıldık. Kurulma amacı, genç anne-babaların dans ederek, yeni nesil çocuklarımıza örnek olmaktı. Bu takım da, genç takımımız kadar başarılı sunumlar yaptı ve şimdiden, seneye yapılacak festivalde pek çok sahneye davet edildi.

2011 festivaline, Şemeş Karmiel ekibi olarak, genç takımımız ve bir kısmının çocuklarıyla birlikte katıldığı 30+ takımımız olarak toplam 53 kişi ile yola çıktık. Takımlarımızın sahnedeki enerjileri, bütün festival yetkilileri ve seyircilerini etkileyen en önemli noktaydı. Her hafta bir gecelerini çalışmalara ayıran, çalışmalara düzenli olarak gelen dansçılarıma tek tek teşekkür ediyorum. Bebek beklerken ve henüz çok yeni anneyken takım çalışmalarının ve festival organizasyonunun büyük ağırlığını omuzlarımdan alan Flori Habib ve Sami İpekoğlu’na özel teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Şimdi hedefimiz, bu güzel deneyimi yasamak isteyen herkese ulaşabilmek ve ekibimizi güçlendirmek. Bu ekibin bir parçası olmak isteyen herkesi Eylül ayında başlayacak olan yeni projemizde görmek.”

Katılımcılardan kısa kısa…

Karmiel’deki o coşku ve heyecan dolu dakikalar, bütün yorgunluklara, uykusuzluklara ve koşturmalara değer…

O ortam o kadar büyülü ki, onun küçücük bir parçası bile olmak çok özel bir duygu  ve hayatımın sonuna kadar saklayacağım anılar var artık.

Dans etmeyi seven her insanın, Karmiel keyfini yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Herkesin tek amacının dans etmek olduğu, her saatte, her yerde, her yaştan insanın danslar sergilediği bu ortam tam anlamıyla anlatılmaz yaşanır…

Lisya Şemarya Bensusan

Muhteşem bir deneyimdi. Allah her seneye nasip etsin… Birliktelik, dayanışma, unutulmaz hatıralarla dolu olağanüstü günlerdi. Her şey için çalıştırıcımız Verda Hason  Darsa’ya sonsuz teşekkürler…

Luiza Uçki

12 Temmuz 2011 sabahı Karmiel Dans Festivaline katılma heyecanıyla kalktık. Uçağa bindik. Birlikte olmanın oluşturduğu enerji inanılmazdı.

Festival bölgesine geldik. Çocuklu aileler, gurur kaynağımız gençler ve çocuksuz 30+’lar üç ayrı sınıfa yerleştirildik. Odalarımız klimalı ve ( -5) yıldız konforundaydı  Ahenk anlayış ve biz buraya eğlenmeye geldik, şikâyet etmeye değil, düşüncesi inanılmaz bir ortamın oluşmasını sağladı. Şemeş Karmiel tişörtlerimizi kendimize göre dizayn ettikten sonra hep beraber giydik ve takım ruhumuzu doruğa çıkardık.

13 Temmuz 30+’lar ilk danslarını sundular. Dansın sonuna kadar her şey harikaydı, müzik bitti, bir alkış patladı. Herkes çok beğenmişti. Dansımızın finalini yaparken bizi durdurdular ve bu gösterilerinden dolayı çok teşekkür ettiler…

Belin -Meno

Şemeş Karmiyel sayesinde ilk defa İsrail’i görme fırsatını yakaladım. O ortamı solumak ve sabahlara kadar yaş sınırı olmaksızın tüm dünyadan gelen insanların dans ettiğini görmek çok güzeldi. Başta Verda Hason Darsa olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim…

Suzi Anjel Debahar

2005 yılından beri festivale katılan takımın eski bir üyesi olarak, yüzlerce insanla birlikte aynı sahneyi paylaşıp dans ediyor olmak müthiş bir duygu. 10 binlerin izlemeye geldiği gösterilerde yer almak,7’den 77’ye her yaştan insanla 24 saat dur durak bilmeden dans etmek inanılmaz.

Her sene olduğu gibi bu sene de tekerlikli sandalyeli dansçıların şovu beni çok etkileyen gösterilerin başında geliyor. Onların azmi ve yüzlerindeki gülümsemeyi gördükçe iyi ki buradayım diyorum kendi kendime. Karmiel heyecanının her sene devam etmesi dileğiyle.

Semih Yasavul

Benim için Karmiel, gençliğimde yaşayamadığım hayalimdi. Kapanış gecesi bizler için genç Karmiel takımını sahnede görmek inanılmaz bir gururdu. Herkesin özellikle gençlerin bu deneyimi yaşamasını diliyorum. Bize bu imkânı veren herkese sonsuz teşekkürler…

Beti Şalom

Açıkçası ailemi de peşimden sürükleyeceğim nadir tatil günlerimizi daha güzel planlamalıyım diye düşünerek başladım bu yolculuğa. Ancak doğru kararı verdim. Dans dolu 2,5 gün geçirmemin yanı sıra, dansın ne olduğunu öğrenen ve bundan gerçekten zevk alan kızlarımın yüzlerindeki mutluluğa şahit oldum. Onların bu hali 13-14 yaşlarımda büyük heyecanla beklediğim ‘Fame’i izlerkenki mutluluğuma benziyordu. Teşbihte hata yok! Gerçekten de son 15 yıldır dans etmediğim süre boyunca danslar apayrı bir boyut kazanmış. Provalar aynı Fame’de olduğu gibi boş görülen her yerde yapılıyordu, gece gündüz demeden. Dansın çok şey ifade ettiği benim gibi insanlar için, böyle bir atmosferi yaşayabilmek büyük mutluluk! Ayrıca konforsuzluğundan korktuğum geceleri, çocuklarım güzel bir macera olarak algıladı. Herkesin birbiri ile sonsuz yardımlaştığı, yeni arkadaşlar edindiğim ve sevdiğim arkadaşlarımla tekrar değişik bir ortamda bir araya gelebildiğim bu deneyim, güzel anılar bagajıma itina ile yerleşti…

İrem Mizrahi

Dans  bireysel değil birlikte yapılınca güzel. Biz anne babalar takımı sahnede gösteri yaparken  genç takımın duyduğu heyecan, genç takımın büyük sahnede dans ederken bizlerin onlarla gururlanması kısa sürede tanıdığım bu arkadaşlarla nasıl kaynaştığımızın bir kanıtı olsa gerek. Bu girişimin genç nesillere örnek olması ve her sene katılımın artması dileğiyle…

Bensi Elmas

Uzun seneler GKD’de dans edip, birçok takım çalıştırdım. Gösterilere dans hazırlarken Karmiel kasetlerini alır o sene için hangi dansları gösteriye hazırlayacağımızı seçerdik. Bir gün o sahnede dans etmek benim için hayal edilecek bir şey bile değildi. İki  aylık sıkı ama çok keyifli geçen çalışmaların sonunda festival tarihi gelip çattı. Hala gittiğime inanamıyordum. Açılış gösterisini izlediğimde çok etkilendim. Binlerce insan çimenlerin üzerinde oturmuş muhteşem dansların tadını çıkartıyordu. Sıra sahneye çıkmaya geldiğinde hem çok heyecanlandım, hem de çok eğlendim. Benim gibi Karmiel’de dans etmek hayali olanlara sesleniyorum: bu hayale ulaşmak düşündüğünüz kadar da zor değil. Tek yapmanız gereken bize katılıp hayalinizi yakalamak…

Tery Levi YILDIZ

Üç senedir katıldığım Şemeş Karmiel, dev sahneler ve binlerce kişiye yapılan gösterilerle en keyif aldığım faaliyet. Umarım bu organizasyon gelecek nesiller için de örnek olmaya devam eder.

Ari Ovadya

Bugüne kadar hayatımın çeşitli dönemlerinde onlarca kez gösterilere katıldım ama tabii ki hiçbiri bu yaşadığımız tecrübede olduğu gibi binlerce kişinin önünde ve 300 kişi aynı anda sahnede değildi. Bunun vermiş olduğu stres, heyecan, adrenalin ve mutluluğu yaşamak hayallerimin bile ötesindeydi. Derneklerimiz ve ailelerimiz bu tarz özel tecrübeleri gençlerimizin de yaşayabilmeleri için,  gençlerimizi teşvik edip, destek olmalı… Hayallerimizin gerçek olmasını sağlayan başta Verda Hason Darsa ile  geri planda emek ve destek veren herkese teşekkür ederim.

Talya Ovadya

Dans etmenin; sahnede olmanın verdiği mutluluk yanında bir de burukluk oluyor her seferinde. Her dans bittiğinde, sahneden her çıkışımda karşı konulmaz bir tekrar geri dönme isteği oluyordu içimde. Çünkü sahneye bir kez çıktı mı insan bir daha inmesi mümkün değil. Herkesin bu keyfi tatması dileğiyle…

Ezer Bihar

Şemes Karmiel Festivali’nde eşim Tuna ve oğlum Cem ile yaşadığımız o inanılmaz güzel duyguları, dostlukları  hayatım boyunca unutmayacağım…

Niso Kaston

Birlikte paylaşılan gösteri heyecanları, genç takımı desteklemek adına yapılan tezahüratlar, izlenen muhteşem gösteriler, keşif gezileri,  duş sıraları, hep birlikte kalınan sınıf ve sabahlara kadar yapılan çalışmalar, muhteşem ekip ile yaşanan onca güzel anıdan sadece birkaçı. İşte biz bu kadar güzel anıdan sonra bence gerçek bir takım olduk.   Umarım seneye de aynı heyecanları birlikte paylaşırız.

Rana –  İzel HALET

Yaşadığımız tüm zorlukları, hocamız Verda’nın inci gibi akan o gurur gözyaşları sildi süpürdü. Seneye daha çok genç ve daha da kendini genç hissedenlerle yeni bir Karmiel’de bir araya gelmeyi diliyorum.

Lili Doenyas

Şalom

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.