Dil Öğrenmeye Gitti, Shakespeare Oynuyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dil öğrenmek için gittiği ABD’de gazete ilanıyla tiyatroya başvuranDuygu Erdoğan, Shakespeare’in “Kış Masalı”nda rol alıyor.

Hiç dil bilmeden gittiği ABD’de gazete ilanıyla girdiği tiyatro dünyasında hızlı adımlarla ilerleyen Türk kızı, şimdi ünlü İngiliz şair ve tiyatro oyun yazarı William Shakespeare’in “Kış Masalı” adlı oyunundaki baş kadın karakteri oynuyor. Türkiye’de birçok dizide ve tiyatroda oynayan Duygu Erdoğan’ın hikâyesi 5 yıl önce bağlı olduğu Şehir Tiyatroları’ndan atılmasıyla başladı. “Türkiye’de güzel bir kariyerim vardı ve oyunculukla hayatımı kazanabiliyordum. Şehir tiyatrosunda iki yıl Ferhat ile Şirin oyununda oynadım” diyen Erdoğan’a, kadro olmadığı için çocuk statüsünde para ödendi. 2006’da devletin bunu fark etmesi üzerine kendi deyimiyle “kapının önüne koyulan” Erdoğan, o zaman çok üzüldüğünü ancak bunun hayatında bir dönüm noktası olduğunu anlattı. “Türkiye’deki tiyatroya biraz küstüm ve gitmek istedim” diyen Erdoğan, İngilizce bilmediği için 3.5 yıl önce ABD’nin New York kentine bir dil okuluna gitmeye karar verdi.

TEKLİFLER ARKA ARKAYA

New York’ta bir ABD’liyle evlenen Erdoğan, “Oyunlara gidip birkaç ay kafamı dinlerim diye düşündüm. İngilizce bilmediğim için oyunculuk yapmak gibi bir umudum da yoktu” derken eşinin zorlamasıyla oyunların provalarını izlemeye başladı. Ardından da bir gazete ilanıyla oyunculuğa adım atan Erdoğan şöyle devam etti: “Eşim bir gün bana neden iş görüşmelerine gitmiyorsun, diye sordu. Ancak eşim Amerikalı ve onunla bile çok zor anlaşıyordum. İngilizcem çok kötüydü. Yine de ilanını gördüğüm bir oyunun seçmelerine gittim. Şanslıydım çünkü onların da yabancı bir oyuncuya ihtiyaçları vardı. Beni aldılar. İnanın ilk oyunumda ne söylediğimi bile bilmiyordum. Sadece rolü ve söyleyeceğim sözleri öğrendim. Böyle başladım. Ardından iki seçmeye daha gittim onları da aldım. Derken oyunlar arka arkaya geldi.” Türk tiyatrocu, ABD’deki en önemli rolünü ise bugünlerde oynuyor. “Bir gün beni Seattle’daki Island Stage Left adlı tiyatro grubundan aradılar. Çok heyecanlandım çünkü bu grup, sadece Shakespeare oyunları oynuyor. Uluslararası festivallere katılıyorlar. Bana Kış Masalı oyununda oynamamı teklif ettiler. Dünyalar benim oldu” diyen Erdoğan’ın aksanlı İngilizce konuşması da avantajı oldu. ABD’nin kuzey batı ucundaki Seattle eyaletine yerleşen Erdoğan, “Yönetmen bunu bilerek istemiş. Oynadığım rol de aslında Rus kralının kızı. Aksanlı olması normal ama ABD’de bunu oynayan ilk yabancı ben oldum. 15 Temmuz’da galamız vardı ve kapalı gişe oynuyoruz” dedi. Bir dili çok iyi bilmenin oyunculuk için o kadar da önemli olmadığını dile getiren başarılı Türk oyuncu, “Eğer repliklerinizi ezberleyebiliyorsanız yeter. Önemli olan duyguları anlamak, çünkü bunlar uluslararasıdır” diye konuştu.

Sabah

Paylaş.

Yanıtla