Futbolda Şike Yakında Sahnede!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Futbolun içinde her şey var… Dış. Kapı beklemek. Sipsi. Pankart. Taraftar. Semt baskını. Leman. Oswald. Kardeş. Aşk. İç…. Alper Kul ve Özgür Özgülgün’ün birlikte kaleme aldığı “Aut”, futbol dünyasının içini dışındakilerin gözünden yansıtıyor.

Tiyatro Sıfırnoktaiki’nin çalışmalarıyla 2 Eylül’de seyirciyle buluşacak olan Aut’u Eyüp Emre UÇARAY’ın yönetiyor, oyununun oyuncuları ise Ferit KAYA, Erkan Kolçak KÖSTENDİL, Taner ÖLMEZ, İhsan CEYLAN, Sinan ARSLAN, Volkan ÇOLPAN, Eren DİNLER ve İncinur DAŞDEMİR.

Son haftalarda şike operasyonlarıyla sarsılan futbol dünyasının görünmeyen yüzünü sahneye taşıyacak olan, şike iddialarının gündemden düşmediği bugünden, iki yıl önceden yazılan “Aut”un kurgusal hikayesinin yanı sıra metnin içinde yer alan öngörü oyunun yazarlarını bile şaşırtıyor.

Şike dokunulmaz bir konuydu

Oyunun yazarları Özgür Özgülgün ve Alper Kul oyunu Dipnot.tv’ye anlattı.

Oyunun futbol ve sebepsiz şiddet üzerine kurgulandığını söyleyen Özgür Özgülgün, futbolun istenmeyen çocuklarının hayatlarının kaleme alındığı oyunda, her zaman aut olmuş bir grup gencin futbolun yeşilinde değil doların yeşilinde kaybolduğu bir başka futbol resmettiğini belirtti. Özgülgün, “Oyunda uyuşturucu kullananı da Güney Doğu Anadolu’dan gelen de, üniversite mezunu olan da var. Futbola gönülvermiş bu insanların tüm bu uğraşlarının endüstriyel futbola yenik düşmelerini anlatan oldukça sert bir oyun.” diyerek üçlemenin henüz ilk bölümü olan oyunun büyük ses getirmesini beklediklerinin sinyallerini verdi.

Oyunun diğer yazarı oyuncu Alper Kul ise, şike konusunun dokunulmaya çok da cesaret edilemeyen bir gerçek olduğunu ifade ettikten sonra “Futbolun tarihini, neden bu kadar sevildiğini, güç odaklarını inceledik. Ne tür çıkarlar elde edebilleceği üzerine çalışmalar yaptık” diyerek hazırlık döneminde yoğun bir okuma sürecinden geçtiklerini belirtti.

Oyunda borsada hisse arttırımı için kendi kalecisini kaçırtan bir takım var 

Alper Kul, oyunun konusunu şöyle anlattı: “Borsada hisse arttırımı, hatır şikesi, futbolcuların, sağlıkçıları satın alınması gibi bir geniş konu vardı önümüzde. 1994 yılı Dünya Kupası’nda Kolombiya Amerika maçında, Kolombiyalı oyuncu Andres Escobar’ın kendi kalesine gol attıktan iki gün sonra mafya tarafından vurulması üzerine yola çıktık. Bu mafya olayları üzerinde kendi kurgumuzu oluşturduk. Bir takım kendi kalecisini kaçırtıp yalan haber çıkartıyor ve hisse arttırımına gidiliyor. Takım bu olaydan ciddi para kazanıyor. Fakat olaylar çığırından çıkıyor…”

“İlhan Mansız futbolun bu yüzünü gösterdiğimiz için teşekkür etti”

Futbola yıllardır ilgi duyduğunu belirten Özgür Özgülgün, oyunu yazmaya bir anda karar verdiklerini anlattı:“O sıralar yakın arkadaşım olan Alper’le (Kul) evde otururken ben futbolu iyi takip ettiğim için bana, “sen futbolla kafayı bozmuşsun” dedi, ben de “sen de oyun yazma ve kurguda çok başarılısın” dedim ve oyunu yazmaya başladık. O 2-2.5 aylık süreç içerisinde futbolcu İlhan Mansız da bizde kaldı.”  

Oyunu ilk izleyenlerden birinin de İlhan Mansız olduğunu belirten Özgülgün ünlü futbolcunun kendilerine, “Futbolun bu yüzünü de gösterdiğiniz için teşekkür ederim” dediğini söyledi.

Şike iddialarıyla oyun metni arasındaki benzerlik üzerine kendilerinin de çok şaşırdığını söyleyen Alper kul, “Biz de çok şaşırdık, medyadan öğrendiğimiz şeylerin benzerleri bizim metnimizde de var.” derken, Özgür Özgülgün futbolu sevdikleri için bu oyunu yazdıklarını söyledi ve ekledi: “Bu dönemde şike oyunu sahnelemek korkutucu tabi ama biz temiz olduğumuzdan eminiz. Şike oyunu yazmak şikeyse, bizi idam etsinler. (Gizem Kaboğlu)

DipnotTv

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.