Görünürlük Projesi 7: Sahneden Çık!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

GalataPerform tarafından altı yıldır düzenlenen ve sanatseverlerden ilgi gören “Görünürlük Projesi”; bu yıl da yerli ve yabancı sanatçıların yer alacağı, rengârenk ve dopdolu projeleriyle 21-23 Ekim arasında seyircisiyle buluşacak. Bu sene, önceki senelerden farklı olarak, tiyatroyu alışkanlıklarından sıyırıp tiyatronun evrelerini görünür hale getirmeyi ve yeniden tanımlamayı hedefleyen Görünürlük Projesi atölye çalışmaları ve hazırlıklarıyla şimdiden çalışmalarına başladı.

1 Eylül – 20 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek oyun yazarlığı ve tiyatro üzerine atölye çalışmalarından sonra atölyelerde üretilen tüm gösteriler 21 Ekim Cuma akşamı saat 19:00’dan itibaren Galata Meydanı, çevre sokaklar ve bölgedeki diğer mekanlarda izleyicilerle buluşacak. Bütün haftasonuna yayılacak olan program bu yılki tema olan “Sahneden Çık!” sloganıyla şekilleniyor.

Yeni Metin Yeni Tiyatro yazarlarının Galata Bölgesi’nde sahne dışı mekânlarda gerçekleştireceği “Dış Mekanlarda Kısa Oyunlar ve Performanslar”, bölgede bulunan Hamursuz Fabrikası’nda “Mekana Özgü Gösteriler” ve “Meydan ve Sokak Performansları” gibi ana başlıklarla etkinlik, tiyatronun tanımını yeniden değerlendirmeye ve tartışmaya açmak istiyor.

21-23 Ekim arasında oyunlar, disiplinler arası gösteriler, mekâna özgü çalışmalar, söyleşiler, videolar ve müzik gösterileriyle Galata ve çevresinde gerçekleşecek olan bu gösteri sanatları şölenini kaçırmayın!

Bu sene ön plana çıkan etkinlikler arasında;

Oyun Yazarlarına Açık Alan: Geçtiğimiz yıl Görünürlük Projesi kapsamında, Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi dramaturgu Ceren Ercan’ın düzenlediği atölyeler sonucunda ortaya çıkan 6 yeni yazarın kısa oyunları, Mark Levitas’ın yönetmenliğiyle Galata’nın sokaklarında ve farklı mekânlarında gerçekleştirilen “6 Mekân 6 Yazar” performansı olarak ortaya çıkmıştı. Bu yıl da Görünürlük Projesi kapsamında aynı yazarlık atölyesi yeni bir performansa imza atıyor. Aralarına yeni isimlerin de katıldığı yazar ekibi tek bir mekân için ortak bir metin yazacaklar ve iç içe geçen bir kurguyla oyun, seyirciyle buluşacak.

Yine oyun yazarlarıyla gerçekleşecek bir başka etkinlik de projenin Genel Sanat Yönetmeni Yeşim Özsoy Gülan tarafından gerçekleştirilecek. Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesinden çıkan oyun yazarlarını ve başka yazarları Galata bölgesindeki çeşitli mekânların altını çizmeye, görünür kılmaya davet eden etkinlikte her an her yerde bir oyun, bir yazar ve bir oyuncuyla karşılaşabileceksiniz.

GalataPerform Genç! Yeni Metin Yeni Tiyatro kapsamında gelişen Liseli Gençler Oyun Yazıyor projesinden çıkan 5 genç yazar GalataPerform Genç yazarlar ekibi olarak Ceren Ercan’ın yönettiği yeni performanslarıyla Galata Meydanı’nda seyirciyle buluşacak. Ekip bu sene sürpriz bir konser performansı tasarlıyor. Bireysel ve kolektif metin parçalarının iç içe geçtiği bu performans, sahneye alkollü çıktığı Belgrad konserinde yaşadığı tecrübenin kısa bir süre sonrasında aramızdan ayrılan Amy Winehouse’a ithaf edilmiştir.

Tiyatro ve Disiplinler arasılık

Bu seneki önemli Görünürlük mekânlarından biri de bölgedeki Eski Hamursuz Fabrikası. Farklı disiplinlerden gelen sanatçıların mekânın özelliğine, tarihine gönderme yaparak ya da mekândan esinlenerek ortaya koyacakları çalışmalar birbirlerinden bağımsız ve iç içe izlenebilecek. Dehşet-gerilim sinemasının sahne üstünde deneyimlenmesi, kült bir romanın fantastik kahramanlarının canlanması, hamursuz yemek tarifleriyle başlayıp belleğe yolculukla devam eden anlatılar, aşk çıkmazını konu edinen videolar, yeni bir “Kâinat Güzeli” macerası, edebiyatla performansın kesiştiği noktalar… Şimdilik Hamursuz Fabrikası’nı “meşgul edecek meseleler”den bazıları. Okan Urun’un kürasyonunda Lale Müldür, Kaan Karacehennem, Franz Von Bodelschwingh, Yeşim Tabak, Zeynep Aksoy, Ece Erdoğuş, Sadi Güran, Boysan Yakar, Deniz Aygün Benba, FULLİKTİDAR ve biriken’in dünyaları iki gün boyunca iç içe geçecek.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.