Karagöz ve Hacivat 3 Boyutlu Film Oldu!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geleneksel gölge oyununun meşhur kahramanları Karagöz ve Hacivat, artık sadece hayal perdesinin arkasında çekişmeyecek! İkilinin perdenin arkasında seyreden o didişmeli, kavgalı gürültülü hayatları filme çekildi. Hem de 3 boyutlu bir film.

“Karagöz ve Hacivat Yeniden” filminin fikir babası, yapımcısı, yönetmeni ve senaristi Sinan Haliç. Film, Karagöz ve Hacivat’ı gölge oyunundan çıkarmadan gerçek hayatın içine soktuğu için önemli. Çünkü daha önce böyle bir şey yapılmadı.

Aslında Karagöz ve Hacivat’ın hayat hikayeleri, başrollerinde Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk’ün oynadığı “Karagöz ve Hacivat Neden Öldürüldü?” filmiyle altı yıl önce sinemaya aktarılmıştı. Fakat Sinan Haliç’in imzasını taşıyan yeni film içeriği bakımından ondan çok farklı.

Karagöz ve Hacivat canlandırma değil, Şeyh Küşteri’nin yaptığı gölge oyunundaki figürlerin ta kendisi burada. Karagöz ve Hacivat, perdenin arkasına hayalileri tarafından geçiriliyor ve oynatılıyor ama bir farkla! Gezip dolaştıkları, gidip gördükleri mahalleler, şehirler de var perdede. Kısacası Karagöz ve Hacivat özlerinden hiçbir şey kaybetmeden gerçek hayatın içinde yaşıyor filmde.

Arnavut kaldırımlı Bursa yollarında dolaşıyor, ekmek parası için cami inşaatında çalışıyor, hatta Çelebi Mustafa ile yaşadıkları olay üzerine devlet eline düşmemek için Bursa’dan kaçıyorlar. Yalova sahilinden bir tekne kiralayıpÜsküdar’a gidiyorlar, ceplerinde kalan son parayla. Tekne sefalarına ise diyecek söz yok! Bir yandan mavi suların üzerinde kürek çekiyorlar, diğer yandan Üsküdar’a Giderken şarkısını mırıldanıyorlar. Bizleri güldürecek ama onların başına dert olacak maceranın en çetinini ise İstanbul’a vardıklarında yaşıyorlar. Meşhur İstanbul kabadayısı Tuzsuz Deli Bekir, Karagöz ve Hacivat’ın film boyunca bize yaşattıkları kargaşaya el koyuyor burada. Filmin neden önemli olduğu ise bütün bu olayların sonunda anlaşılıyor. Çünkü film, sahici bir şehirde, sahici mekânlarda geçiyormuş hissi bırakıyor izleyicide. Tıpkı animasyonlar gibi…

“Sünger Bob ve Shrek’le büyüyen çocuklara Karagöz’ü sevdirmek istedik”

İki çocuk babası olan Sinan Haliç, kızlarının, animasyon film kahramanı Tamirci Meni, Sünger Bob ve Şhrek’i tanıyıp da Karagöz ve Hacivat’ı bilmemelerine üzülmüş ve sırf onlara kültürümüzde var olan bu ikiliyi anlatabilmek için böyle bir film çekmeye karar vermiş: “Kızımın okulunda bir müsamereye katıldım. Karagöz ve Hacivat oynatılıyordu. Fakat çocukların bu oyundan sıkıldığını hatta Karagöz ve Hacivat’ı Sünger Bob kadar tanımadıklarını gördüm. Bu yüzden, bir yapımcı olarak, daha geniş kitlelere ulaştırabileceğimiz Karagöz ve Hacivat’ın oynadığı bir animasyon film neden hazırlamayayım dedim. Uzun bir süre araştırma yaptım. Anaokullarında Karagöz ve Hacivat izleyenlerin tepkilerini kameraya aldım. Sonra da onları mutlu edebilecek bir senaryo yazdım, 6 ayda. Ardında da çekimler başladı.”

Hayaliler muhafazakârlık yaptı, filme karşı çıktılar!

Sinan Haliç’in senaryoyu yazdıktan sonraki işi, usta hayalilerin fikirlerini almak olur. Bunun için onlarla bir toplantı yapar. Fakat hepsi filme karşı çıkar. Haliç, “İstedim ki bu yolda onlarla birlikte olayım. Ama inanılmaz bir muhafazakârlık içindeler usta hayaliler. Kesinlikle yardımcı olmadılar.” diyor ve ekliyor: “Ben de bunun üzerine projede yanımda olacak isimlerle çalıştım. Karagöz ve Hacivat tasvirleri için Suat Veral’ın seslendirme için hayali olmaya aday genç tiyatro öğrencilerinin kapısını çaldım. Televizyon, sinema dünyasında bulunan 28 kişilik bir ekip kurdum.” Sonrası malum… 6 aylık bir hazırlığın ardından Sinan Haliç ve ekibi bir ayda çekimleri tamamlıyor.

Koca Yusuf’un da belgeselini çekti

Sinan Haliç, uluslararası ilişkiler mezunu. Evli ve iki çocuk babası. Turizmci. Fakat belgesel izlemeyi çok sevdiği içinLondra’da yönetmenlik eğitimi alıyor ve Tivimedya adında bugün pek çok belgesele ve projeye imza atan prodüksiyon şirketini kuruyor. En son önümüzdeki sezon, gösterime girecek Koca Yusuf belgeselini çekti. Şimdi ise üç boyutlu Karagöz ve Hacivat filmiyle karşımızda.

Perdenin platosunu kurdular

Sinan Haliç ve ekibi, 3 boyutlu gölge oyununu büyük zahmetlerle hazırlamış. Çekimler için bir tiyatro sahnesi kiralanıyor ve oraya gölge oyunu için 10 metrelik bir perde, perdenin önüne de Bursa, Yalova, İstanbul ve filmde kullanılacak diğer mekânlar için 12 metrekarelik 3 boyutlu plato kuruluyor. Platoda; Karagöz’ün evi, mahallesi, inşaatında çalıştığı cami, orman, Yalova sahili, deniz, Kızkulesi, İstanbul yalılarına varıncaya kadar pek çok mekân var. Hepsi de maket. Evler kâğıttan, sokakların yerleri hamurdan, deniz mavi jöleden yapılmış. Karagöz ve Hacivat’ın tasvirleri ise dana derisinden… Haliç, Yalova-İstanbul arasındaki denizi yapmak için kilolarca jöle harcadıklarını, Arnavut kaldırımlı sokakları da evde hazırladıkları hamur ile yaptıklarını söylüyor. Fakat Haliç’e göre işin en zor kısmı çekimler. Çünkü istedikleri görüntüyü verecek ileri teknoloji ve ışıklar, dana derisinden yapılan Karagöz ve Hacivat tasvirlerinin sürekli erimesine neden olmuş, bu da işlerini zorlaştırmış. Ama neticede bir haftada çekimler bitmiş ve 40 dakikalık film kayda alınmış.

“Parasında değilim, isteyene filmimi bedava vereceğim”

Filmi nerede izleyebilirsiniz? Bunun cevabını henüz Sinan Haliç de veremiyor. Çünkü, insanlar kültürümüzden öğeler taşıyan projelere uzak duruyor. Ama Haliç bu konuda kararlı. Karagöz ve Hacivat’ı bir televizyon kanalında yayınlatacak. Hatta, “Parasında değilim, filmi yayınlamak isteyen kanala bedava vereceğim.” bile diyor. Televizyonun dışında filmi DVD haline getirip piyasaya sürmek var planlarında. Ama bunun için sponsor gerekiyor.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.