Myra Antik Kenti'nde Tiyatro Maskları Bulundu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya’nın Demre İlçesi’nde bulunan Myra Antik Kenti’ndeki Myra Tiyatrosu’nun sahne binasında bu yıl başlayan kazılarda yeni bir anıt ve 20’ye yakın değişik tiyatro maskı bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında yürütülen çalışmalarda, tiyatronun sahne binasının üstündeki moloz ve toprak atılarak sahne binası ortaya çıkartılmaya başladı. Kazı sezonun başından bugüne kadar 3072 büyük mimari taş çıkartılarak taşındı. Bu sırada 9. 5 metre derinlikte, sahne binasının duvarına dayalı bir onurlandırma anıtı bulundu. Anıtın ortaya çıkmasıyla birlikte kazı heyeti, tiyatronun avlusunda büyük bir meydan olduğu sonucuna ulaştı. Kazıda ayrıca kabartmalı filiz kuşakları ve diğer dekoratif tiyatro maskları da ortaya çıktı.

Kazılarak ortaya çıkartılan tiyatro binasının arkasında bir meydan olduğunu kaydeden Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, “Bizim beklediğimizin çok daha altında ve derinde çıktı. Bu derinlikte bir onurlandırma anıtı bulduk. Myralı Posesisi adından, Myralı soylu bir ailenin zengin bir kızı yaptırmış. Bütün aileninheykellerini üstüne dizerek burada ailesini onurlandırmış. Babası ve bütün ailesi için yaptırdığı anıtta, babasının Likya Birliği’nin başrahibi olduğunu, Gymnasium ve Pyrtaneson görevlisi olduğunu yazıyor. Bu görevler o dönem için bize çok önemli ipuçları veriyor” diye konuştu.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.