Oyun Karakolda Bitti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dikili Tiyatro Buluşmaları’nda sahne alan Mağusa Sanat Tiyatrosu oyuncularıyla Türk oyuncular arasında kavga çıktı. Hal böyle olunca da oyun karakolda bitti. Yargıya taşınan olayda Kıbrıslı oyuncuların sahneye alkollü çıktıkları ve oyunun ilerleyen dakikalarında kontrollerini kaybettikleri öne sürülüyor. Kendine hakaret edildiğini söyleyen oyuncu Turgay Tanülkü, duruşma için Kıbrıs’a gidiyor.

İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun ev sahipliğindeki Tiyatrolar Buluşması’nın beşincisi Dikili’de düzenlendi. Atölyeler, söyleşiler yapıldı, farklı illerden gelen 22 tiyatro topluluğu oyunlar sergiledi. 11 Ağustos’ta büyük bir coşkuyla başlayan festival, ikinci gün talihsiz bir olayla kesintiye uğradı. Mağusa Sanat Tiyatrosu’nun ‘Eroin’ adlı oyununu Dikili Meydanı’nda izlemeye gelen seyirciler büyük bir şokla karşılaştı. İddialara göre oyuncular sahneye alkollü çıktı. Eroin batağına düşen gençlerin dramını anlatan gösteride oyuncular ilerleyen dakikalarda kontrollerini kaybetti, seyirciler meydanı terk etti. Oyun kostümleriyle halkın arasına karışan oyuncular ile komite yetkilileri arasında tartışma çıktı. Küfür ve yumrukların havada uçuştuğu gece karakolda bitti. Festival komitesinden iki kişi gözaltına alındı. Kıbrıslı oyuncular rapor almak için hastanenin yolunu tuttu. Sinema sanatçısı Turgay Tanülkü ile Dikili Belediye Başkanı Ömer Yeter, tarafları sakinleştirdikten sonra grubu yolcu etti. Sorunlar çözüldü derken hafta içinde yeni bir kriz yaşandı. Kıbrıs Türk Komedi Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Alper Susuzlu, Dikili belediye başkanına tehditlerle dolu bir faks çekti. Olaya ismi karışan Turgay Tanülkü, Özgür Tanrıverdi, Orçun Masatçı’nın kovulmaması durumunda belediye başkanının görevine son verdirteceğini iddia eden Susuzlu, büyük tepki çekti.

Oyuncunun duruşu olur

Festivalin eğitmenlerinden Turgay Tanülkü, yaşanan olaylar karşısında çok üzüldüğünü söylüyor. Kıbrıslı oyuncuların oyuna alkollü çıkarak tiyatro ve ahlak kurallarını yerle bir ettiğini aktaran Tanülkü, misafir ekibin sanatçı duruşunun olmadığını düşünüyor. Hakaretlere maruz kaldığını ve bu işi yargıda çözeceğini aktaran oyuncu, “Oyuncu dediğin toplum içinde oturuşu, duruşuyla örnek olur. Keşke bunlar yaşanmasaydı ama sorun çıkarmak için gelmişler sanki. Bize gönderdikleri metin ile oynadıkları metin çok farklıydı. Kadınları sahneye çıplak çıkardılar, ardından halkın içine indiler. Uyarı yaptığımızda ise faşist ve yobaz olarak nitelendirildik.” diyor.

Yediler, içtiler, gittiler…

Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Sözcüsü Orçun Masatçı, festivalin bütün ekiplere açık olduğunun altını çiziyor. Ekibin festival boyunca alkollü gezdiğini dile getiren Masatçı şöyle konuşuyor: “Bütün giderlerini biz karşıladık ama memnun edemedik. Yediler, içtiler, gittiler… Gidip dışarıdan alkol alıp parasını belediye verecek diye halkı kandırmışlar. Olacak iş mi?” Oyunun yönetmeni İlke Susuzlu iddiaları yalanlıyor. Türkiye’den kaçarak canlarını zor kurtardıklarını söyleyen Susuzlu, sahnede kullandıkları alkol şişelerinin içine çay koyduklarını söylüyor. Burnunun kırıldığını aktaran oyuncu, ellerinde raporlar olduğunu, mahalle baskısıyla ifadelerini değiştirdiklerini dile getiriyor. Olayı yargıya taşıyan Turgay Tanülkü, önümüzdeki günlerde Kıbrıs’a gidecek.

Pirsus Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.