Sanatçılar Mezara Saldırıyı Nefretle Kınadı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Can Yücel’in Datça’daki mezarına geçen hafta yapılan saldırıya sanat camiasından tepki geldi. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği ve Heykeltıraşlar Derneği’nin de aralarında bulunduğu meslek örgütlerinin katıldığı basın toplantısında Mehmet Aksoy, Bedri Baykam, Rutkay Aziz, Mehmet Güleryüz açıklama yaparak saldırıyı nefretle kınadıklarını söyledi.

DÜŞÜNCELERİNDEN MEZARINDA BİLE RAHATSIZ OLDULAR
Can Yücel’in mezar taşını yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy, şairin mezar taşında “Ne kadar yalansız yaşarsan o kadar iyi” diye yazdığını hatırlatarak, “Yalan dolanla yaşayanlar, Allah ile kandıranlar, kabeleri para olanlar onun bu özgür kişiliğinden, düşüncelerinden mezarında bile rahatsız oldular. Uyduruk sebeplerle, yok efendim şarap kadehine benziyormuş, yok efendim şarapçılar mezara şarap döküyormuş; din, iman gelenek, örf, adet elden gidiyormuş gibi laflarla AKP İlçe Başkanı böyle fetva vermiş, ertesi akşam mezar tahrip ediliyor. Asıl hedef mezarda şarap içirtmemek değil mezarı yıkmak. Hangi dini örf ve adetlerimizde var ramazan ortasında ölüye, mezara saygısızca saldırmak” diye konuştu. Yücel’in mezar taşını yeniden yapacağını belirten Aksoy, Kültür Bakanı’ndan saldırıyla ilgili bir açıklama beklediğini söyledi.

MEYDAN BOŞ BULUNDU
Ulusal Plastik Sanatçılar Derneği Başkanı Bedri Baykam ise sanata ve sanatçıya yönelik saldırıların iktidarın neden olduğu sahipsiz ortam olduğunu ileri sürdü. Baykal, “Ağızlarda sakız olan hoşgörü ve beraber yaşama kültürü bu mudur? Hasım gördüğü kesimlerin ne dirisine ne de ölüsüne saygı duyan insafsız ve izansız bir güruh, bu ülkede meydanı boş bulmuştur. Türk toplumunun temsil ettiği tüm değerlere karşı yapılan bu alçakça saldırıyı nefretle kınıyoruz” dedi.

MÜNFERİT BİR OLAY DEĞİL
Toplantıda konuşan Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş ise Can Yücel’in mezarına yapılan saldırı için “Bu bir vandalizm. Çok büyük ayıp. Münferit bir olay değil. Tophane ile başladı İnsanlık Anıtı’nın yıkımıyla devam etti. Bütün bunlar tesadüf değil. Ülkeyi çölleştirmek istiyorlar. Kültür Bakanı’nın sessiz kalmaması gerekir” diye konuştu.

HaberTürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.