Selahaddin Eyyubi'nin İstanbul Seferleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Thorvald Sten ve Tarık Ali’nin yazdığı, Deniz Hellberg’in yönettiği ‘Çöl Fırtınaları’ oyunu eylül ayında tiyatro severlerle buluşacak. Oyun, köktendinci inançlar ve insani tereddütler arasındaki savaşımı anlatıyor.

Mısır ve Suriye Sultanı, Eyyubi hanedanının kurucusu Selahaddin Yusuf Bin Eyyubi’nin hayatı tiyatro sahnesine taşınıyor.

2 Ekim 1187’de Kudüs’ü Haçlılardan alarak kentte 88 yıl süren Hıristiyan egemenliğine son veren Eyyubi, Hıristiyanların misilleme olarak düzenledikleri 3’üncü Haçlı Seferi’ni de etkisiz hale getirmişti. Norveçli yazar Thorvald Sten ve Pakistan asıllı İngiliz yazar Tarık Ali tarafından yazılan, ilk olarak 2010 yılının Mart ayında Norveç’te Stein Winge’nin yönetiminde kapalı gişe oynayan ‘Çöl Fırtınaları’, şimdi de İsveçli yazar ve yönetmen Deniz Hellberg tarafından İstanbul’da sahnelenecek.

Başrollerinde Öykü Esendemir, Gökhan Niğdeli, Sertan Müsellim, Recep Ahu ve Mustafa Ergin’in oynadığı oyunun ilk gösterimi, 6 Eylül Salı günü saat 19:30’da Destar Tiyatrosu’nda yapılacak.

‘Şarkın en sevgili sultanı’ ve ‘aslan yürek’ karşı karşıya

Prestijli tiyatro ödülü Hedda’ya aday gösterilen oyun, köktendinci inançlar ve insani tereddütler arasındaki savaşım hakkında. 1191 yılında birbirleriyle hiç yüz yüze gelmeden Kudüs için savaşmış ‘Şarkın en sevgili sultanı’ Selahaddin Eyyubi ve Haçlı Seferleri savaşçısı ‘aslan yürekli’ Richard’ın dramasını anlatan ‘Çöl Fırtınaları’, Doğu ile Batı arasındaki çatışmanın ve bunun klişelerinin tarih ve efsanelerle nasıl yaratıldığını gözler önüne seriyor.

Oyun, mizah ve tarih birikimini kullanarak tek başına Eyyubi’nin, yaşadığı dönemin gaddarlığına karşı duruşunu ve tüm dini toplulukların birarada barış içinde yaşamalarına olanak sağlamasını göstermek istiyor.

Oyunda, şimdiki zamanda Kudüs’te meydana gelen olaylara da ince bir gönderme yapılıyor.

Eyyubi’nin İstanbul 2011’deki günleri…

Gösterim Tarihi:
6 Eylül Salı – 30 Eylül Cuma

Adres:
Şermola Performans- İstiklal Cad. İmam Adnan-Nane Sok. No:5 Kat:2 Beyoğlu

Saat:
6, 7, 8, 9, 10 Eylül – 19.30
11 Eylül – 14.00 ve 19.30
13, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30 Eylül – 19.30

Bilet:
tickets@saladindays.org – Tel: 0 555 996 10 43

Daha fazla bilgi için: http://www.saladindays.org/

Cnntürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.