Tiyatronun Ak'la Kara'sı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatronun kurucularından Kerem Kobanbay, “Biz bu işe salon işletmeciliği için girmedik, tiyatro yapmak için girdik. Sadece işimizi yapmak ve alkışlanmak istiyoruz” diyor.

Kadıköylü sanatseverler bu yeni mekânda hiç yabancılık çekmeyecek. Yıllarca film seyretmek için indikleri merdivenler, onları şimdi bir tiyatro salonuna götürecek.

Bahariye Caddesi’ndeki Akyıldız Pasajı içinde yer alan Broadway Sineması, artık Ak’la Kara Tiyatro. Uzun yıllar sinema olarak hizmet veren, bundan birkaç yıl önce ise hem tiyatro hem de sinema salonu olarak kullanılmaya başlanan mekân, iki tarafın da hakkını veremez durumdayken, iki tiyatro ‘delisi’ tarafından keşfedilmiş: Savaş Özdural ve Kerem Kobanbay.

Birbirini 27 yıldır tanıyan Özdural ve Kobanbay, Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden birlikte mezun olduktan sonra, Ak’la Kara seslendirme stüdyosunu kurarak dublaj yapmaya başlamış. İkili, 22 yıl kadar dublaj işiyle uğraştıktan sonra, stüdyoya fazla gömüldüklerini düşünüp, gençlik hayallerinin peşine düşmeye karar vermişler, yani tiyatronun…

Mezun olduktan sonra da tiyatrodan kopmayan, zaman zaman bazı tiyatro oyunları ve dizilerde de rol alan ikili, uzun yıllardır birlikte çalıştıkları oyuncuları bir araya getirerek kendi tiyatro topluluklarını kurmuş. Ülkemizde her tiyatro topluluğunun yaşadığı tiyatro salonu sıkıntısı Ak’la Kara’yı sardığında, kökten bir çözüme gitmeye karar vermişler: kendi salonlarını açmak.

Hiçbir maddi destek almadan, kendi olanaklarıyla giriştikleri bu büyük proje yüzünden “Siz delirdiniz mi” diye sorunlar olmuş. Kobanbay ise, “Evet, deliyiz. Buradan hiçbir maddi beklentimiz yok. Biz bu işe salon işletmeciliği için girmedik, tiyatro yapmak için girdik. Sadece işimizi yapmak ve alkışlanmak istiyoruz” diyor.

Özdural yenilenen salonun özelliklerini şöyle anlatıyor: “Devraldığımızda 180 koltukluk büyük bir salon, 80 koltukluk da küçük bir salon vardı. Küçük salonun tamamı iptal edildi ve kulis yapıldı. Binadaki bütün elektrik sistemleri yenilendi. Büyük salonda sahneyi biraz büyüttük, seyirci girişinin yerini değiştirdik ve koltuk sayısını 157’ye düşürdük. Oyuncuyla seyirci açısından birbirine en yakın sahnelerden birisiyiz. Bu kadar yakın olmak seyirci için farklı bir deneyim olacak”.

Ekim ayının ikinci haftası dört oyunun prömiyerleriyle perdelerinin açacak olan Ak’la Kara Tiyatro’nun ilk oyunu, Ray Cooney’nin “Tom Dick ve Harry” adlı komedisi olacak. Süpervizörlüğünü Haldun Dormen’in yaptığı oyunda yer alacak isimler Ece Uslu, Hakan Altuntaş, Nur Subaşı, Mustafa Dinç, Nazan Diper, Beril Senvarol ve Taylan Atlıhan. Oyun, Özdural ve Kobanbay’ın bu sezon rol alacağı tek oyun olma özelliğini de taşıyor.

Ak’la Kara’nın diğer oyunları ise, yurtdışında 59 yıldır sahnelenmeye devam eden Agatha Christie’nin kısa öyküsünden uyarlanan “Fare Kapanı”, Fransız ilüzyonist Harry LaFontain’in hayatını anlatan sihir ve dramanın bir arada yer alacağı “Sihirbaz-Modern Zamanlarda Bir Masal” ve Kobanbay’ın yazıp yönettiği “Pizza Ülkesi” adlı çocuk oyunu. “Tek bir tarz oyun oynayan bir tiyatro olarak anılmak istemedik” diyor Özdural, “Farklı tarzlarda oyun sahnelemeye devam edeceğiz”.

Tiyatro Ak’la Kara’da, bu oyunların yanı sıra, yurtdışında örneklerine sıkça rastlanan, herkese açık stand-up gösterilerine de yer verilecek. Haftada bir yapılması planlanan ve halka açık olacak bu gösterilerde, isteyenler 10’ar dakikalık gösterilerini ücretsiz olarak sahneleyebilecekler.

Sibel Çorbacıoğlu

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.