Tiyatroya 'Sigara' Kilidi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ankamall Alışveriş Merkezi içinde yer alan Sanatolia Sahnesi, ‘sigara içilecek mekân’ yaratılacağı gerekçesiyle Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancıları (GİMAT) yönetimi tarafından kapatılmak isteniyor.

Tiyatronun genel sanat yönetmeni, oyuncu Turgay Yıldız, “GİMAT yönetimi burayı boşaltmamızı şifayen, ‘Bizim kentteki diğer alışveriş merkezleriyle yarışmamız gerek. O nedenle buraya sigara içilecek alan yapacağız’ dedi. Tiyatromuz ranta kurban gidecek” dedi.

Ankamall Alışveriş Merkezi, GİMAT tarafından yap-işlet-devret modeliyle, Akköprü’de inşa edilmişti. Alışveriş merkezini geçen günlere değin Koç Grubu yönetiyordu. Ancak Koç Grubu’nun sözleşmesi bitince, merkezin yönetimi tekrar GİMAT’a geçti. Alışveriş merkezinin içinde de 10 yıldır, çeşitli tiyatrolara ev sahipliği yapan ve çocuk oyunlarının sahnelendiği Sanatolia Sahnesi bulunuyor. Ancak tiyatro salonu GİMAT yönetimi tarafından kapatılmak isteniyor. Gerekçe ise alışveriş merkezinde “sigara içilecek bir alanın olmaması.” GİMAT yönetimi bu nedenle tiyatroya 5 kez ihtarname de gönderdi. Tiyatro yönetimi ise “tiyatronun bir ticarethane ile karıştırılmaması gerektiğini, haklarını sonuna dek arayacaklarını, GİMAT yönetiminin gerekirse mahkemeye gidebileceğini” söylüyor.

‘Uzlaşmayı reddediyorlar’

Tiyatronun genel sanat yönetmeni Turgay Yıldız, konuya ilişkin şunları söyledi:

“GİMAT yönetimi burayı boşaltmamız için 5 kez ihtarname gönderdi. Tahliye etmek istemelerinin gerekçesini de şifayen, ‘Bizim kentteki diğer alışveriş merkezleriyle yarışmamız gerek. O nedenle buraya sigara içilecek alan yapacağız’ dediler. Ancak resmiyette ‘çıkın’ beyanında bulunuyorlar. Ayrıca 10 yıldır kiracı olduğumuz halde ihtarnamelerde bizi ‘fiili işgalci’ gösteriyorlar. Bunun yanı sıra bize 9 bin TL masraf kestiler. Oysa bizim yıllık harcamalarımız bellidir. Ayda en fazla 700 TL. Kira kontratımız da bellidir. Biz bugüne değin kiramızı zamanında ödedik. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Fakat GİMAT işi yokuşa sürmek istiyor. Biz kendilerine de söyledik. Asla kavgadan yana değiliz. Biz uzlaşma istiyoruz. Uzlaşamazsak bizi mahkemeye versinler diyoruz. Bu işi hukuk çözsün diyoruz. Çünkü kiracı olduğumuz için hukuki haklarımız saklıdır. Ancak onlar uzlaşmadan yana değiller. Sadece ihtarname gönderiyolar. Şu anda sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin salonu kiralamak isteyenler var ancak bu durum karşısında elimiz kolumuz bağlı. Oyuncularımız da tedirgin. Eğer tiyatro kapanırsa 10 oyuncu işsiz kalacak.”

GİMAT yönetimi ise konuya ilişkin bir açıklama yapmak istemedi.

Ekin Tiyatrosu da kapandı

Öte yandan Ankara’da 10 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren politik tiyatro özelliğini taşıyan Ankara Ekin Tiyatrosu’nun da kapısına kilit vuruldu. Tiyatronun ekonomik gerekçelerle kapandığı belirtiliyor. Ekin Tiyatrosu’nun da kapanmasıyla başkentte yerleşik bir sahneye sahip tiyatro sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda. Kentte yalnızca 4 özel tiyatro salonu bulunuyor.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.