''Çok Kültürlü Tiyatro ve Perspektifler''

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Almanya’nın Hamburg kentinde, farklı milletlerden göçmenlerin oluşturduğu ve 1997 yılından beri faaliyet gösteren Mut tiyatrosu tarafından “Çok Kültürlü Tiyatro ve Tiyatroda Perspektifler” konulu bir sempozyum düzenlendi.

Amandastrasse adlı sokaktaki tiyatro salonunda düzenlenen sempozyumun açılışını Hamburg Eyaleti Kültür Bakanı Barbara Kisseler yaptı.

Tiyatro sanatının kendisi için özel bir anlam taşıdığını ifade eden Kisseler, “Tiyatro, birlikte konuşmak, kültür alış verişinde bulunmak ve tartışmaktır. Bunlar olmadan tiyatro olmaz. Diyalog açısından çok kültürlü tiyatro çok önemli. Hamburg’daki Kültür Bakanlığı da çok kültürlü diyaloğun pekiştirilmesi için çok uzun yıllardan beri çaba harcamaktadır. Almanya çapında karşılaştırıldığında Hamburg, kültür projelerini teşvik bakımından, önde gelen eyaletler arasında yer almaktadır” diye konuştu.

Tiyatronun aynı zamanda yabancı kültürleri birleştiren bir özelliğe sahip olduğunu belirten Kisseler, çok kültürlülüğün global bir dünyada günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini, kültürün homojen ve statükocu bir sistemi yansıtmadığını, aksine farklı ve değişken dinamikleri içinde barındıran bir unsur olduğunu söyledi.

Kisseler, çok kültürlülüğün katılım ve eşitlik anlamına da geldiğini, çok çeşitliliğin sadece kamu yaşantısı içinde değil, kültürel alanlarda da teşvik edilmesi gerektiğini kaydederek, Mut tiyatrosunun 1997 yılından beri göçmen gençlere yönelik tiyatro pedagojisi alanında da faaliyet gösterdiğini sözlerine ekledi.

Mut tiyatrosunun kurucularından yönetmen Mahmut Canbay da göçmen tiyatrosunun önünde birçok engeller bulunduğunu ve en büyük sorunun maddi sorun olduğunu belirtti.

Canbay, “Göçmen tiyatrosu Almanya’da son 50 yıl içinde elbette büyük bir gelişme gösterdi. Getto kültüründen çıkıp çok kültürlülüğe yöneldi. Eskiden tiyatroda sorunlar vardı. Şimdi rüyalar, gelecek ve umutlar sahneleniyor. Ancak maddi yönden yeteri kadar destek görmüyoruz. Kendi imkanlarımızla sanatla uğraşıyoruz. Bu da profesyonel tiyatronun gelişimine engel olmakta” dedi.

Son yıllarda Türk kökenli gençlerin tiyatroya yoğun şekilde ilgi gösterdiğini kaydeden Canbay, Türk kökenli tiyatroyla uğraşanların bir araya gelerek bir ağ oluşturması, ayrı ayrı hareket edilmemesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, yönetmenliğini Canbay’ın yaptığı, Rivero Falcon, Ramirez Napoles ve Lains Ferdinanz’ın oynadığı “Liebe Flucht” (Sevgili kaçış) adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Süheyla KAPLAN / Hamburg

ha-ber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.