Fatih Akın, Almancı Tiyatro Festivali'ndeydi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ballhaus Naunyn str, 2011/2012 sezonunu “Almancı! – 50 Yıl Sahte Evlilik” Tiyatro Festivali ile açtı.

Festival kapsamında gerçekleştirilen ‘Film Günleri’ programı ise Fatih Akın’ın yaklaşık 10 sene önce çektiği ‘Geri Dönmeyi Unuttuk’ isimli belgesel filminin gösterimiyle başladı.

Festival kapsamında gerçekleştirilen ‘Film Günleri’ programı ise Fatih Akın’ın yaklaşık 10 sene önce çektiği ‘Geri Dönmeyi Unuttuk’ isimli belgesel filminin gösterimiyle başladı.

Festival, Almanya ile Türkiye arasında imzalanan İş göçü Anlaşmasının 50. Yıldönümünü kutlayıp, bu süreçte iz bırakanları yeniden hatırlamayı ve göç hikayesini yansıtmayı amaçlıyor.

Eiszeit Sinemasında gerçekleştirilen film gösterimine, filmin baş oyuncuları Fatih Akın, annesi Hadiye Akın ve babası Enver Akın’da katıldılar.

Filmin gösteriminden önce konuşan ünlü yönetmen Fatih Akın, göç kelimesinin içeriğini yitirdiğini çünkü artık global bir dünyada yaşadığımızı söyledi. Göç kelimesinin klasik bir kelime haline geldiğini kaydeden Akın, artık sadece zamana ayak uyduramayan bazı kimselerin göç kavramının üzerinde durduklarına değindi. Hep birlikte ‘Geri Dönmeyi Unuttuk’ belgesel filminin izlenmesinden sonra, Fatih Akın anne ve babasıyla sahneye çıkarak, film ve göç teması hakkında gelen soruları yanıtladılar.

Festival kapsamında gerçekleştirilen Film günleri çerçevesinde, Almanya ve Yeşilçam Türkiye’sinde son 50 senede Almanya’ya işçi göçünü konu alan filmler gösterilecek. Dönüş, Gurbetçi Şaban, Gül Hasan, Vatan Yolu gibi filmler ekim ayı sonuna kadar hem Ballhaus’ta hem de Eiszeit sinemasında izlettirilecek. AyrıcaBerlin’li sinemaseverler Türk Sinemasının kurucularından Muhsin Ertuğrul’un 1920 yılında Berlin’de çektiği siyah beyaz sessiz bir filmini piyano eşliğinde izleme fırsatını da bulacak.

‘Almancı Tiyatro Festivali’ 31 Ağustosta, Lukas Langhoff’un yönettiği Hakan Savaş Mican’ın yazdığı ‘Pauschalreise ‘ 1. Generation’ adlı oyunun prömiyeri ile açıldı. Yine 50 yıllık göç tarihinin özetini veren Nurkan Erpulat’ın yönettiği müzikal oyun ‘Lö Bal Almanya’ ve ‘Verrücktes Blut’ festival kapsamında sahnelenecek diğer ilginç oyunlar arasında yer alıyor. ‘Die Schwaene vom Schlachthof’, ‘Der Besuch’ gibi oyunlar ise kafaların içinde bulunan duvarları konu ediniyor.

Festivalin bir diğer önemli oyununu da Emine Sevgi Özdamar’ın yazdığı ‘Perikızı’ adlı oyun oluşturuyor. ‘Perikızı’ İstanbullu bir genç kızın Almanya’da özgürlük ve kendini gerçekleştirme arayışı içerisinde harikalar diyarı ve karanlık gerçekler ile masalsı düşler arasında gidip gelen hikayesini anlatıyor.

Film, müzik ve edebiyat olmak üzere 3 bölümden oluşan festival çerçevesinde konuklarını geçmişten geleceğe doğru bir yolculuğa çıkacak olan ‘Almancı Tiyatro Festivali’, yine Balhaus’da düzenlenecek kapanış partisiyle son bulacak.

Son Dakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.