Galata'nın Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Galata’nın “özel” ve “farklı” festivali Görünürlük Projesi 22-23 Ekim’de 7’nci kez gerçekleştirilecek.

 GalataPerform tarafından düzenlenen festivalin bu yılki sloganı; Sahneden Çık!

Hiçbir gösterinin sahnede olmadığı, farklı disiplinleri bir araya getiren, esnafla sanatçıyı birleştiren tek festival olma özelliğini taşıyan Görünürlük Projesi 7’de; “Amy Winehouse’a Ağıt”, “Lale Müldür, Kaan Karacehennem, Serkan Seksek Buluşması”, “Harun Ateş’in Yalnızlık Şarkıları”, “Oyun Yazarlarına Açık Alan”, “Eski Hamursuz Fırınındaki Video ve Performanslar”, gibi etkinlikler var.

Yeşim Özsoy Gülan’ın kurduğu GalataPerform tarafından altı yıldır düzenlenen ve sanatseverlerden ilgi gören “Görünürlük Projesi” bu sene, öncekilerden farklı olarak odağına “Sahneden Çık!” kavramını yerleştiriyor. Farklı disiplinlerden sanatçıların Galata ve bölgesinde sahne olmayan mekanlarda sergileyeceği yapıtlarıyla renkli bir festival sunmayı hedefleyen Görünürlük 7’nin çalışmaları başladı.  

Eylül ayı boyunca oluşturulacak atölyelerde farklı disiplinlerden sanatçılar bir araya gelerek bölgede bulunan eski ve kullanılmayan Hamursuz Fabrikası, dükkanlar, Galata meydanı ve keşfe açık farklı mekanlara göre işler üretecekler.

Etkinlik günleri Zürafa Sokak’tan sinagoglara ve Mevlevihane’ye, kasabından bakkalına, sanatçılarından sokağına kadar özel bir bölge olan Galata’nın her yerinde ayrı bir sürprizle karşılaşmak mümkün olacak.

Sahnesizlik üzerine şikâyet etmek yerine her yeri sahne haline getiren bu özel festival, seyredenleri klasik festivallerden apayrı, bambaşka bir deneyime çağırıyor. 

Ön Plana Çıkan Etkinlikler

Edebiyatçılar Oyun Yazıyor! Oyun Yazarları Farklı Disiplinlerle Karşılaşıyor!

Genel Sanat Yönetmeni Yeşim Özsoy Gülan tarafından gerçekleştirilecek atölye çalışmasında günümüz edebiyatının genç isimleri, tiyatrocular ve tiyatroyla karşılaşacaklar ve bunun sonucunda Galata bölgesindeki farklı mekanlara yönelik kısa oyunlar yazacaklar. Yazar, yönetmen, oyuncu ve mekanlar arasındaki süreç Eylül ayındaki atölyeleri belirleyecek ve sonuç da bu karşılaşmanın ve etkileşimin sonucu olacak. Projenin bir diğer ayağı ise genç oyun yazarlarının farklı disiplinlerle karşılaşmalarını sağlayacak bir atölye çalışması.

Meydanda Amy Winehouse’a Ağıt!

GalataPerform Genç Yazarlar, Ceren Ercan’ın yönettiği yeni performanslarıyla Galata Meydanı’nda seyirciyle buluşacak. Ekip bu sene sürpriz bir konser performansı tasarlıyor. Bireysel ve kolektif metin parçalarının iç içe geçtiği bu performans, sahneye alkollü çıktığı Belgrad konserinde yaşadığı tecrübenin kısa bir süre sonrasında aramızdan ayrılan Amy Winehouse’a ithaf edilmiştir.

Oyun Yazarlarına Açık Alan

Geçtiğimiz yıl Görünürlük Projesi kapsamında, Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi dramaturgu Ceren Ercan’ın düzenlediği atölyeler sonucunda ortaya çıkan 6 yeni yazarın kısa oyunları, Mark Levitas’ın yönetmenliğiyle Galata’nın sokaklarında ve farklı mekânlarında gerçekleştirilen “6 Mekan 6 Yazar” performansını ortaya çıkmıştı. Bu yıl da Görünürlük Projesi kapsamında aynı yazarlık atölyesi yeni bir performansa imza atıyor. Aralarına yeni isimlerin de katıldığı yazar ekibi tek bir mekân için ortak bir metin yazacaklar ve iç içe geçen bir kurguyla oyun, seyirciyle buluşacak.

Eski Hamursuz Fırını’nda Farklı Disiplinler Bir Arada!

Bu seneki önemli Görünürlük mekânlarından biri de bölgedeki Eski Hamursuz Fırını. Farklı disiplinlerden gelen sanatçıların Okan Urun’un küratörlüğüyle, mekânın özelliğine, tarihine gönderme yaparak ya da mekândan esinlenerek ortaya koyacakları çalışmalar, birbirlerinden bağımsız ve iç içe izlenebilecek.  22 ve 23 Ekim tarihlerinde 14.00-21.00 arasında görülebilecek sabit işlerin yanı sıra 16.00 ve 19.00 saatlerinde arka arkaya üç performans izlenebilecek.

Üç Edebiyatçı: Müldür, Torunoğlu ve Erdoğuş

Lale Müldür, ölüm ve etrafındakilere dair bir performans için Kaan Karacehennem ve Serkan Seksek’le buluşacak.

Harbiye’de pembe bir köşkte yaşayan travestiler ve onların dışında ama bir o kadar içindeki Zeliha… Sibel Torunoğlu’nun kült romanı “Travesti Pinokyo”; Sadi Güran ve Boysan Yakar tarafından sahneye uyarlanacak.

“Kolpa” ve “Yok Olma Kılavuzu” romanlarıyla edebiyat dünyasına giriş yapan Ece Erdoğuş’un mekândan esinlenerek yazdığı metin oyuncu Ayşe Selen tarafından yorumlanacak.

Sinema ve Tiyatro Buluşması

Sinema yazarı Yeşim Tabak ve tiyatro eleştirmeni Zeynep Aksoy sinema tarihindeki ünlü birkaç sahneden oluşturdukları ve geçtiğimiz aylarda sahneledikleri “Paul Leger Show”dan sonra “Out for a walk” ile Hamursuz’da. Korku filmlerindeki fetişlerle masal sembollerinin iç içe geçtiği performansta oyuncu Gökçe Yiğitel önceden kaydedilmiş sesler ve görüntülerle şimdiki zaman arasında gidip gelecek.

Hamursuz’un Odalarında, Duvarlarında

Geçtiğimiz sezonda “Yala Ama Yutma”, “Yakındoğu’da İhanet” gibi sahne işleriyle gündeme gelen disiplinler arası topluluk “Biriken”; Hamursuz’daki bir odada video-yerleştirme gerçekleştirecek. “What’s Love Got To Do With It?” adlı işleri, Tina Turner’ın şarkısına ve klibine gönderme yapıyor. “Kamyon arkası” aşk sözleri arasına yerleştirilmiş iki video aşkın ve ilişkilerin her haliyle “arada kalmışlığına” vurgu yapıyor.

FULLİKTiDAR’ı birkaç zamandır internet üzerinden bizimle paylaştığı fotoğraflar ve videolarla tanıyoruz. İktidar olma-olamama hallerini ironik bir dille ele alan ikili, fotoğraf yerleştirmeleri “İttifak”  ve lüzumsuz olup olmadığına ziyaretçilerin karar vereceği bir neon yerleştirmeyle Hamursuz’da olacak.

Kanaviçe, goblen, sabah programları ve internetin bize dayatılan dili… Serkan Çalışkan ve Duygu Sabancılar “Müge” adlı çalışmalarında, izleyicileri kanallarını değiştiremeyecekleri bir televizyon ve sürekli bize ne yapmanız gerektiğini söyleyen Google’ın yarattığı paranoyayla baş başa bırakıyorlar.

Solo Performanslar

Görünürlük Projesi’ni takip edenlerin geçen sene Galata Meydanı’nda izledikleri Kainat Güzeli, bu sene Hamursuz’da. “Fistül” adını verdiği performansıyla Kongo’daki bitmeyen savaşı ve bu savaşın bedelini en ağır ödeyen kadınları konu ediniyor.

 “Dar’ül Love”, “Kafası Karışık Kontrtenor” işleriyle tanınan Harun Ateş, sinagogdan arta kalan yanmış, çürümüş bir orgun yanı başında “yalnızlık” üzerine şarkılar söyleyecek.

Büyük Hendek Cad. no:21 Kat:1

Galata Kuledibi, Beyoğlu 0212 243 9991

http://www.galataperform.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.