İDT 1 Ekim'de Perdelerini Açacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT), 2011-2012 tiyatro sezonunu, 1 Ekim’de açacak.

Yeni sezonda, 8 sahnede, onlarca seçkin oyunu tiyatro sevenlerle buluşturmaya devam edecek olan İDT, Ekim ayında 4’ü Türkiye prömiyeri olmak üzere, dünya gündemini belirleyen pek çok konunun yer aldığı 6 yeni oyunla seyirci karşısına çıkacak.

İDT’den yapılan açıklamaya göre;

** İktidarın keyfiliği olgusuna son derece keyifli bir eleştiri getiren “At”,
** 2. Dünya Savaşı sonrası çağdaş sanat felsefesinin tüm tartışmalarını içinde barındıran ve soyut ekspresyonist ressam Rothko’nun atölyesinde geçen “Kırmızı”,
** Suların tükenmesiyle tuvaletlerin özelleştirilmesine karşı çıkan bir isyanı son derece eğlenceli bir dille anlatan ünlü Broadway müzikali “Sidikli Kasabası Müzikali”,
** Pek çokları tarafından aklı ve düşünceleriyle değil, ancak Filozof Heidegger ile ilişkisi bağlamında yargılanan çağımızın en önemli kadın düşünürlerinden Hanna Arendt’in yaşamına göz atan “Aşkın Sıradanlığı”,
** Ortadoğu’nun kanlı iç savaşlarında bir kadının hayatını temel alan ve bu yılki İstanbul Film Festivali’nde de filmi gösterilen ve en iyi Yabancı Film Oscarı’na aday gösterilen “Yanık”,
** Evsizler arasında var olmaya çalışan bir kadının sevdiği adamın cesedinin peşine düştüğü “Anita’nın Aşkı ya da Antigone New York’ta” adlı oyunlar, İDT’nin Ekim ayı prömiyerleri olacak.

2011-2012 sezonu ekim ayı oyunları

“At” adlı oyun, 1-16 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesi, 28-30 Ekim tarihlerinde Beykoz Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.

Gyula Hay’ın yazdığı, Hakan Boyav’ın rejisörlüğünü üstlendiği oyunda, Tolga Evren, Metin Beyen, Süleyman Atanısev, Özlem Güveli Türker, Zeliha Güney, Müge Arıcılar, Kaya Akarsu’nun da yer aldığı geniş bir oyuncu kadrosu sahne alacak.

Caligula’nın çok sevdiği atını Roma senatosuna konsül olarak ataması ve halkın kararları sorgulamaya cesaret edememesini konu alan oyun, yozlaşma ve yurttaşların iyiliğini hiçe sayan yönetimi ele alan bir komedi…

Türkiye prömiyeri yapılacak olan “Kırmızı” adlı oyun, 4-23 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu Küçük Sahne’de izlenebilecek. John Logan’ın yazdığı, İskender Altın’ın rejisörlüğünü yaptığı oyunda Nihat İleri ile Turan Günay sahne alacak.

“Kırmızı”nın konusu ise şöyle:
“2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın sanattaki öncü rolünü ABD’ye kaptırmasıyla birlikte, Amerika’da ürün veren sanatçılar ve yaptıkları eserler, 20. yüzyılın 2. yarısına tam anlamıyla damga vurmuştur. Bu öyle bir dönemdir ki Picasso bile demode sayılmakta, soyut dışavurumculuk ve diğer öncü akımlarla sanat tarihi ve felsefesi baştan aşağı sorgulanmaktadır.

İşte bu dönemin en önemli sanatçılarından Rothko’nun atölyesinde asistanıyla geçen inişli çıkışlı iki yılının konu olarak seçildiği bu oyun, aynı zamanda 20. yüzyılda sanatın rolü üzerine düşünen herkesi avucunun içine alacaktır.”

Broadway müzikali “Sidikli Kasabası Müzikali”, 13-14-15-16-20-21-27-28-29-30 Ekim 2011 tarihlerinde Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak.

Greg Kotis’in yazdığı, şarkı sözleri adaptasyonunu Nebi Birgi’nin gerçekleştirdiği, rejisörlüğünü Oğuz Utku Güneş’in yaptığı, Doruk Şengün, Berfu Aydoğan, Barış Arman, Nebi Birgi, Ceren Gündoğdu, Semlin Artemiz, Efe Ünal rol aldığı “Sidikli Kasabası Müzikali” ise tüm genel tuvaletlerin özelleştirildiği yerde yaşanan aşk hiyakesi ve sisteme karşı çıkışı konu alıyor.

Türkiye prömiyerini yapacak olan “Aşkın Sıradanlığı”, 11-22 Ekim tarihleri arasında Şişli Cevahir 2 Sahnesi’nde izlenebilecek.

Savyon Liebrecht’in yazdığı, Özgür Yalım’ın yönettiği, Nurinisa Yıldırım, Saydam Yeniay, Deniz Elmas, Efe Tuncer’in rol aldığı oyunun konusu Nazi Almanyası öncesi başlayan ve bir üniversitede öğrenci olan Yahudi asıllı Hanna Arendt ile felsefe profesörü Martin Heidegger arasında geçen gerçek aşkın öyküsü.

İDT’nin Ekim ayında Türkiye prömiyerini yapacak olan oyunu “Yanık” olacak. Wajdi Mouawad’in yazdığı, Cem Emüler’in yönettiği, Emel Göksu Keleş, Fatma Öney, Murat Karasu, Iraz Yöntem, Tansel Öngel, Gökçe Erinç’in sahne aldığı oyun, 20-30 Ekim tarihleri arasında Şişli Cevahir 1 Sahnesi’nde seyredilebilecek.

“Yanık”, erkek egemen değerlerin hakim olduğu, savaşların yaşam biçimine dönüştüğü, işgal edilmiş topraklardan koparılmış mültecilerin kamplarda yaşamak zorunda kaldığı bir coğrafyada, çocuğundan koparılmış bir kadının diğer iki çocuğunun babaları ve ağabeylerini bulmaları için planladığı yolculuğu konu alıyor.

“Anita’nın Aşkı ya da Antigone New York’ta” adlı oyun da Türkiye prömiyerini yapacak bir başta İDT oyunu olacak. 26-30 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Stüdyo Sahnesi’nde izleyici karşısına çıkacak olan oyunda, Özden Çiftçi, Mehmet Ali Kaptanlar, Şamil Kafkas, Ali Düşenkalkar sahne alacak.

Janusz Glowacki’nin yazdığı, rejisörlüğünü Faik Ertener üstlendiği “Anita’nın Aşkı ya da Antigone New York’ta”nın konusu da New York’un parklarından birinde dünyanın bir çok yerinden Amerika’ya göç etmiş insanların yaşam mücadelesi…

Öte yandan, geçen sezondan devam eden oyunlar “Profesyonel”, “İmparatorluk Kuranlar”, “Kendi Kendine Konuşmaktır Aşk”, “Bedensiz Kadın” ile çocuk ve gençlik oyunu “Suçlu Avcısı Sam Smith” bu sezon da İDT’de izlenebilecek.

Cnntürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.