Kapadokya'da 'Türk Geleneksel Sahne Sanatları' Projesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kapadokya bölgesinde “Geleneksel Sanatlar Merkezi” kurmak için oluşturulan proje hayata geçirilmeye başlandı. Sanat yönetmeni Ali İhsan Kaleci olan, Paris merkezli St. Blaise Tiyatro Araştırma Merkezi’nin öncülüğüyle başlayan projenin ortağı, Kapadokya Kültür ve Turizm Derneği.

Bir yıl süresince Ortahisar ve Paris’te yapılacak etkinlikler hem araştırma hem eğitim hem de yaratım süreçlerinden oluşacak. Proje, geleneksel sanatların, onları ortaya çıkaran halk kültüründen koparılamayacağı düşüncesi ile yürütülecek sanat çalışmaları kültürel bir bakış açısına taşıyarak, daha bütünlüklü ve derinlikli bir kavrayışa ulaşmayı hedeflemekte. Sanat eğitiminde ya da kültürel yaklaşımda kökleşmiş olan batıdan doğuya aktarımı tersine çevirecek olan çalışmalar, geleneksel sanatların doğru biçimde öğretilmesi ve tiyatro denilen sorunsallaşmış alana yeni bir perspektif açacak biçimde dönüştürülmesini, aynı zamanda da bu sanatların temelinde yer alan üretim olarak zanaat fikrini yeniden canlandıracak.

Proje kapsamında eğitim ve araştırma çalışmaları, Türk ve Fransız sanatçıların, öğrencilerin, akademisyenlerin ve Kapadokya halkının katılımları ile düzenlenecek çeşitli atölye ve konferanslarla sürerken, yaratım başlığı altında ise, ana ekip bir gösterim ortaya koyacak. Projenin en önemli etkinliklerinden birini ise, Kapadokya’da düzenlenecek “Uluslararası Geleneksel Sanatlar Festivali” oluşturacak. Uluslararası bir buluşmanın hedeflendiği bu festival bölge halkını, yerel yönetimleri, turistleri, geleneksel sanatçıları, Türk ve Fransız tiyatro grubunu, akademisyenleri bir araya getirecek. Proje ile kurulacak Geleneksel Sanatlar Merkezi ile Kapadokya’da Uluslararası Geleneksel Sanatlar Festivali’nin düzenli biçimde gerçekleşmesi ve burada başlatılan hareketin, uzun soluklu bir eğitim, araştırma sürecinin başlangıcı olması hedeflenmekte. Proje, tüm Kapadokya halkının, Türkiye’de sahne sanatları üzerine çalışma yürüten sanatçı ve araştırmacıların hem teorik, hem de pratik düzlemde katılımlarına açık.

HaberX

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.