'Klazomenai'de Antik Tiyatro Kalıntılarına Ulaşıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir’in Urla ilçesinde bulunan Klazomenai Antik Kenti’nde sürüdürülen kazı çalışmalarında Helenistik döneme ait ve yaklaşık 5 bin kişilik olduğu tahmin edilen tiyatro kalıntılarına ulaşıldı.

Klazomenai Antik Kenti’nde Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy başkanlığında yaklaşık 20 akademisyen ve arkeoloji öğrencisinden oluşan ekip tarafından 35 işçinin desteğiyle sürdürülen kazı çalışmalarının 2011 yılı sezonu sona erdi.

Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Klazomenai’de bu yıl yürüttükleri çalışmalarda, kentteki anıtsal yapıların ortaya çıkarılmasına ağırlık verdiklerini ve bu çerçevede şehrin devamı niteliğindeki Karantina Adası’ndaki kazı sahasında antik bir tiyatro yapısına ulaştıklarını söyledi.

Kazı çalışmalarında elde edilen bulgulara göre, Karantina Adası’nın kuzey ucunda konumlanan antik tiyatronun, en erken MÖ 2. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş bir Helenistik dönem eseri olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Ersoy, oturma sıralarının bir bölümünün gün ışığına çıkarıldığı tiyatronun, yaklaşık 5 bin kişilik olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Ersoy, bundan sonraki aşamada öncelikle tiyatronun sınırlarının ve planının anlaşılmaya çalışılacağını ifade ederek, ”Kazı sahasında daha geniş alanlarda yapının korunan izlerini tespite ağırlık vereceğiz. Yürütülecek jeofizik ve jeoradar analizleri ile tiyatronun ve Karantina Adası’ndaki diğer resmi yapıların tespitini yapacağız” dedi.

Aksam

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.