Melih Cevdat Anday Şenliklerle Anıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Melih Cevdet Anday’ın eşi Suna Anday’la birlikte ömrünün son dönemini geçirdiği Gökova Ören’de 2006 yılından beri kültür şenliği onun adıyla anılıyor. Türkiye Yazarlar Sendikası ile Ören Belediyesinin birlikte gerçekleştirdikleri şenlikte Melih Cevdet Anday’ın sanatıyla ilgili konuşmalar yanında, okur yazar buluşmaları, kitap imzaları ve konserler de yer alıyor. Melih Cevdet Anday şiir ödülü de bu şenlik içinde veriliyor. Bu yıl altıncısı düzenlenen Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’ne, ünlü Şair Süreyya Berfe, “Seferis ve Üvez” adlı kitabıyla layık görüldü.

Ören’in Atatürk anıtının yer aldığı parkında bir de Melih Cevdet Anday anıtı var: “Hepimiz yaşadık, nedir ki zaman!/Ölüm insanla geldi dünyaya/İnsanla gitti dünyadan.” Bu yıl da şenlik 2-3 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi. Program Atatürk anıtı önündeki protokol konuşmalarıyla başladı. Ören Belediye Başkanı Kazım Turan konuşmasında özetle: “Gökova’nın incisi Ören’ in adının, tarihinin yanısıra, spor, sanat ve kültürle de anılması, bizi mutlu ediyor. Melih Cevdet Anday, Türk Edebiyatı’nın hemen her dalında eserler vermiş bir sanatçıdır. Kendisi ve Eşi Suna Hanım, Ören’de yaşadığı evleri ile Ören’imizi yaşam yeri olarak seçmiş, Ören Beldemize ayrı bir değer katmışlardır. Kendisini hatırlamaktan ve hatırlatmaktan, dolayısı ile de bir “Kültür Şenliği” yaşatmaktan onur duyuyoruz” dedi.  Türkiye Yazarlar Sendikası Başkası Mustafa Köz, Melih Cevdet Anday’ın Türkiye şiiri yanında uluslar arası edebiyat platformundaki önemini vurguladı. Suna Anday ise Can Yücel’in mezarına yapılan saygısızlığı kınadı. Parktaki program Ören İlköğretim Okulu öğrencilerinin halkoyunlarının coşkusuyla sürdü: “Hadi ulen hadi ulen, bu dağlarda geyik kalmadı…”

ANDAY’IN DİZELERİ ŞENLİK BOYUNCA YİNELENDİ

Melih Cevdet Anday’a ayrılan programda Müslim Çelik ve Sennur Sezer, Melih Cevdet’in şiiri üzerine çeşitlemeler yaptılar. Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Melih Cevdet Anday’ın Denemeleri “Akan Zaman, Duran Zaman”, Adnan Özyalçıner “Melih Cevdet Anday’ın Romanları” üzerine konuştu. “Melih Cevdet Tiyatrosunda Zaman Algısı” konusunda bir konuşma yapacak olan Ayşegül Yüksel gelemediği için onun konuşmasını Mustafa Köz okudu. Programı Nilüfer Açıkalın arada Anday’ın şiirlerini okuyarak sundu. Şadan Gökovalı ise Anday’dan anılar anlattı ve ezbere şiirler okudu.

Muğlalı Ressamların resim sergilerinin de yer alacağı etkinlikte Süreyya Berfe ile Cezmi Ersöz’ün okur yazar buluşmalarının yanı sıra Milletvekili Süheyl Batum, Hürriyet Gazetesi’nden Tufan Türenç, Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan’ın “Anayasa ve Demokrasi” üzerine söyleşilerini, “Çocuklar Duymasın” ekibinin yaptığı söyleşi bütünledi. Bodrum Dans Derneği ise, halk oyunları ve sirtaki dans gösterileri yaptı. Melih Cevdet Anday’ın dizeleri yinelendi şenlik boyunca: “O gün gelsin neşemiz tazelensin de gör/Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör!”

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.