'Özeller' Sezonu Açtı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaz geride kaldı, tiyatro mevsimi geldi çattı. İstanbul’daki özel tiyatrolar roman uyarlamaları, genç kalemlerden çıkan metinler, güncel ve tarihten meselelere dokundukları oyunlarla renkli bir sezona hazırlanıyor.

Sahalardaki şike 0.2’de

TİYATRO 0.2

Birkaç yıldır Beyoğlu’nda kendilerinden sıkça söz ettiren, geçen sezon da ‘İkinci Kat’ adını verdikleri kendi mekânlarını açan Tiyatro 0.2’de sezona ‘Aut’ ile başladı. 8 Eylül’de prömiyer yapan oyun, futbolun iç karmaşasını, büyüklerin elinde dönen küçük insanların yaşayışlarını, şike olaylarını konu alıyor. Özellikle vurguluyorlar: “Biz bu oyunu seçip provalarına başladığımızda futbol dünyasında böyle olaylar yoktu. Tamamen tesadüfi.”

Oyunun yazarları Alper Kul ve Özgür Özgür. ‘Aut’ 16, 17, 29, 30 Eylül tarihlerinde izlenebilir. Mekânda bu sezon ayrıca, ‘İkincikat pro no.1’ adı altında, İkinci Kat’ın kendi prodüksiyonu olan, Simon Stephens’in yazdığı ‘Bulanık’ da izlenebilir. Engin Hepileri’nin yöneteceği ve çocuk istismarını konu alan oyunda Cengiz Bozkurt, Defne Halman, Yeşim Kocak, Erkan Avcı ve Erkan Pekbay rol alıyor.
Kentsel dönüşüm sahnede

AKSİNE TİYATRO

2006’da farklı mesleklerden insanların tiyatro sevdasından doğan Aksine Tiyatro ‘Sevgili Pazartesilerim’ ile izleyici karşısına çıkacak. Topluluğun ikinci yapımının yazarı İlker Köklük. Birol Hanbayat’ın yönettiği oyun, kentsel dönüşüm projeleriyle oluşturulan çevre tahribatına dikkat çekiyor. Oyun, ekimden itibaren grubun Aynalı Çeşme Caddesi’ndeki mekanında izlenebilir. Ekibin ilk yapımı olan ‘Parça Tesirli Pazarlar’ da yeni sezonda izlenebilecek.

Ekşi Sözlük’le işbirliği

TİYATRO KARE

Tiyatrokare, 20. yılına üç yeni projeyle girerken, geçtiğimiz yıllardan devam eden oyunlarını da sahneleyecek. Yeni sezon için hazırlanan yapımlardan biri, Fransız yazar Emila Ajar’ın yazdığı ‘Onca Yoksulluk Varken’ adlı bir roman uyarlaması.Fransa’nın bir Arap mahallesinde geçen oyun ‘Goncourt Ödülü’nü almıştı.
Ekip ayrıca Hatice Meryem’in kadın-erkek ilişkilerine farklı bir boyut getiren ‘Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun’ u da sahneye taşıyor. Uzun zamandır Ekşi Sözlük ekibiyle çalışan Tiyatrokare, yılbaşına ‘Ekşi Kabare’ adlı interakif bir kabare çıkartmaya hazırlanıyor. Geçen sezonlardan ‘Büyük İkramiye’, ‘Leyla’nın Evi’ ile ‘Bu da Benim Ailem’ de sezon içinde izlenebilecek.

Aşk hikâyesi isteyene…

DURU TİYATRO:
Duru Tiyatro sezona geçtiğimiz seneden devam eden üç oyunla giriş yapıyor: ‘Aşk Her Yerde’, ‘Sondan Sonra’ ve ‘Tatlı Çarşamba’. Emre Kınay’ın yönettiği ‘Aşk Her Yerde’de, Emre Kınay ile birlikte Pelin Körmükçü, Sait Genay, Bahar Yanılmaz ve Cem Yanılmaz rol alıyor. Duru Tiyatro’nun büyük ilgi gören Dennis Kelly imzalı ‘Sondan Sonra’yı Emre Kınay yönetiyor, iki kişilik oyunda Ahu Türkpençe ile de sahneyi paylaşıyor.

Cemal Süreya’yı anacaklar

TİYATRO GERÇEK

Hakan Gerçek’in kurduğu, ilk oyunu ‘Van Gogh’ ile beğeni toplayan Tiyatro Gerçek, bu sezon Cemal Süreya’yı anıyor. Atilla Birkiye’nin yazıp yönettiği ‘Üstü Kalsın’, Cemal Süreya’nın metin ve şiirlerinden oluşturulan tek perdelik bir gösteri. ‘Van Gogh’ ve ‘Annem Yokken Çok Güleriz’ adlı oyunlar da sezonda izlenebilecek.

Haluk Bilginer, Don Juan olacak

OYUN ATÖLYESİ

Her sezon kapalı gişe oynayan Oyun Atölyesi, izleyicilerini iki yeni yapımla; ‘Don Juan’ın Gecesi’ ve ‘Antonius ve Kleopatra’ ile karşılayacak. ‘Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler’in yazarı Eric-Emmanuel Schmitd’in kaleminden çıkan ‘Don Juan’ın Gecesi’, Don Juan miti etrafında cinselliğin doğasını ve insanın varoluşunu tartışıyor. Kemal Aydoğan’ın yönettiği, Haluk Bilginer’in Don Juan’ı oynayacağı oyunun prömiyeri 29 Eylül’de. ‘Antonius ve Kleopatra’ ise nisanda ‘Oyun Atölyesi’nde izleyici karşısına çıkacak. Zerrin Tekindor ve Haluk Bilginer’in oynayacağı oyun, ‘London 2012 Cultural Olympiad’ bünyesinde yer alan, Shakespeare Festivali’nin davetlisi olarak 25-26-27 Mayıs’ta Londra’da sahnelenecek.

Tüm yapımlarla yurdu dolaşacaklar

TİYATRO TEM

İki yeni oyun hazırlayan ekibin, Kumbaracı50 ve Oyun Atölyesi’ndeki gösterimleri sürecek. İlk oyunları ‘Lahana Sarma’dan, son ürünleri ‘Beraber ve Solo Şarkılar’a tüm yapımlarını da yurt içinde ve dışında sahneleyecekler.

Kasımda sürpriz var

KREK

Sezonu ekim sonunda açmayı planlayan ekip, geçen yılın en çok ses getiren oyunu ‘Güzel Şeyler Bizim Tarafta’ ile ‘Bayrak’ı oynamaya devam edecek. Berkun Oya’nın kasımda prömiyer yapması planlanan yeni bir oyun üzerine çalıştığı bilgisini de not düşelim…

Gece yarısı tiyatro

KUMBARACI50

Mekânı açan Altıdan Sonra Tiyatro’nun yanı sıra sahnesi olmayan çok sayıda gruba da kapılarını açan Kumbaracı50’de bu sene de birçok yeni yapım var. Altıdan Sonra Tiyatro ‘Gece Hikayeleri’ adlı bir proje başlatıyor. Bu kapsamda farklı oyunlar, farklı gösterim biçimleriyle prömiyer yapacak. ‘Gece Hikayeleri’, belli günlerde Kumbaracı50’deki suare oyunlarından sonra gece yarısına yakın bir vakitte sergilenecek.

‘Gece Hikayeleri’nden biri Yiğit Sertdemir’in yazacağı ‘Dertsiz Oyun’. ‘Dertsiz Oyun’un derdi ve diğer projeler şimdilik sürpriz… Diğer yenilikse Altıdan Sonra Tiyatro’nun işbirliği içinde olduğu bir radyo oyunları projesi. İsveç’ten Riksteatern’in yürütücülüğünü yaptığı ve SIDA’nın desteklediği ‘İran’dan Sesler’ radyo oyunları projesi, sekiz gerçek hikâyeden oluşuyor. Ekibin ‘İnsan haltları ve insan hakları…’ temasıyla sunacağı, hak ihlalleri üzerine kaleme alınmış oyunlar İsveçİngiltereAlmanya ve Türkiye’de radyo tiyatrosu ve sahne okuması olarak sunulacak. Oyunlar ekim ve kasım ayında Açık Radyo’da yayınlanacak, Kumbaracı50’de sahne okumaları yapılacak. Yiğit Sertdemir’in yöneteceği radyo tiyatrosuna Altıdan Sonra Tiyatro Ekibi dışında Tomris İncer, Şebnem Sönmez, Derya Alabora, Ece Temelkuran, Ayça Damgacı gibi birçok isim ses verecek.

Ekip bu sezon uluslararası bir projenin de içinde yer alacak. Tandem’in desteklediği proje için çalışmalar sürüyor. ‘Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi’, ‘Fail-i Müşterek’, ‘444’, ‘O.B.E.B (Ortak Bölenlerin En Büyüğü)’ adlı oyunlar bu sezon da izlenebilecek. Myth’in yeni oyunu ‘Korku İmparatorluğu’ da Kumbaracı50’de olacak. Irak savaşını anlatan oyunun yazarları Gökhan Erarslan ve Neslihan İpek.

Kenar mahalle şiddeti ve bir boks öyküsü

DOT

Kurulduğundan bu yana oyunları, oyunculukları ve mekânlarıyla izleyicileri şaşırtan Dot’un 1 Ekim’de prömiyer yapacak oyunu Dennis Kelly’nin ‘Orphans-Öksüzler’i. Tuğrul Tülek’in yönettiği oyun, evliliklerinde sorun yokmuş gibi görünen orta sınıf genç bir çift üzerinden, günümüz İngiltere’sinin kenar mahallelerinde yaşanan şiddet olaylarını ele alıyor.
Gizem Erdem, İbrahim Selim ve Ushan Çakır’ın rol aldığı oyun, ekim ve kasım boyunca perşembe, cuma ve cumartesi 21.00’de, pazar 17.00’de Dotmars’ta Salonu’nda izlenebilir. Maçka G-Mall’da bir salon daha açacak olan Dot, burada ‘Beautiful Burnout’u sahneleyecek. Bryony Lavery’nin yazdığı oyunu Murat Daltaban yönetecek. Aralıkta başlayacak oyun ‘bir boks hikâyesi’.

Asmalımescit’e yeni mekân

THE CLUB

2011 yılında sanatın çeşitli alanlarında projeler üretmek üzere Asmalımescit’te kendi alanını yaratan The Club, genç yazarların kendi yazdıkları oyunları seyirciyle buluşturmayı amaçlıyor. Ekip sezona Cihan Sağlam’ın kaleme aldığı ve bu ay sonunda seyirciyle buluşacak olan ‘Neverland’, ‘Aşk Şarkısı’ ve ‘Retro’ ile başlyor.

Mübadele öyküleriyle geliyorlar

TİYATRO PERA

10. yılını kutlayan Tiyatro Pera, ekime ‘Kazaen (Beyoğlu’nda Çarpışmalar)’ ile girecek. Oyun, kazaen karşılaşan insanların yeni başlangıçlara evrilişini anlatıyor. Ekip, 18. Uluslararasıİstanbul Tiyatro Festivali’ne ‘Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im’ ile katılacak. ‘Vanya Dayı’, ‘Quintet-Bir Dönüşün Beşlemesi’, ‘Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare)’, ‘Şerefe Hatıralar (İstanbul 1955)’, ‘Dobrinja’da Düğün’ dönüşümlü olarak izlenebilecek.

Kadıköy’ün yenisi

AK’LA KARA TİYATRO

Kadıköy Bahariye Caddesi, Akyıldız Pasajı içindeki eski Broadway sinemasından yeni bir sahne yaratan Tiyatro Ak’la Kara üç oyunla ‘merhaba’ diyecek: Ray Cooney imzalı ‘Tom, Dick ve Harry’, Agatha Christie’in yazdığı ‘Fare Kapanı’ ve Özgür Özdural’ın kaleminden çıkan ‘Sihirbaz’.

Tiyatro öldü mü gerçekten?

TİYATRO OYUNEVİ

Ekip, prömiyerini geçtiğimiz sezon sonunda yaptığı ‘Tiyatro Öldü’ ile absürd meraklılarını sevindirecek. Beliz Güçbilmez ve Şamil Yılmaz’ın kaleme aldığı, oyuncuların doğaçlamalarıyla da şekillenen oyunun yönetmenliği Mahir Günşıray ve Ayça Damgacı’ya ait.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.