50. Yıl Dansla Kutlandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alman ekip TheatronToKosmo, “YoLlanma” adlı dans, müzik ve görüntüden oluşan performansı Almanya’nın çeşitli kentlerinde sergiliyor. İstanbul’dan izler taşıyan performansla göçün 50’inci yılı kutlanıyor.

İstanbul görüntülerinin aktığı beyaz perde önünde, sanki bedeniyle İstanbul’un kültür katmanları arasında yolculuğa çıkmış bir kadın, kâh beyaz bir tül, kâh başındaki kırmızı kurdele ile kendini bu kentin özgün devinimine, boğazın sularının sesine, İstanbul sokaklarının kozmopolit müziğine kaptırmış dans ediyor…

Dansı, müziği, sesi ve görüntüleri kullanarak İstanbul’un dinleri, kültürleri, halkları birleştirici özelliğine dikkat çekmek isteyen TheatronToKosmo ekibi, “YoLlanma” adlı sanat performansını Almanya’nın Bonn kentindeki Sanat Müzesi’nde sahneledi. Grubun dansçısı Eva Maria Kagermann, İstanbul’la birlikte dans ederken duygulandığını söylüyor: “Çok güzel bir duygu, çünkü birçok defa İstanbul’da bulundum. Bu şehri bedenimle hissetmeye ve orada edindiğim izlenimleri ruhum ve dansımla yansıtmaya çalışıyorum. İstanbul’u, oradaki melankoliyi, sevinci, şark havasını çok seviyorum. Kalbime dokunuyor…”

İstanbul’da da sahnelendi

Ekip, bir süre önce Türkiye’de modern sanatlar müzesi olan İstanbul Modern’de de bu gösteriyi sergileme imkânı bulmuş. Şimdi de, Türk işçilerin Almanya’ya göçünün 50’inci yılı kutlamaları dolayısıyla Almanya’da çeşitli kentlerdeki etkinliklere katılıyorlar. TheatronToKosmo ekibinin sanat yönetmeni Katharina-Otto Varolgil, İstanbul’la bir gönül bağı bulunduğunu söylüyor.

Dans gösterisinin arka planında akan filmin görüntülerini çeken Varolgil, insanlara bir mesaj vermek istediklerini belirtiyor: “Mesajımız, kelimeler olmadan da anlaşmanın mümkün olduğunu göstermek. Müzik, dans ve görüntülerden oluşan bir sanat filmi sergiliyoruz. Bu film İstanbul’u da aşıyor; öylesine iç içe geçiyor ki unsurlar… İnsanların yüreğine ulaşmak ve şunu söylemek istiyoruz: Yaratıcı önünde hepimiz eşitiz, birlikte güzel bir gelecek inşa edebiliriz.”

“Sanat köprüdür”

Ekibin Bonn’a gelmesinin araksındaki kuruluş ise Bonn Göç araştırmaları Kültürlerarası Eğitim Enstitüsü Migrapolis. Migrapolis’in başkanı Başkanı Dr. Hıdır Çelik, Türkiye’den göçün 50’inci yılını kutlamak amacıyla bir sanat gösterisi tercih etmelerinin nedenleri şöyle açıklıyor: “Sanat ve kültür, kültürlerarası iletişimde köprü rolü oynamaktadır. Sanat ve kültürle insanlara daha rahat ulaşabiliyoruz. Sanat bazı sorunları anlatmanın iyi bir aracı. Bu yönüyle de bir dans performansı olan bu gösteri, ulaşamadığımız insanlara daha rahat ulaşmamızı sağlamaktadır.”

“Bu toplumun bir parçası olarak bu toplumda bir söz sahibi olmak istiyoruz, buradan koparılamayacağımızı göstermek istiyoruz” diyen Çelik, bu sözleriyle 50 yıl önce Türkiye’den Almanya’ya “yollanan” insanların hislerine de tercüman oluyor. (Başak Özay)

Deutsche Welle

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.