A4 Kağıdına Yazılan Türkiye Tarihi!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Tiyatro Hal, geçtiğimiz sezon sergilediği Eksik oyunuyla tiyatro severlerin beğenisini toplayan genç bir topluluk. Üretimlerini ülke içinde yaşanılan olaylardan esinlenerek oluşturan Özer Arslan ve ekibi, günümüz Türkiyesi’nde gerçek bir yolculuğa davet ediyor bizleri. A4, 1950’lerden 1990’lara süre gelen yaşantımızın nasıl evrim geçirdiğini sosyopolitik bakış açısıyla ele alan bir yapıt. Özer Arslan’ın yazdığı ayrıca yönettiği oyunda birbirinden yetenekli genç isimler yer alıyor. Oyun çarpıcı siyasi mesajlarıyla, sahnelerde pek göremediğimiz ‘politik tiyatro’ olgusunu yeniden harekete geçiriyor.

A4’te intiharın eşiğine gelmiş bir adam sahnede. Adı: Mahmut Hoca! O, her hangi bir kişi. Hayatımızın bir döneminde bizimle ilişki kurmuş, bizlerin geçmişinde önemli noktada yer almış bir isim. Hayallerin, umutların, sevinçlerin, üzüntülerin içinden çıkan ‘Mahmut’, A4 kağıdına sığdırmaya çalıştığı öyküsüyle yakın tarihimize ayna tutuyor. Genç bahriyeli Mahmut, 6-7 Eylül olaylarında Rum sevgilisinin yanında gözüküyor. Sonra fikirleri yüzünden tutsak düşmüş bir yazarın en kadim dostu olarak karşımızda. Okumak isteyen bir çocuğun elinden tutan oluyor kimi zamanda. Bazen de otizmli bir çocuğun hayata tutunma noktasında…

Signomi ‘Özür Diliyorum’!

Özer Arslan, ‘Mahmut’ kavramı üzerinden konuya çarpıcı kareler eklemiş. Bir suikastla aramızdan ayrılan Uğur Mumcu’nun yakın arkadaşı olan ‘Mahmut’ fikirlerini ‘para’ kavramı yüzünden satmış. Genç Rum sevgilisini, 6-7 Eylül olayları içinde savunurken çaresiz kalışı, Anadolu’nun bilinmez noktasında yaşadığı ayrılıklar, arkadaşları, öğrencileri, 1980 darbesiyle yüzleşmesi yazarın eleştirel düşüncesini oluşturmuş. Mahmut’ un A4 kağıdına yazdıklarında ‘özür’ sözcüğü yankılanıyor kulaklarda. ‘Mahmut’ toplumsal belleğimiz olurken, bir yandan da sosyopolitik olarak geçirdiğimiz evrimin bir kopyası konumunda.

Yönetmen A4 oyununda birbirinden güzel canlı müzik performansı sunuyor seyirciye. O anda anlatılan konuya uygun müzikler, genç oyuncuların olağanüstü güzellikte sesleriyle hayat buluyor. Salt tarihsel bir konu yok ortada. Yönetmen olayları sahneye aktarırken suskun bir seyirci de istememiş, anlatıdaki cümleler seyircilerin kafasında soru işaretleri oluşturmuş.

Genç Oyuncular Çığ Gibi Büyüyor!

Mahmut ‘Özgür Atkın’, Ses ‘Güney Zeki Göker’, Yunus ‘Yunus Emre Yıldırımer’, Mayreni ‘Melissa Özge Milanlıoğlu’, Sefa ‘Serkan Altıntaş’, Melih ‘Fırat Albayram’, Uğur ‘Özer Arslan’, Nimet ‘Zeynep Yazıcıoğlu’ oyunda görev alan isimler. Özgür Atkın ‘Mahmut’ karakterini kendine has oyunculuğu ile yorumlarken izleyicileri büyülemeyi biliyor. ‘Karakter oyuncusu’ özelliği ile tiyatromuzun parlayan yıldızı kendisi. Gün geçtikçe daha iyiye doğru gidiyor. Oynadığı karakterin çelişkilerini, hüzünlerini, pişmanlıklarını net biçimde dile getirmiş. Güney Zeki Göker, oturaklı sesinin verdiklerini güzel kullanmış. Ekibin tamamında aynı başarıyı görmek mümkün. Birbirini bağlayan dönemlerin sonucu biçiminde karşımıza çıkan oyuncular, yetenekleriyle zor konuyu akıcı biçimde oynamışlar.

A4, sanki Ferid Edgü’nün öykülerinden fırlayıp çıkmış karakterleri bir çatı altında toplamış. Özer Arslan’ ın politik duruşunun ahengiyle birleşen konu, herkesin yaşamına bağlantı kuruyor. Siz de oyunu izlerken ‘Mahmut’ gibi çekip gitmek isteyeceksiniz; ama çaresiz biçimde gerçeklerle yüzleşerek.

Oyun, Maya Sahnesi’nde izlenebilir.

Tiyatronline

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla