Bediüzzaman'ın Barla Yılları Tiyatro Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin Barla’da geçirdiği sürgün yıllarını anlatan ‘Barla’da Diriliş’ adlı tiyatro oyunu, yeni sezona, geçtiğimiz cuma günü yapılan gala ile başladı. Yavuz Bahadıroğlu’nun aynı adlı romanından uyarlanan oyunun yönetmenliğini Kenan Korkmaz yapıyor.
Sinemaseverler için cuma günü, Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını konu alan yeni bir film gösterime giriyor: ‘Allah’ın Sadık Kulu-Barla’. Film, Türkiye’nin ilk üç boyutlu animasyon filmi olma özelliği taşıyor. Daha önce ‘Hür Adam’ adlı sinema filmi ile beyazperdeye yansıyan Üstad’ın hayatı, şimdiye kadar pek çok kez tiyatro sahnesine de taşındı. Bir asra damgasını vuran ve Risale-i Nurlarla büyük bir hizmeti başlatan Bediüzzaman Said Nursi’nin Barla’da geçen sürgün yıllarını anlatan ‘Barla’da Diriliş’ adlı tiyatro oyunu da bunlardan biri. İlk kez geçen yıl, Üstad’ın 50. vefat yıldönümünde sahnelenen oyun, ikinci sezonuna geçtiğimiz cuma akşamı Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde yapılan gala ile başladı.
İki perdeden oluşan oyun, Yavuz Bahadıroğlu’nun ‘Barla’da Diriliş’ adlı romanından uyarlanma. Bediüzzaman Said Nursi’nin çile, hapis ve sürgünlerin eksik olmadığı hayatında önemli bir yere sahip Barla yıllarını anlatan oyunun senaryosu ve yönetmenliği Kenan Korkmaz’a ait. Fikri ve davası ile güçlü bir zatı anlatmanın sanat hayatında bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Korkmaz, “Sanat bir yorumdur. Yorumlarken en doğruyu yakalamak adına çok sancı yaşadım.” diyor. Oyunun yapımcılığını üstlenen Abdurrahman Korkmaz ise, “Üstad’ın hayatını oyun olarak sergilemeyi düşünmek, bir cesaretten ziyade o duyguyu yakalayabilmek, yansıtabilmek ve hak ettiği değerde sergilemeyi gerektiriyordu.” ifadelerini kullanıyor. Korkmaz, hiçbir masraftan kaçınmadıklarını, izleyenlerin ‘film gibi olmuş’ değerlendirmeleri nedeniyle de “Film gibi tiyatro” sloganıyla yola çıktıklarını söylüyor.

Üstad Bediüzzaman’ı anlatmak için hazırlanan oyunun ekibi, turne davetlerine açık. Şimdiden Türkiye’nin değişik yerlerinden talepler gelmeye başlamış. Oyun, İstanbul’da ise haftada birer gün Anadolu ve Avrupa yakasında olacak, Oyunda Bediüzzaman’ı Seyfullah Kartal oynuyor. Seyfullah Kartal’a Edip Tutal, Yusuf Ekşi, Hüseyin Taş, Şenol Kara, Musa Has, Turgut Üstündağ, Suat Ergin, Yücel Korkmaz, Yavuz Gürbüz, Mehmet Emin Kadıhan ve Erkan Korkmaz eşlik ediyor.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.