Bolşoy Tiyatrosu Perde Açacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünyaca ünlü Bolşoy Tiyatrosu 6 yıllık aradan sonra perdelerini yeniden açmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük sahnelerinden biri olan Rusya’nın başkenti Moskova’daki Bolşoy Tiyatrosu, 700 milyon dolara mal olan tadilatın ardından Cuma günü perdelerini yeniden açmaya hazırlanıyor.

Başından üç yangın geçen ve Birinci Dünya Savaşı sırasında bombalanan Bolşoy Tiyatrosu, 700 milyon dolara mal olan şaibeli tadilatın 6 yılda tamamlanmasının ardından Cuma akşamı Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin’in de katılacağı galayla tekrar sanatseverlere kapısını açacak.

Medvedev ve Putin’in eşlik edeceği açılış gecesinde Rus müziği eşliğinde Rus dansları sergilenecek ve açılış gecesi, Rusya başta olmak üzere bazı Avrupa ve ABD televizyonları tarafından canlı yayımlanacak.

Bolşoy Tiyatrosu Genel Müdürü Anatoliy İksanov düzenlediği basın toplantısında, açılış gecesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu bazı yabancı konukların da beklendiğini belirterek, “Bu gerçek bir ulusal kutlama olacak” dedi.

Bolşoy’un yeniden perdelerini açacağı akşamın programı gizli tutulurken, gecede Bolşoy Tiyatrosu’nun dünyaca ünlü dansçıları Svetlana Zaharova ve Mariya Aleksandrova ile Natalie Dessay’ın da sahne alması bekleniyor.

Çariçe Büyük Katerina tarafından 1776 yılında özel bir tiyatro olarak kurdurulan Bolşoy Tiyatrosu, çıkan büyük bir yangının ardından 1825 yılında yeniden inşa edildi.

Sovyetler Birliği döneminde yoğun şekilde kullanılan ve ciddi bir tadilattan geçmeyen Bolşoy Tiyatrosu 2005 yılında kapsamlı bir onarım için kapatıldı.

İksanov, tiyatronun kapatılması kararının çok kritik bir süreçte alındığını belirterek, “Tiyatroyu tadilat için kapattığımızda binanın çökme olasılığı yüzde 70 civarındaydı: Bu son derece yüksek bir riskti” dedi.

Anatoliy İksanov, tadilatın yaklaşık 700 milyon dolara mal olduğunu ve herhangi bir yanlış işlem yapılmadığını belirtirken, uzmanlar tiyatro için yapılan masrafın yolsuzluklar nedeniyle en az bu rakamın iki katı olduğunu savunuyorlar.

Nitekim, Eylül 2009’da tiyatro tadilatındaki yüksek giderler ve tiyatro için ayrılan fonun kötü kullanımı nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

Tiyatrodaki tadilat sonucu aralarında geniş boşluk bulunan koltuklar sesi emme özelliğine sahip kırmızı İtalyan kumaşıyla kaplanırken, duvara seyrek şekilde yerleştirilen çamların da salondaki ses kalitesinin artmasına yardımcı olduğu kaydedildi.

Salonda ayrıca 20. yüzyılın başlarında yapılan ilave 300 koltuk da sökülerek tiyatrodaki koltuk sayısı 19. yüzyıldaki gibi 1740’a indirilirken, arka koltuklara özürlü vatandaşlar özel araçlarıyla gelebilecek.

Üst katlara asansörle çıkılan tiyatroda vestiyer sayısı da sıkışıklığı önlemek için artırılırken, açılışa günler kala provaların aralıksız sürdüğü dikkat çekiyor.

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.