Bolşoy Tiyatrosu Yeniden Açılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rus ve dünya kültür, sanat dünyasının önemli simgelerinden biri sayılan Moskova’nın ünlü Bolşoy Tiyatrosu uzun süredir devam eden onarım ve inşaat çalışmalarının ardından 28 Ekim’de halka açılıyor.

Tiyatronun yenilenen binasını gazetecilere tanıtan Bolşoy yetkilileri, “Buraya gelecek olanlar artık kendilerini tıpkı 19. yüzyıldaki gibi hissedecek” değerlendirmesi yapıyor. Bolşoy’un tavanlarına asılan 20 bin avizenin tarihi tiyatroya “canlılık” getirdiği belirtiliyor.

Tiyatronun içerisinde izleyici koltukları, balkonlar ve localar altın kaplamalarla süslendi. Restorasyon çalışmaları için antik eser uzmanları görev aldı. Onarım çalışmalarından sorumlu “Summa” şirketi Başkan Danışmanı Mihail Sidorov, dünyanın çeşitli kültür ve sanat uzmanlarıyla görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı. Sidorov, “Amacımız, Bolşoy’u 19. yüzyıldaki eski haline ve o döneme ait müziğine dönüştürmek” dedi.

Binanın içerisindeki bazı salonların eski adlarına tekrar kavuşturulduğu da belirtiliyor. Özellikle eski Sovyet döneminde Beethoven Salonu diye bilinen antik salon tekrar Büyük İmparator Lobisi ismiyle değiştirildi. Binanın içerisindeki Sovyet dönemine ait tüm Sosyalist, Komünist simgeler sökülerek yerine Çarlık dönemine ait simgeler takıldı.

Summa şirketi yetkilisi Sidorov, Rusya İmparatorluğu’nun son Çarı 2. Nikolay Romanov’un 1896 yılındaki taç giyme merasimi simgesi sayılan lobinin eski haline tekrar dönüştürüldüğünü vurguladı. Basın, Sovyet döneminde eski İmparatorluk simgelerin hepsinin söküldüğünü belirtiyor. Altı yıllık çalışmanın ardından Bolşoy’u değerlendiren uzmanlar, “Şahane olmuş! Şimdi Bolşoy eskisinden daha antik ve güzel, ayrıca iki misli daha geniş. Bu ay sonu bu güzelliği sayın izleyiciler de kendi gözleriyle fark edecek” değerlendirmesinde bulundu.

5 yıl süren onarımda 800 milyon dolar harcandı

28 Ekim’de Bolşoy Tiyatro’nun açılış töreni yapılacak. Törene Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in de katılması beklenirken, halka açık programların 2 Kasım’dan itibaren başlması planlanıyor. İlk kez perdelerini 1825’de açan Bolşoy Tiyatrosu, onarım çalışmaları için 2005’de kapatılmıştı. Bin 800 seyirci kapasitesine sahip olan tiyatronun onarımı için 24,4 milyar ruble (800 milyon dolar) harcandı.

Haberrus

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.