Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Ödülleri Sahiplerini Buldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Assitej (Uluslararası Çocuk Tiyatroları Birliği) ve Sahne Dergisi’nin birlikte gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk çocuk ve gençlik tiyatrosu ödülleri Ankara, Küçük Tiyatro’da sahiplerine teslim edildi.

Sahne Dergisi Editörü Murat Demirbaş ödül töreninin açılış konuşmasında çocuk ve gençlik tiyatrosu alanında artık uluslararası düzeyde bizi temsil edecek tiyatrolara ve uzmanlara sahip olunduğunu; bunun sevindirici bir durum olduğunu belirtti.  Demirbaş, bu ödüle başvurmayan Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde pek çok kaliteli oyunlar izlediğini; bu anlamda ödülü atılan bir tohum olarak görmek gerektiğini; gelecekte bu ödülün herkesin sunacağı katkılarla hak ettiği saygınlığı bulacağını ümit ettiğini; bu ödülün çocuk ve gençlik tiyatrosu için önemli bir teşvik mekanizması haline geleceğini sözlerine ekledi.

Assitej Türkiye Merkezi Başkanı Doç. Dr. Tülin Sağlam, Assitej’in dünyada 1965 yılında Türkiye’de ise 1990’da kurulduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. Çocuk ve gençlik tiyatrosu alanının kendini bir şeyin eteğine iliştirmeden tek başına var olmasının güç olduğunu; en büyük mücadelenin, bu alanın kendi başına bir sanat alanı haline gelebilmesi konusunda verildiğini belirtti. Sağlam, otuz beş yıldır çocuk ve gençlik tiyatrosu alanında mücadele verenlerin de ödülleri hak ettiğini söyleyerek bu alanın emekçilerine teşekkür etti.

Tülin Sağlam konuşmasında Van’da yaşanan deprem felaketine de değindi. 17 Ağustos depreminde Assitej’in Çadırkent Sanat Atölyeleri gerçekleştirdiğini; şimdi Van’da da benzer bir etkinlik yapmayı planladıklarını; bunun bir çağrı olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Sağlam, organizasyonun içeriğinin önümüzdeki günlerde netleştirileceğini belirtti.

Festival İptaline Protesto

Tülin Sağlam sözlerine bir protesto kararını açıklayarak devam etti. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Mardin Çocuk ve Gençlik Festivali’nin festivale yirmi gün kala iptal edilmesine çok üzüldüklerini; iptal kararının hem gruplar için hem de daha şimdiden atölyelerde ve oyunlarda yerlerini ayırtan Mardinliler için büyük bir hayal kırıklığı yarattığını; Assitej olarak bu iptal kararını protesto ettiklerini söyledi.

Ödül töreninde yer alan konuklardan Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, öğrencilerinin çocuk ve gençlik tiyatrosu ödüllerini kurumsallaştırmasından mutluluk duyduğunu ve onlara çok teşekkür ettiğini belirtti.

Uçaneller Kukla Evi adına en iyi yapım ödülünü alan Mesut Sarıoğlu bu ödülün kendilerine ciddi bir güç ve cesaret verdiğini söyledi. Çocuklarının mutlu olmadığı bir ülkenin gerçek bir ülke olmadığını söyleyen Sarıoğlu, bu mutluluğu sağlamak için çocuk tiyatrosunun yere sağlam ve güçlü basması gerektiğini; çocuk tiyatrosunun yalap şap pozisyonundan çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Tiyatro Boğaziçi adına jüri özel ödülünü alan İlker Yasin Keskin bu türden organizasyonların bu alanın en büyük ihtiyacı olan nitelik artışını kışkırtmasını umduğunu söyledi.  Ödülü teslim eden Haluk Yüce ise Tiyatro Boğaziçi’nin alkışı hak ettiğini çünkü Türkiye’de gençlik tiyatrosu adına pek gösteri hazırlanmadığını; grubun daha önce yaptıkları Moliere Efendi projesi ile dikkatleri üzerine çektiğini; aynı şekilde kaliteyi yüksek tutarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Dağıtılan ödüller ise şöyle:

EN İYİ YAPIM: Uçaneller Kuklaevi, “Gün Işını”

EN İYİ METİN: Ahmet Önel, “Uçmak Özgürlüktür” Tiyatro Tempo

EN İYİ REJİ: Haluk Yüce, “Uçmak Özgürlüktür”, Tiyatro Tempo

EN İYİ ERKEK OYUNCU: Erdal Gürcan, Mustafa Doğan Ayhan, Bülent Patoğlu;“Otobüs Durağında Üç Bencil” Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu

EN İYİ KADIN OYUNCU: Gonca Yakut, Zuhal Lale, “Merhaba Gölgem”, Eskişehir Büyükşehir Belediye Tiyatroları

EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK: Nedim Yıldız, “Nasreddin İnadın Sonu”, Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu

EN İYİ TEKNİK UYGULAMA:

En İyi Sahne Tasarımı: Ebru Çulpan, “Sakarca”, İzmir Devlet Tiyatrosu
En İyi Işık Tasarımı: Halit Akgül, “Don Kişot”, Antalya Devlet Tiyatrosu
En iyi Obje Kullanımı: Tiyatro BeReZe, “Kayıp Eşya Bürosu”

—-

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ: Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, “Selam Sana Shakespeare”

Paylaş.

Yanıtla